Proč nám vejce prospívají

Bez vajec si svůj jídelníček nedovedeme představit.Přesto se kolem nich již nadělalo spousta řečí a jeden čas jsme byli dokonce varováni, abychom to s jejich konzumací nepřeháněli. I jedno vejce denně bylo považováno za víc než dost.Dnes už se na tento zázrak přírody díváme přece jen trochu jinak: Víme, že vejce jsou velmi výživná a zdravá. Již slovo bílek nám říká, že jsou úžasnou zásobárnou bílkovin a i když žloutek je tuk, tvoří jej vysoký podíl omega-3 nenasycených mastných kyselin, tak důležitých především pro naše srdce. Látky, obsažené ve vejcích, tukový metabolismus ovlivňují příznivě, a proto hladinu cholesterolu zlepšují. Tvrzení, že jsou plná cholesterolu, a proto je musíme omezovat, už dávno neplatí. Naopak sníme-li každý den tři vejce – nejlépe k snídani – zvýšíme si hladinu „dobrého cholesterolu“ a tuky snížíme. Také si snižujeme sklon k zánětům v našem těle a zlepšujeme funkce našeho mozku. Více však než u jakýchkoliv jiných produktů platí, že si musíme dávat pozor na jejich kvalitu.  Jaká vejce jsou kvalitní? Chceme-li si být jistí, že obsahují všechny vitamíny, minerály a vzácné látky, měli bychom se vyhýbat vejcím z klecových chovů a upřednostňovat vajíčka od slepic, které mají volný výběh. Razítko na takových vejcích začíná číslem 1, ještě lepší bio chov je označen nulou a klecový chov trojkou. Stoprocentně nejlepší kvalitu nám pak zaručí naše česká vejce, neboť u levných zahraničních nikdy neznáme podmínky zvířat a čím byly krmené. Obohacené klece? I když Evropská unie zakázala chov v klecích už před šesti lety, stále v nich slepice musí trpět, ač prý jsou jejich klece o pár centimentrů větší. Lidem však stále více začíná záležet na produktech, která konzumují od zvířat, jenž se nemohou ani proběhnout, neví, co je slunce a čerstvá tráva. V některých zemích se již klecová vejce neprodávají. Jak se zachováme u nás? Článek Proč nám vejce prospívají se nejdříve objevil na Reporty.

  • Web: Reporty
  • Aktualizace: 24.6.2024
projít na článek

Vejce natvrdo

Vejce natvrdo se podávají samostatně nebo mohou být součástí dalších pokrmů.

projít na článek

Sledujte v časosběru, jak do sebe had nasouká 4 ptačí vejce!

Jakmile zůstane ptačí hnízdo v koruně stromu bez maminky, nic nebrání hadovi, aby spořádal všechna nevylíhnutá vejce.

projít na článek

Recepty z vařených vajec

Nejvíce vařených vajec se v domácnostech objeví během velikonočních svátků. Existuje mnoho receptů, jak vejce zužitkovat. Tradiční je samozřejmě vajíčková pomazánka, ale vejce se dají použít také jako příloha k omáčce, například ke koprové.

projít na článek

Po dobu 30 dní jedl vědec 5 vajec denně. Za měsíc zjistili, že s hladinou cholesterolu se stal zázrak

Vejce jsou kvalitním zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou našeho těla. Abych si zajistili jejich dostatečný příjem, konzumujeme maso, ořechy nebo vejce. Tušíte, co se stane s naším tělem, pokud budeme každý den konzumovat 5 vajec?

projít na článek

Vánoční zázvorky

Utřeme pěnu z vejce, žloutků a zázvoru. Postupně opatrně vmícháváme mouku. Vyválíme těsto na tenký plát a s pomocí vykrajovaček připravíme nejrůznější tvary. Zázvorky pokládáme na vymazaný plech a dáme je do chladu odpočinout do dalšího dne. Předehřejeme

projít na článek