Přírodní zdroje kyseliny listové

Kyselina listová (acidum folicum) patří mezi vitaminy skupiny B, bývá označována jako vitamin B9. V rostlinách a živočišných tkáních převažují polyglutamáty. Synteticky se vyrábějí monoglutamáty. Kyselina listová hraje významnou roli v látkové výměně bílkovin, je nezbytná pro růst buněk, pro jejich dělení a optimální diferenciaci. Je součástí enzymů, které se podílejí na vzniku součástek pro DNA.

projít na článek

Kyselina listová ve stravě

Existuje několik důkazů o důležitosti dostatečného množství kyseliny listové. Kyselina listová je dobrá na buněčný růst a regeneraci. Nedostatek kyseliny listové může vést k psychickým poruchám, jako je deprese. Kyselina listová umožňuje tělu provádět mno

projít na článek

E570 Mastné kyseliny (Stearin)

Charakteristika Mastné kyseliny jsou odpěňovače, leštící látky a zvlhčující látky přírodního původu. Jde o organické kyseliny, které jsou vázané v tucích rostlin a živočichů. Mají pevné skupenství a bílou, nebo nažloutlou barvu. Mají dobrou rozpustnost ve

projít na článek

Omega-3 mastné kyseliny

Mezi nejcennější esenciální mastné kyseliny patří omega-3 mastné kyseliny. Nemohou být vytvořeny v těle, proto musejí být přítomny v dostatečném množství ve stravě. Omega-3 mastné kyseliny jsou základním stavebním kamenem pro buněčné membrány, kde zajišťu

projít na článek

Recepty na přírodní tělová mléka

Existuje mnoho způsobů, jak využívat přírodní zdroje, a stejně tak mnoho receptů pro přípravu domácích tělových krémů a mlék. Nabízíme vám několik jednoduchých návodů na bázi levandule, mandlí či vzácného oleje z růží.

projít na článek

Jak předejít zubnímu kazu?

Zubní kaz neboli narušení struktury zubní skloviny je infekční onemocnění poškozující tkáň zubu, postihuje nejen sklovinu (vnější vrstvu zubu), ale i zubovinu. Zubní kaz se objevuje častěji, pokud je v přijímaných potravinách velké množství sacharidů (cuk

projít na článek