Recept: Celozrnný chléb

Podle tohoto receptu peču chléb již nějaký ten měsíc a moc nám chutná. Krása je i v jeho jednoduchosti a rychlosti. Nemusíte si zdlouhavě připravovat nebo shánět kvásek a hlavně si chléb můžete dochutit dle svých představ. Výhoda je i v tom, že těsto nemusíte hníst, stačí jen ve správném pořadí smíchat všechny suroviny, čímž vznikne řídké lepivé těsto, které jen pomocí stěrky přesunete do vhodné formy na pečení. 20 minut na přípravu 45 minut kynutí 50 minut pečení 185 °C Suroviny: 350ml teplé vody 13g droždí 1/2 lžíce cukru 1 lžíce oleje 1 lžíce octa 190g hladké pšeničné nebo špaldové mouky 190g celozrnné pšeničné mouky 1 lžíce soli oříšky, semínka, cibulka 1. Teplou vodu, cukr a droždí dáme do větší mísy, dobře promícháme a necháme zhruba 10 minut odstát. Voda nesmí být horká, ideální je zhruba o tělesné teplotě. Příliš horká by mohla zabít kvasinky a těsto by nemusel vykynout. Mísu použijeme dostatečně velkou, aby se do ní následně vešly všechny potřebné ingredience. 2. Přidáme olej a ocet 3. Do tekuté směsi po částech přidáváme hladkou mouku a průběžně důkladně mícháme ze začátku používám metlu a když je těsto hustší, použijte vařečku. 4. Nyní přidáme sůl a pokračujeme s celozrnnou moukou. Sůl přidáváme později, abychom neznehodnotili tekutý kvásek. Celozrnnou mouku přidáváme opět po částech a průběžně důkladně mícháme. Vznikne nám lepivé a řídké těsto, nelekejte se, je to tak v pořádku. 5. Přidáme cibulku, semínka, oříšky co vás napadne. Fantazii se meze nekladou. Já osobně nejčastěji používám semínkovou směs (píniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka) a praženou cibulku (cibulové sypání). 6. Těsto necháme pod čistou utěrkou kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Nechávám na teplém místě zhruba půl hodiny. 7. Vykynuté těsto přesuneme do formy já používám formu na biskupský chlebíček. Formu můžete buď vymazat nebo jako já použít pečicí papír chce to trochu zručnosti, abyste ho správně poskládali, ale ušetříte si případné mytí formy, když by se chléb někde náhodou přilepil. 8. Ve formě ještě necháme zhruba 15-20 minut kynout. Posypeme semínky, aby hezky vypadal. 9. Chléb pečeme na 180-190°C po dobu 50 minut, dokud není chléb krásně zlatohnědý. Zda je chléb dobře upečený, můžete vyzkoušet tak, že na něj poklepete zespodu a měl by znít dutě. 10. Chléb vyndáme z formy a necháme chladnout ideálně na mřížce, aby se nám nezapařil. Dobrou chuť! #ftg-1515 .tile .icon { color:#ffffff; }#ftg-1515 .ftg-items .loading-bar i { background:#666; }#ftg-1515 .ftg-items .loading-bar { background:#fff; }#ftg-1515 .tile .icon { font-size:12px; }#ftg-1515 .tile .icon { margin: -6px 0 0 -6px; }#ftg-1515 .tile .caption-block .text-wrapper span.text { font-size:12px; }#ftg-1515 .tile .caption-outside .text-wrapper span.text { font-size:12px; }#ftg-1515 .tile .caption-block .text-wrapper span.title { font-size:14px; }#ftg-1515 .tile .caption-outside .text-wrapper span.title { font-size:14px; }#ftg-1515 .tile { background-color: transparent; }#ftg-1515 .tile .caption-block .text-wrapper span.text { color: #ffffff; }#ftg-1515 .tile .caption-block .text-wrapper span.title { color: #ffffff; }#ftg-1515 .tile .caption-outside .text-wrapper span.text { color: #ffffff; }#ftg-1515 .tile .caption-outside .text-wrapper span.title { color: #ffffff; }#ftg-1515 .tile .ftg-social a { color: #ffffff; }#ftg-1515 .tile .caption-block { transition-timing-function:linear; }#ftg-1515 .tile .caption-block { transition-duration:0.25s; }#ftg-1515 .tile .tile-inner:before { background-color: #000000; }#ftg-1515 .tile .tile-inner:before { background-color: rgba(0, 0, 0, 0.8); }Recept na celozrnný chlébRecept na celozrnný chlébRecept na celozrnný chlébRecept na celozrnný chlébRecept na celozrnný chlébRecept na celozrnný chlébRecept na celozrnný chlébjQuery('#ftg-1515 img.item').removeAttr('src');jQuery(document).ready(function () {setTimeout(function () {jQuery('#ftg-1515').finalTilesGallery({minTileWidth: 250,margin: 10,loadMethod: 'sequential',nonce: '6bc97aa3d7',galleryId: '15',setupFilters: true,layout: 'final',debug: false,gridSize: 25,disableGridSizeBelow:800,allowEnlargement: true,imageSizeFactor: [ [4000, 0.3],[1024, 0.3],[768, 0.2],[640, 0.3],[320, 0.2]],selectedFilter: 'n-a'});jQuery(function () {(function () {var rel = '';jQuery('#ftg-1515 .ftg-lightbox').click(function (e) {rel = jQuery(this).attr('rel');jQuery('#ftg-1515 .ftg-current').removeClass('ftg-current');jQuery('#ftg-1515 [rel="'+rel+'"]').addClass('ftg-current');});})();});}, 0);});

projít na článek

16.říjen je Světový den chleba. Co svátek znamená?

16. říjen je každoročně mezinárodním svátkem pekařů – Světový den chleba. Pekaři i cukráři po celém světě pořádají workshopy, přednášky, šíří osvětu. Proč a kdy tento významný den vznikl? Čtěte dál. Po II. světové měli lidé hlad. Budiž chléb Po

projít na článek

Domácí recept na nápoj z aloe vera

Dotaz: Dobrý den, mám prosbu, potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe. Mám metabolický syndrom, to znamená vysoký tlak, cukrovku a cholesterol. Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný. Děkuji za recept.

projít na článek

Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Dotaz: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné účinně předcházet rýmě a nachlazení a také, zda je možné rychle se vyléčit? Existuje nějaký osvědčený recept? V práci se kolem mne pohybuje většina nastydlých kolegů a já se nemohu rýmy zbavit už druhý

projít na článek

Lepek

Konzumace lepkových obilnin, zvláště pak pšenice, za posledních 50 let vzrostla. Naši předci chléb sice jedli, ale v jakém množství? Tenkrát se peklo jednou, maximálně dvakrát týdně. Sladké koláče nebyly ani jednou za týden, natož každý den. A dnes? Dáme

projít na článek

Recept na zázvorový sirup

I když nepochází z našich krajů je zázvor neocenitelným pomocníkem při léčbě nachlazení a dalších souvisejících nemocí. Nejčastěji ho známe v podobě zázvorového čaje, ale recept na zázvorový sirup není také vůbec složitý, a za vaši námahu vás odmění snadn

projít na článek