Růžičková kapusta s miso omáčkou

Uplynulý týden jsem strávil na horách, a to rovnou v Alpách v Itálii. Bylo to mé vůbec poprvé, co jsem zavítal do Alp a tak jsem si to také patřičně užil. Samozřejmě, nedalo mi to a oči jsem měl velmi pozorné, co se týče gastronomie, která mě velmi příjemně překvapovala téměř na každém kroku. Nejspíš jsem objevil již milionkrát objevené, ovšem minimálně za zmínku stojí hlavně neuvěřitelný rozdíl kvality potravin, potažmo surovin. Do Tyrolska jsem odjížděl s menším očekáváním a touhou prověřit místní jídla dle představ člověka, který právě drží velmi přísný půst. Na Krétě je velmi dobrým zvykem, že restaurace v tomto období zavádějí do svých jídelníčků postní jídla, která splňují přísné podmínky postících se lidí. Bohužel, v Tyrolsku jsem nezaregistroval sebemenší snahu o něco podobného, proto jsem byl nucen často vyhledávat pomoc a zároveň i útěchu v místních obchodech či supermarketech...což mi nakonec způsobilo ještě větší trauma, než jsem čekal. (o: V podstatě jakákoliv surovina, počínaje ořechy a konče ovocem a zeleninou, chutnala nespočetněkrát lépe, než ta nejprémiovější, nejjakostnější a zároveň nejdražší zakoupená v Česku. To, že kvalita nejrůznějších surovin je na západě lepší než v ČR, nám již předvedlo mnoho lidí, ale to, že na cokoliv sáhnete v supermarketu bude chutnat o poznání lépe, na to jsem nebyl připravený ani v nejmenším. Poslední lyžařský den jsem tedy vzal přes obchody a nakoupil plné auto zeleniny, ovoce, sucharů, balzamik, octů, sýrů (na pozdější období), salámů (také na pozdější období) a alkoholu (jakbysmet) a těším se na to, až s nimi začnu doma vařit. (o: Když jsem procházel a obdivoval regály plné jarní zeleniny, do očí mne praštilo hned několik věcí. Jednak to byly artyčoky, které bych mohl jíst horem dolem a krom Kréty na ně jen tak lehce nenatrefím, ale také třeba růžičková kapusta o barvě a chutí až neuvěřitelné. Proto jsem se rozhodl, že dalším receptem bude růžičková kapusta tak trochu opět nevšedně.Růžičková kapusta s Miso Doba přípravy: 10min Celková doba vaření: 20min 1 balíček (500gr) růžičkové kapusty Miso-sezamová omáčka 50gr bílého Misa (Shiro Miso) 25gr mirin omáčky 100gr horké vody 1 lžička rýžového octu 2 lžičky sezamového oleje 25gr třtinového cukru 1 lžička konfitovaného česnekuAbychom dostali lístky z růžičkové kapusty, nejprve musíme useknout spodek, tím nám svévolně jednotlivé lístečky odpadnou.Ty špinavé odstraníme a postupně otrháme ty, které jdou velmi lehce, pokud bude třeba, opět spodek seřízněte a pokračujte s trháním lístků. Lístky namočte do ledové vody na 15-20 min a následně odstředivkou osušte. Mezitím si připravte Miso-sezamovou omáčku.Nachystejte si mise en place včetně konfitovaného česneku (česnekové stroužky vařte na 100 stupňů po dobu 40 minut ponořené v oleji).V mixéru rozmixujte konfitovaný česnek, miso, mirin, rýžový ocet, sezamový olej, třtinový cukr a horkou vodu. Rozmixujte v hmotu, kterou později můžete použit na nejrůznější omáčky. Wok, případně klasickou pánev, zahřejte na vysoký stupeň. Následně přidejte olivový olej, přidejte lístky růžičkové kapusty, které jen velmi krátce orestujete (1-2 minuty). Přidejte miso-sezamovou omáčku a jen minutku prohřejte. Osolte, opepřete a v podstatě okamžitě podávejte. PS: Další z velmi jednoduchých, ale věcných receptů, obzvláště pokud také držíte půst nebo z jakéhokoliv důvodu nejíte jak maso, tak ani mléčné výroby. A dnes jsem vybral nový videoklip od Woodkida, kterého nemohu než obdivovat. https://www.youtube.com/watch?v=4NZ4n-s-6xI

projít na článek

Dušená kapusta

Je jen málo podobných zelenin, které jsou tak zdravé, někteří dokonce kapustu považují za přírodní zázrak. Její blahodárné účinky znali už v Mezopotámii. V dnešní době trh nabízí tuto listovou zeleninu hned v několika typech. Od křehké rané přes kadeřavou

projít na článek

Kapustičky

Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Kapustičky jsou bohaté na základní živiny a především obsahují velké množství vitamínu C.

projít na článek

Kapustová polévka

Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Známe hned několik druhů kapusty, ale setkáváme se především se třemi – s hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou, takzvaným kadeřávkem. O tom, že je kapusta zdravá, se moc dobře vědělo už v 16. století. A aby taky ne – k

projít na článek

Kapusta s vepřovým masem

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. V dnešní době je rozšířená po celém světě, avšak v Evropě nejvíce. Kapustu lze připravovat na mnoho způsobů, například ji můžeme vařit, smažit, dusit, zapékat a podobně

projít na článek

Kapusta s bramborem

Kapusta s bramborem se může podávat jako příloha či samostatný pokrm, například jako zapečená. Jako příloha skvěle ladí k pečenému masu. Dušenou kapustu ovšem můžeme podávat i samostatně s chlebem nebo brambory.

projít na článek