Glutamát alias Umani je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné . Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě.
To, že je glutamát neurotický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat, by měl vědět každý člověk. Glutamát je však nebezpečný v každém věku, takže jeho vyřazení z kuchyně bude prospěšné pro celou rod
projít na článekGlutamát je oblíbeným dochucovacím prostředkem nejen asijské kuchyně. Avšak podle posledních výzkumů může jeho nadměrná konzumace způsobovat zdravotní problémy.
projít na článekVE STŘEDU 31.5. ZAVÍRÁME V OBCHŮDKU V 16h. The post POZOR! first appeared on INDIVIDUALITY by Kabelkový Slon.
projít na článek!!! POZOR!!! Vzhledem k nepříznivému počasí se olympiáda přesouvá na nový termín!!! Děkujeme za pochopení a prosíme o sdílení!
projít na článekDřevěná podlaha kolem bazénu i terasa ze dřeva jsou považovány za luxus, přesto si je může dovolit téměř každý. Aby se ale taková investice časem neprodražila, je třeba si dávat pozor na několik věcí. Nad čím se zamyslet? Přicházíme stručně se 4 radami. F
projít na článek