Vanilková panna cotta sjahodovou omáčkou

Poslední dny jsou opravdu teplé a co je lepšího, než se osvěžit tímto lehkým smetanovým dezertem. Kombinace vanilky a jahod vás určitě očaruje. Je to zaručená klasika. Přestože vanilkový lusk není zrovna nejlevnější surovina, právě v tomto dezertu jeho vůně a chuť krásně vyzní. Pokud jste tedy chuť pravé vanilky ještě nezkoušeli, doporučuji právě tento recept. Na dezertu panna cotta je ta krása, že ho lze úžasně kombinovat. Co takhle vyzkoušet třeba mátovou verzi. Ingredience pro 4 kousky 1 smetana ke šlehání (200g) 1 smetana na vaření (200 g) 2 zarovnané lžičky sypké želatiny + 2 lžíce vody 1 vanilkový lusk 2 lžíce cukr krupice přeliv 250 g jahod (pár jahod nechat na ozdobu) 2 lžíce vody cukr krupice dle chuti popř. jahodová marmeláda 1 lžička citrónové šťávy Postup Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábeme dužinu (zrníčka). Smetany vlijeme do hrnce, přidáme dužinu i zbylé poloviny vanilkového lusku. Promícháme a vše svaříme s cukrem. Poté odstavíme a necháme vanilku louhovat. Mezitím si smícháme ve skleničce želatinu s vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Poté ze smetany odstraníme lusky (pokud nemáte rádi vanilková zrníčka, můžete smetanu scedit), přidáme nabobtnanou želatinu (vytvoří vám hroudu, tak se nelekněte) a vše zahřejeme, až se želatina rozpustí. Stačí opravdu jen zahřát, již nevaříme. Vzniklou směs nalijeme do formiček a necháme vychladit. Pro urychlení můžete použít vodní lázeň. Poté dáme do lednice a necháme několik hodin ztuhnout. Ztuhnutí vyžaduje opravdu několik hodin a klidně můžete nechat v lednici tuhnout přes noc. Na jahodový přeliv si v hrnci či pánvi svaříme jahody s trochou vody a cukrem. Místo cukru můžete použít jahodovou marmeládu. Po rozvaření směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vychlazený přeliv nalijeme na ztuhlý dezert, ozdobíme plátky jahod a lístky máty. Tip Pokud nemáte vhodné formičky, můžete dezert připravit i ve skleničkách popř. použít menší kávové hrníčky, které promažete trochou oleje, aby se dal dezert poté vyklopit. Při vyklápění z hrníčků si klidně pomozte nožem, kterým objedete okraje dezertu. Článek Vanilková panna cotta s jahodovou omáčkou se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Panna cotta z bílé čokolády a rozmarýnu, švestkový kompot, sušenky amaretti, pistácie : Marco Pilloni Petr Kunc

(6 porcí) Panna cotta 400 g 48% smetany 100 g bílé čokolády 50 g cukru 1 snítka rozmarýnu 1 plát želatiny 1 vanilkový lusk Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Přiveďte k varu smetanu, cukr, rozmarýn a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu

projít na článek

Mátová Panna cotta slesním ovocem

Pokud chcete vytvořit vynikající a hlavně jednoduchý letní dezert, určitě sáhněte po receptu na italskou Panna cottu. Co to ta Panna cotta vůbec je? Jedná se o vařenou smetanu s cukrem a případně i dalšími ochucujícími ingrediencemi, která díky přidání že

projít na článek

Sezónní menu

Vážení hosté, Jaro už nám pomalu klepe na dveře a s ním i naše nové sezónní menu Na březen jsme si pro vás připravili speciální menu Mořské plody a ryby. Celé menu: PŘEDKRM Gravlax s červenou řepou, salát z řasy wakame. POLÉVKA Bouillabaisse – francouzská

projít na článek

Špagety s Jalapeños omáčkou

Co potřebujeme? 400 g těstovin tagliatelle, linguine, spaghetti sůl, pepř 1 ks Tradiční pomazánkové Jalapeños olej cibule 4 stroužky česneku chilli papričky petržel nebo jiné klíčky Postup Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi na oleji nech

projít na článek

Těstoviny srajčatovou omáčkou azeleninou

Mám tu pro vás další z rychlých letních receptů. Tyto těstoviny si určitě zamilujete stejně jako já. S domácími rajčaty pak dostane tento pokrm úplně jiný rozměr. Já si na ty naše (od tchána) budu muset ještě nějakou tu chvíli počkat. Určitě pak ale neváh

projít na článek