Paprika- skvělá zelenina

Papriky jsou skvělé a najdeme je v různých barvách. Některé jsou sladké a jiné pálivé. Nejpálivější jsou právě papričky chilli. Chilli papričky se většinou dávají jako přísada do jídla, protože většina z nás by je jen tak nedokázala jíst. Papriky obsahují minerální látky, vitamíny, sacharidy, vlákninu. Vláknina podporuje trávení a správnou peristaltiku střev. Podporuje zdravý životní styl a hubnutí. Paprika je velmi dietní, protože 100 gramů papriky má hodnotu pouhých 19 kcal. Z minerálních látek paprika obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek a vápník a z vitamínů najdeme v paprice A, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), C a E. Paprika je skutečně nadupaná vitamíny a minerálními látkami! Proto je prospěšná pro náš imunitní systém a díky tomu je menší pravděpodobnost, že nastydneme či dostaneme chřipku. Díky vitamínu B3 papriky podporují trávení. Správné trávení dobře vstřebává vitamíny, minerální látky, živiny. Ruku v ruce paprika podporuje hubnutí a udržování optimální hmotnosti a také podporuje kardiovaskulární systém a zdravé srdce.  Paprika je zároveň prevence proti anémii. Anémie je chudokrevnost a je důsledkem nedostatku železa. Tato nemoc se projevuje slabostí a únavou. Paprika ale železo doplní. Navíc paprika obsahuje vitamín C, který podporuje právě vstřebávání železa. Aby toho ještě nebylo málo, paprika podporuje zdravé oči. Paprika chrání sítnici před očním poškozením. Pokud papriku budeme konzumovat pravidelně, snižují pravděpodobnost onemocnění šedého zákalu a makulární degenerace. Také udržuje zdravou a mladistvou pleť a pevné a zdravé vlasy. Paprika najde široké využití v kuchyni. Papriky se hodí do zeleninových salátů, skvělé jsou nakládané. Chutnají i v leču anebo jsou dobré plněné papriky mletým masem. Výborné jsou také plněné papričky sýrem naložené ve sladko-kyselém nálevu.  Skvělé jsou v krůtí směsi v bramborami a také se hodí k rybám. Skvělá je třeba pražma s pomerančovou marinádou a s přílohou pečených paprik.  Článek Paprika- skvělá zelenina se nejdříve objevil na Gcjc.

  • Web: Gcjc
  • Aktualizace: 3.11.2024
projít na článek

Zpívající říční fazole

Ingredience: 6 8 obl ben ch p rků 1 mal cibule, nakr jen 1 sladk červen paprika (oči těn a nakr jen ) 1 sladk zelen paprika (oči těn a nakr jen ) 3-4 plechovky pečen ch fazol v javorov m n levu Detaily receptu: P rky ogrilujte tak, jak m te r d

projít na článek

Ovoce a zelenina do škol

Naše škola je zapojena do projektu Ovoce a zelenina do škol a díky němu jsme obdrželi jako doprovodné opatření ochutnávkové koše plné tohoto sortimentu. Nejdříve se děti seznámily se známými a neznámými druhy, následovala poznávačka dle chuti a nakonec

projít na článek

Skvělá brigáda

První letošní brigáda byla skvělá, sešlo se nás hodně a bylo to úžasný. Současně přijížděli návštěvníci a všichni si užívali společnost našich zvířátek i krásné letní počasí.~Děkujeme všem, kdo jste si udělali čas a rozhodli jste se ho strávit s námi a tv

projít na článek

Skvělá podívaná v Humpolci

Konečně jsme se dočkali a v Humpolci se místo dubnového termínu, rozezněl zvuk motorů o víkendu 15.-16.8.2020. Díky pandemii koronaviru, je pro letošní rok zrušen Evropský pohár a tak se v Humpolci objevil například i Václav Fejfar a byla to opravdu skvěl

projít na článek

Kapie

Kapie je nepálivá paprika vyššího vzrůstu, plod má pevnější stěny, které při konzervaci neměknou tak jako u ostatních paprik. Plody jsou napřed zelené, postupem času zčervenají. Paprika roční patří mezi náročnější zeleninu. Substrát pro pěstování by měl

projít na článek