Prevence plýtvání potravinami pomůže potřebným

Potravinová banka Praha byla založena v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank. Hlavním cílem potravinové banky je předejít plýtvání potravinami tím, že shromažďuje potraviny od dárců za účelem jejich další redistribuce potřebným. Banka shromažďuje od dárců zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu, přebytky z veřejných jídelen a restaurací, příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách v supermarketech, ve školách, atd. Tyto potraviny dále přerozděluje organizacím, které jsou přihlášeny jako odběratelé a poskytují pomoc skupinám ohroženým sociálním vyloučením, osobám bez domova, dětem bez rodičů a osobám v krizové situaci. Pražská potravinová banka má k dnešnímu dni 68 odběratelů, mezi nimi jsou zařízení, jako např. Naděje, Romodrom, Armáda spásy, Seleziáni, Sluneční domov, Domov Magdaléna a další. Potravinová banka je závislá na dárcích, potřebuje nejen potraviny k další distribuci , ale také malý pracovní tým vybavený nákladním vozem, sklad s lednicemi a mrazicími boxy, vysokozdvižný vozík, a to vše stojí určité finanční prostředky. Proto vítáme sponzory, kteří mohou nabídnout buď finanční dary k zajištění provozu banky, hmotné dary, subvence, nebo převzetí a krytí finančních nákladů na provoz organizace a samozřejmě potraviny, které jsou hlavním předmětem dalšího přerozdělování odběratelům. Našimi největšími sponzory jsou především firmy z potravinářského odvětví, např. Globus, Makro, Unilever, Nestle, Kraftfood, Ferero Česká republika, Danone, Vitana, Meagle, Podravka-Lagris, Douve Egberts a další. Jim i dalším patří velký dík., neboť jejich zásluhou je zajištěn provoz potravinové banky. Vedle toho děti z jedné mezinárodní školy každoročně prodávají své výrobky na školních bazarech a za vydělané peníze vždy nakoupí v Makru potraviny a v období vánoc je přivezou do Potravinové banky Praha (obrázek 1). Je to dobrý příklad výchovy dětí k sociálnímu cítění a také dobrý způsob, jak předcházet tomu, aby v budoucnu plýtvaly potravinami, protože jsou schopny si představit, komu všemu mohou posloužit (obrázek 2) Zdroj: Odpadové fórum 9/2012 Autor: Věra Doušová (Potravinová banka Praha, [email protected])

projít na článek

Plýtvání potravinami aneb Zpopelnice do lednice

Plýtvání potravinami aneb Z popelnice do lednice Seminář pro veřejnost k tématu udržitelné spotřeby a výroby. Ke shlédnutí bude film Taste the Waste a následovat bude diskuze k tomuto tématu. Seminář pořádá městská část Praha-Libuš a organizace Glopolis.

projít na článek

Konference FOOD WASTE 2014 proti plýtvání potravinami v České republice

Více než polovina české populace považuje plýtvání a vyhazování potravin za vůbec nejzávažnější problém, který se potravin týká. Vyplývá to z výzkumu na téma plýtvání, který realizovala exkluzivně pro konferenci FOOD WASTE 2014 společnost IPSOS. Konferenc

projít na článek

Nepřestávejte se ptát azajímat, to je zaručená prevence odcizení

Nejlepší prevence odcizení ve vztahu? Zajímat se, zjišťovat aktuální dění anastavení vživotě svého parťáka. Dovolené, společné cestování, vlahé letní večery to jsou příležitosti kpovídání jak víno! Nevíte očem si povídat? Nikdy neztrácejte zájem oto, co

projít na článek

Jídlo v lednici – Jak dlouho vydrží a kdy ho mrazit?

Jídlo v lednici nevydrží věčně, proto je třeba ho kontrolovat. Přehled o tom, co máme v chladničce nás naučí neplýtvat potravinami. Pokud nesníme jídlo hned, můžeme ho zamrazit. Stále oblíbenějším a rozšířenějším trendem je co nejmenší plýtvání. Nemáme

projít na článek

Praktický lékař, léčba, prevence

KOMPLEXNÍ LÉKAŘSKÁ PÉČE V OBORU VŠEOBECNÉ PRAKTICKÉ LÉKAŘSTVÍ PRAKTICKÝ LÉKAŘ PRO DOSPĚLÉ Praktická medicína – obor všeobecné lékařství pro dospělé Preventivní programy Očkovací programy Léčba biostimulačním laserem (sonda pro povrchovou i hlubokou apl

projít na článek