Řečík lentíšek (masticha): účinkuje na žaludeční vředy a zlepšuje dech

Řečík lentíšek je strom či keř, ze které se získává pryskyřice nazývaná masticha. Z ní se přitom vyrábí esenciální olej, jež má pozitivní zdravotní účinky. Výskyt: řečík lentíšek se vyskytuje na jihu Evropy, severu Afriky a v jihozápadní Asii, tedy převážně ve středomořské oblasti. Vyhovují mu tedy zdejší podmínky. Popis a účinné látky: jedná se o stálezelený strom či keř z čeledi ledvinovníkovitých, který dorůstá do výšky maximálně 5 m. Jeho listy jsou kopinatého až vejčitého tvaru. Květy tvoří hrozny a mají načervenalou či žlutou barvu. Plodem je peckovice. Kůra přitom obsahuje pryskyřici, jíž se říká masticha a obsahuje desítky účinných látek. Užitečné části: využívána je právě pryskyřice. Masticha a léčivé účinky Masticha nacházela uplatnění už ve starověku, takže její léčivé účinky jsou známy dlouhodobě. Pozitivně působí např. na trávicí soustavu, když může zmírňovat bolesti a záněty žaludku. Dokonce je uváděna v souvislosti se žaludečními vředy, neboť redukuje přítomnost bakterie Helicobacter pylori. Navíc působí i proti pálení žáhy a podporuje aktivitu tlustého střeva. Masticha se navíc od pradávna využívá jako přírodní žvýkačka, která dokáže osvěžit dech. Zmínit ovšem musíme také její antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Zároveň ji lze vyzkoušet jako účinné antimykotikum působící proti kvasinkám a plísním. Působí rovněž dezinfekčně a doporučována bývá i při léčbě ekzémů a dalších kožních onemocnění. Podporuje také vykašlávání. Využití mastichy Z mastichy se procesem destilace vyrábí účinný esenciální olej, který si můžete bez problémů pořídit. Využít ho přitom lze nejen při přípravě pokrmů, ale také domácí kosmetiky nebo ústní vody na vyplachování. Ovšem pozor! Není určen pro děti a je doporučováno ho uchovávat mimo jejich dosah. Jinak se z mastichy průmyslově vyrábějí likéry jako např. Skinos Mastiha. V českých obchodech si je možné pořídit také kapsle, stejně jako žvýkačky nebo zubní pasty. Z pryskyřice se ovšem vyrábějí rovněž krystaly, které můžete využít v kuchyni mnoha různými způsoby, přičemž je lze např. nastrouhat jako muškátový oříšek. Uplatnění mohou nacházet např. v kombinaci s olivovým olejem, do kterého krystaly naložíte a následně můžete danou směs využívat při přípravě pokrmů. Řečík lentíšek a pěstování Výrobou mastichy je dnes známý především řecký ostrov Chios. Samotné pěstování řečíku lentíšku, který je mimochodem příbuzný s řečíkem pistáciovým (plodem je pistácie), je opravdu snadné. Rozmnožuje se odnožemi, když se odřízne větev, jež se zatlačí jemně do země. Jinak nepotřebuje v podstatě žádnou péči. Jen v horkých létech je doporučováno zavlažování. Doporučujeme: existují i další pryskyřičné produkty, které jsou velmi zajímavé svými účinky na lidské zdraví. Některé dokonce nevyrábějí lidé. Jedná se především o propolis, což je včelí výrobek, který efektivně účinkuje vnitřním i vnějším způsobem.

projít na článek

Dýchejme vědomě

Plný jógový dech Dýchání by mělo být rovnoměrné na začátku i na konci; dech musíme kontrolovat, řídit. Dech by měl být plynulý a nenásilný. Vaše pozornost by stále měla dech vnímat a v rámci cvičení ho spíš prodlužovat. Zpočátku dýchejte na pět dob při ná

projít na článek

Furunkulóza (vředy, nežity) na tváři

The post Furunkulóza (vředy, nežity) na tváři appeared first on ActiMaris - rychlé hojení ran.

projít na článek

Přirozený dech umíme ho ještě?

Dech je poslední dobou trendy téma. Mě to těší. Normálně ho nevnímáme, což je dobře. Jak to s ním ale funguje? Při normálním a přirozeném dýchání se používají především 2 skupiny svalů a to hlavně bránice a mezižeberní svaly (vnitřní a vnější). Když vše d

projít na článek

5 vrcholů světa, které vám vyrazí dech

Pokud jde o světové vrcholy, není to jen výška, co je oním mocným magnetem v touze chtít je zdolat nebo jen spatřit na vlastní oči. Dech nám všem, kdo rádi cestujeme, vyrazí také podmanivá krása přírody, do níž jsou zasazeny, pestrost barev, kterými hrají

projít na článek

Petržel jako super potravina? Proč ne?

Petržel je po celém světě nejpopulárnější ozdoba pokrmů. Ale tato rostlinka má také mnohem více blahodárných vlastností a pozoruhodných léčících účinků. V historii byla petržel uctívána a také používána jak už kuchyni, tak i pro léčivé účely. ·         Na

projít na článek