Nízkokalorické potraviny, které zaženou hlad a pomůžou s hubnutím

Základním klíčem k úspěšnému hubnutí je kalorický deficit. Musíme zkrátka vydat více energie, než sníme. Jenže v takovém stavu je přirozená obrana těla jednoduchá – zvýší pocit hladu, aby do sebe dostalo více kalorií. Energetický deficit se mu totiž nelíbí. Největším nepřítelem při hubnutí je proto zcela určitě hlad a neukojitelné chutě na jídlo. Je to právě hlad, který může za zvýšený příjem jídla, a tím i kalorií. A takové navýšení kalorií nám lehce zhatí celý kalorický deficit a zastaví hubnutí. Hladu lze předcházet více způsoby a jedním z nich je právě výběr zdravých a nízkokalorických potravin, které zasytí. Které potraviny se hodí do redukční diety a jak předcházet hladu? Jak předcházet vlčímu hladu? Známe to všichni. Celý den jsme zaneprázdnění, oběd odbydeme v restauraci a večer nevíme, co sníst dřív a vybílíme celou lednici. Když se pustíte naplno do hubnutí, je zcela normální, že se může vyskytnout hlad nebo i chutě na sladké. Ale určitě by to nemělo přecházet do vlčího hladu, který nemůžete nijak ukojit. Základní pravidla pro udržení hladu na uzdě: Pravidelnost a plánování. Nikdo neříká, že musíte jíst 5x denně. Ideální počet jídel je individuální, pokud vás ale večer trápí hlad, zkuste počet jídel navýšit a vytvořte si režim. Vyvarujte se dlouhým pauzám mezi jídly, a tím předcházejte vlčímu hladu. Jídla si dopředu naplánujte, aby se vám nestalo, že zrovna nemáte nic po ruce a vynecháte tak svačinu či oběd. Zařaďte bílkoviny do každého jídla. Bílkoviny jsou hlavní živinou, která zodpovídá za sytost jídla. Pokud si dáte svačinu nebo oběd s malým obsahem bílkovin, dost pravděpodobně vás potom přepadne hlad. Více o bílkovinách si můžete přečíst zde: Jak do jídelníčku doplnit více bílkovin? Hlídejte si příjem vlákniny. Vláknina má mnoho zdravotních benefitů. Podporuje správnou funkci střev, snižuje hladinu cholesterolu nebo také zpomaluje vyprazdňování žaludku. Tím podporuje sytost jídla. Skvělé zdroje vlákniny jsou celozrnné obiloviny, luštěniny nebo ovoce a zelenina. Podle čeho posuzujeme sytost potravin? Když se zamyslíte, jaká potravina vás zasytí nejvíce? Nemyslím tím teď guláš se šesti. Ten sice taky dobře zasytí, ale zároveň je to kalorická bomba. Při hubnutí totiž hledáme potraviny, které nás jednak skvěle zasytí, ale také obsahují málo kalorií. V současné době máme 2 základní ukazatele sytosti potravin: Faktor sytosti. Faktor sytosti vychází ze základního předpokladu, že čím více vlákniny a bílkovin potravina obsahuje, tím vyšší je sytící schopnost. Index sytosti. Index sytosti vychází ze studie z roku 1995, kdy účastníci studie hodnotili, jak moc je porce 240 kcal jednotlivých potravin zasytila. Nejlepší nízkokalorické potraviny, které usnadní hubnutí 1. Listová zelenina. Řadíme sem špenát, polníček, ledový salát, rukolu a další podobné druhy. Výhoda listové zeleniny je obrovský objem na malé množství kalorií. Díky tomu jí sníte objemově hromadu, zasytí vás, ale kalorií dodá jen pár. 2. Brambory. Ze všech příloh jsou brambory nejlepší. Na stejné množství kalorií vás brambory zasytí lépe než cokoliv jiného. A je to opět díky jejich objemu, který je ve srovnání třeba s rýží či těstovinami větší. 3. Vodní meloun. Někdo ho bere jako ovoce a někdo jako zeleninu. Jedno je ale jisté, obsahuje obrovské množství vody, které zaplní žaludek a zasytí. Na 100 gramů obsahuje pouze kolem 30 kcal, což z něj dělá skvělou nízkokalorickou potravinu. 4. Filety z ryb. Nejlepší jsou ryby s nízkým obsahem tuku. Řadíme sem třeba tresku, pstruha lososovitého nebo štiku. 5. Kuřecí či krůtí prsa. O drůbeži je známé, že je zdravá. Je to právě díky nízkému obsahu tuku. Tělu tak dodá bílkoviny, ale zároveň je nízkokalorická. 6. Jablka a pomeranče. Z ovoce jsou pro zasycení nejlepší jablka a pomeranče. Dle indexu sytosti se tyto potraviny umístily na vrcholu žebříčku. 7. Ovesná kaše. Ovesná kaše a obecně ovesné vločky skvěle zasytí. A pokud do ovesné kaše přidáte i zdroj bílkovin jako je protein nebo řecký jogurt, její sytící efekt ještě znásobíte. 8. Celozrnné těstoviny. Druhou volbou u příloh je hned po bramborách těstovina. Ale ne klasická, ale celozrnná. Ta právě díky obsahu vlákniny podpoří sytost mnohem více. 9. Řecký jogurt. Řecký jogurt je skvělá alternativa klasického jogurtu. Na 100 gramů obsahuje až 3x více bílkovin, zároveň je také téměř bez tuku, proto obsahuje méně kalorií. Obsah tuku ale závisí na konkrétní značce proto vybírejte ty s obsahem tuku do 0,5 %. 10. Luštěniny. Luštěniny v sobě skrývají kombinaci komplexních sacharidů i bílkovin. A také hromadu vlákniny. Řada studií ukazuje, že luštěniny skvěle potlačují hlad a chuť k jídlu. Samozřejmě v praxi jíme komplexní jídla, ne jen samotné suroviny. V seznamu naleznete jak zdroje bílkovin, tak zdroje sacharidů a také ovoce a zeleninu. Ideální „redukční“ jídlo je proto takové, které bude sestaveno z výše uvedeného seznamu. Bude obsahovat zdroj komplexních sacharidů spolu s vlákninou, kvalitní bílkovinu a k tomu ovoce či zeleninu. Můžu jíst i nezdravé potraviny? Určitě. Nemusíte jíst od rána do večera kuřecí prsa s bramborem a salátem. I nezdravé věci mohou být součástí redukční diety. Vždy je důležité množství. Skvělým pomocníkem je v tomto případě počítání kalorií. Díky tomu víte, jak na tom jste a co si můžete dovolit. Běžně potom můžete mít v jídelníčku i potraviny jako čokoládu, sušenky, slaninu a tak podobně. Je důležité ale vědět jak na to. Já svým klientům do jídelníčku běžně započítávám právě i tyto nezdravé potraviny. Proč? Protože je lepší, když mají tu možnost, než když si odpírají a nakonec sní celou tabulku čokolády potaji. Zajímá vás, jak spolupráci hodnotí mí klienti? Přečtěte si recenze. Co si z toho vzít? Hlad je přirozený nepřítel každé redukční diety. Ne vždy se ho podaří zcela eliminovat, ale existují strategie, které ho dokážou značně potlačit. V první řadě je důležitý celkový způsob stravování. Pravidelnost, dostatečný obsah bílkovin a vlákniny. Občasné zařazení nějaké nízkokalorické potraviny vás nespasí a nezhubne. V ideálním případě byste měli výše uvedené suroviny zařazovat do jídelníčku pravidelně. Tím dosáhnete toho, že se udržíte v kalorickém deficitu a úspěšné hubnutí bude jen otázka času. The post Nízkokalorické potraviny, které zaženou hlad a pomůžou s hubnutím appeared first on Nutrim.

projít na článek

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii. The post Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny fir

projít na článek

Co ochutnat z japonských potravin?

Představte si následující situaci. Jste v Japonsku, máte hlad, před restaurací je fronta na tři hodiny (to ani není nadsázka), takže zapadnete do první samoobsluhy. Jenže lokální potraviny vám nic neříkají Dáte si jablko? Sotva, je moc drahé. Hledáte dál.

projít na článek

Konkurz do speciální jednotky - 16.díl - Balíčky pod stromečkem - Esme Ww

Přišly až v půlce druhé pohádky. Čekala jsem je výrazně dřív a měla už docela hlad. Ve většině domácností již byly dárky dávno rozdány, ale pod skromným Jitčiným stromkem zatím nebylo ani přáníčko. Mé genitálie i nadále trčely do prostoru a nabíraly lehce

projít na článek

SUKRALOZA -SPLENDA (E955)

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů. Sukralózu možná mnozí znají pod značkou E955. Je to méně kaloričtější varianta cukru, je více než 500krát sladší. Experti, kteří kritizují schválení sukralozy jako bezpečného umělé

projít na článek

Kniha: GENIÁLNÍ POTRAVINY

Kručí vám v mozku? Začněte ho krmit pořádně! Olivový olej, avokádo, borůvky, hořká čokoláda, vejce, divoký losos, hovězí z pastvy, tmavá listová zelenina, brokolice, mandle. Seznam deseti geniálních potravin není tajemstvím, tak proč ho neprozradit rov

projít na článek