Mátová Panna cotta slesním ovocem

Pokud chcete vytvořit vynikající a hlavně jednoduchý letní dezert, určitě sáhněte po receptu na italskou Panna cottu. Co to ta Panna cotta vůbec je? Jedná se o vařenou smetanu s cukrem a případně i dalšími ochucujícími ingrediencemi, která díky přidání želatiny ztuhne a vznikne tak lehký dezert, který je možno podávat s téměř jakýmkoliv přelivem. Já mám samozřejmě nejraději ten ovocný. Ingredience pro 4 kousky 1 smetana ke šlehání (200g) 1 smetana na vaření (200 g) 2 zarovnané lžičky sypké želatiny + 2 lžíce vody 3 velké listy máty (pro výraznou chuť i více) 2 lžíce cukr krupice přeliv 150 g lesního ovoce (např. borůvky, maliny, jahody, ) cukr krupice dle chuti 1 lžička citrónové šťávy Postup Smetanu svaříme s cukrem a lístky máty, odstavíme a necháme být. Smícháme si ve skleničce želatinu s vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Poté ze smetany odstraníme mátu, přidáme nabobtnanou želatinu (vytvoří vám hroudu, tak se nelekněte) a vše zahřejeme, až se želatina rozpustí. Stačí opravdu jen zahřát, již nevaříme. Vzniklou směs nalijeme do formiček a necháme vychladit. Pro urychlení můžete použít vodní lázeň. Poté dáme do lednice a necháme několik hodin ztuhnout. Ztuhnutí vyžaduje opravdu několik hodin a klidně můžete nechat v lednici tuhnout přes noc. Na přeliv z lesního ovoce si v hrnci či pánvi svaříme lesní ovoce s citrónovou šťávou a cukrem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte lžíci vody. Můžete použít jak čerstvé tak mražené ovoce. Já využila kombinaci obojího. Na závěr doporučuji přeliv ochutnat a cukr doplnit dle vlastní chuti. Vychlazený přeliv nalijte na ztuhlý dezert, ozdobte kousky ovoce a lístkem máty. Tip Pokud nemáte vhodné formičky, můžete dezert připravit i ve skleničkách popř. použít menší kávové hrníčky, které promažete trochou oleje, aby se dal dezert poté vyklopit. Při vyklápění z hrníčků si klidně pomozte nožem, kterým objedete okraje dezertu. Článek Mátová Panna cotta s lesním ovocem se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Panna cotta z bílé čokolády a rozmarýnu, švestkový kompot, sušenky amaretti, pistácie : Marco Pilloni Petr Kunc

(6 porcí) Panna cotta 400 g 48% smetany 100 g bílé čokolády 50 g cukru 1 snítka rozmarýnu 1 plát želatiny 1 vanilkový lusk Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Přiveďte k varu smetanu, cukr, rozmarýn a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu

projít na článek

Vanilková panna cotta sjahodovou omáčkou

Poslední dny jsou opravdu teplé a co je lepšího, než se osvěžit tímto lehkým smetanovým dezertem. Kombinace vanilky a jahod vás určitě očaruje. Je to zaručená klasika. Přestože vanilkový lusk není zrovna nejlevnější surovina, právě v tomto dezertu jeho vů

projít na článek

Sezónní menu

Vážení hosté, Jaro už nám pomalu klepe na dveře a s ním i naše nové sezónní menu Na březen jsme si pro vás připravili speciální menu Mořské plody a ryby. Celé menu: PŘEDKRM Gravlax s červenou řepou, salát z řasy wakame. POLÉVKA Bouillabaisse – francouzská

projít na článek

Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Máme zde úplně nejrychlejší oběd. Stačí vám, když si nejdříve dáte vařit vodu v hrnci na sporák. Připravte si mísu, do ní dejte jeden tvaroh ve vaničce, jedno vejce, 2 lžíce oleje a půl kila polohrubé mouky. Toto vše zamícháte, vždy si utrhnete trochu

projít na článek

Čajové osvěžení s ovocem a bylinkami

V horkých letních dnech není nic lepšího než ledový čaj. Na nic nečekejte a jednoduše si ho připravte doma. Poradíme vám, jak na to. 

projít na článek