Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Jedničku mezi potravinami s vysokým obsahem bílkovin představují vejce a kuřecí maso. Nadměrná konzumace těchto potravin má však také svá rizika. Je tedy možné sáhnout i po alternativních zdrojích bílkovin. Abyste měli dokonalou postavu, potřebujete protein. Právě on je základním stavebním kamenem pro tvorbu svalové hmoty. A navíc podporuje spalování tuků. Celá řada potravin má stejný, nebo dokonce vyšší obsah bílkovin, než má třeba vejce, ve kterém je obsaženo 6 g bílkovin. Potřebné množství proteinu dodá tělu například také ovoce a zelenina.

projít na článek

Písek v moči

Písek v moči poukazuje na onemocnění močových cest. Děje se tak na základě změny jejího pH. Zdravý člověk má pH moči kolem 5 až 6. Při nemoci dochází k alkalizaci moči. To znamená, že se tvoří více kyseliny močové, která se sráží a vzniká tak písek. Vznik

projít na článek

Superpotravina, po které se netloustne

Mohli bychom namítnout, že jediná ”potravina”, po které se skutečně netloustne, je voda. Ačkoli je voda naprosto nepostradatelná, není to jídlo, které zasytí. Rostoucí počet obézních lidí zaměstnává po celém světě týmy odborníků, jejichž snahou je nalézt

projít na článek

Není pšenice jako pšenice. Tahle obsahuje dvakrát více bílkovin než setá

Zařadit pšenici jednozrnku a dvouzrnku do jídelníčku má své pádné důvody, jde o české superpotraviny, které jsou lehce stravitelné, obsahují řadu minerálů a dost bílkovin. Poradíme, jak si přípravu zlehčit i kam pšenici zařadit, aby vám chutnala.

projít na článek

Co to je quinoa

Quinou neboli merlík chilský začali pěstovat Inkové, proto se jí říká zázračné obilí Inků. Roste ve vysokých nadmořských výškách převážně v Peru, Chile, Ekvádoru a Bolívii. Jedná se o bezlepkovou náhradu obilnin s vysokým obsahem živin. OSN vyhlásila rok

projít na článek

Methionin

Methionin je jedna z dvaceti základních aminokyselin tvořících bílkoviny. Řadí se k nepolárním aminokyselinám a je esenciální. Musí být tedy přijímán v potravě. Methionin je stejně jako všechny ostatní proteinogenní aminokyseliny součástí bílkovin, obvykl

projít na článek