Nadměrné solení, slazení a častý stres jsou velni nepříznivé pro naše tělo. Mnoho lidí se potýká s různými zdravotními problémy mezi které patří i nadměrné pocení. Pokud některý z těchto problémů máte, pomůže i omezení soli a cukru. Důležité ale je se vyvarovat nadměrnému stresu, který má na všem taky nějaký ten podíl. 1. CUKRY Všude se píše že bílý cukr je nezdravý, a naopak třtinový cukr že je zdravý. Jenže to není pravda. Právě naopak. Třtinový cukr je stejný jako ten bílý. Při výrobě v cukrovarech se oba cukry sice vyrábí jinak, ale na zdraví mají stejný vliv. Pro děti nejsou zdravé vůbec. Cukry se podílí na hyperaktivitě dětí. Avšak nadměrné slazení má i nepříznivý vliv na organismus dospělého jedince. 2. SŮL Tak jako cukr, tak i sůl není dobrá pro naše tělo. Nadměrné solení způsobuje kolísání krevního tlaku, nadměrné pocení, vysoký cholesterol a jiné. S přibývajícím věkem se potíže mohou objevovat častěji. Tyto problémy jsou způsobeny vysokým obsahem soli v těle. Pokud máte nějaké podobné onemocnění, je potřeba buďto sůl omezit na minimum nebo ji úplně vyškrtnout z vašeho jídelníčku. V jiných případech je lepší zajít k lékaři, který vám udělá potřebná vyšetření. Doporučené denní dávkování soli: · U zdravých jedinců je to 5 gramům soli na den · Naopak u rizikových pacientů jako například diabetici a hypertonici jen 3 gramy soli za den Doporučené dávky soli pro děti: · 0–6 měsíců – méně než 1 g · 7–12 měsíců – 1 g · 1–3 roky – 2 g · 4–6 let – 3 g · 7–10 let – 4 g · 11–14 let – 5 g 3. STRES V dnešní době je ve stresu snad úplně každý. Můžou za to rodinné či pracovní problémy. Všude musíte být včas, na všechno musíte myslet. Těch starostí kolem je už tolik, že nevíte, kde vám hlava stojí. A z toho se vyvíjí stres. Pokud budete mít možnost, tak každý víkend jeďte někam do přírody daleko od městského ruchu a pokuste se relaxovat, věnovat naplno rodině, a hlavně bez hádek a bez stresu. Dejte odpočinek sobě i svému tělu. Článek NE cukru, soli a stresu se nejdříve objevil na Malcher.
Ingredience: 1/2 hrnku mořsk soli 1/2 hrnku cukru 1/4 hrnku hněd ho cukru 1 lž ce granulovan cibule 2 lž ce čerstvě namlet ho čern ho pepře 2 lžičky kajensk ho pepře 2 lž ce čili 1 lž ce su en ho česneku 2 lž ce km nu 1 lžička mu k tov ho oř ku 1 lž ce
projít na článekDÝŇOVÉ LÍVANEČKY 250 g vychladlého dýňového pyré 200 g polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva 2 lžíce cukru krupice špetka soli 400 ml mléka 3 vejce 60 g másla olej na smažení jogurt, med a čerstvé ovoce na ozdobení 1. V misce metličkou smíchejte mouku
projít na článekPortugalský dýňový džem Ingredience: 1,2 kg netto dýně hokkaido nebo máslové špetka soli 1 000 g až 1 200 g bílého cukru šťáva z jednoho citrónu šťáva z 1/2 malého pomeranče asi 5 větších kusů celé skořice 6 lžiček mleté skořice Postup: Dýni oloupejte a o
projít na článek(15 porcí) Horký čokoládový mousse 150 g 64% tmavé čokolády 500 g plnotučného mléka 5 g kukuřičného škrobu 60 g cukru 1/2 lžičky vanilkového extraktu 1 lžíce rumu nebo sherry špetka soli a skořice Čokoládu, cukr, sůl, skořici a polovinu mléka zah
projít na článekZauzený pohořelický sumec 600 g fi letů ze sumce 8 g mořské hrubozrnné soli 8 g cukru 30 g másla 20 ml olivového oleje Houbový kuskus 320 g kuskusu 40 g křemenáčů 40 g hříbků 30 g šalotky 300 ml zeleninového vývaru sůl a pepř Domácí slanina
projít na článek