POTRAVINY, KTERÉ JÍME

Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď            v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto rozmanitostí skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky  totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl  Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než  jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. 

projít na článek

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii. The post Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny fir

projít na článek

PROČ JAKO DOSPĚLÍ JÍME JÍDLA, KTERÝCH BYCHOM SE JAKO DĚTI ANI NEDOTKLY??

Dnes se s Vámi podělím o svoji úvahu, kterou jsem musela vypracovat pro profesora kognitivní psychologie. Zadání znělo zhruba následovně: Jak by se dal vysvětlit posun chutí u dospělých k výrazným chutím. Jak je možné, že jídla, kterých by se pro svoji vý

projít na článek

Křížová kontaminace v potravinách: co to je a jak jí zabránit?

Kuchyně je jedním z hlavních zdrojů bakterií u nás doma. Ačkoli na první pohled to nevidíme, existují mikroskopická rizika, která obvykle přehlížíme, a ta mohou skončit kontaminací potravin, které jíme, a díky kterému můžeme onemocnět. Proto je důležité m

projít na článek

JAK SE JÍ DNES V ČESKU?

Apetit Čechů se značně mění. Dopřáváme si téměř trojnásobně víc masa než lidé před šedesáti lety. Roste obliba drůbežího, mléko už moc nekupujeme, ale holdujeme sýrům, vínu a limonádám. Chleba jíme o polovinu méně, v pití piva ale nepolevujeme.

projít na článek

ALZHEIMEROVA CHOROBA SOUVISÍ SE STRAVOU

To, co jíme(a nejen to), může zabíjet náš mozek. Podle nejnovějších studií nebezpečná Alzheimerova nemoc, devastující postupně lidský mozek, je fakticky metabolickou chorobou, způsobenou nezdravým stylem stravování.

projít na článek