Sacharidy v potravinách

Základem léčby cukrovky je diabetická dieta, která se opírá o množství sacharidů v potravinách. To, kolik sacharidů potraviny obsahují je velmi důležité. Abyste chorobu udrželi stabilizovanou, je zapotřebí konzumovat potraviny s jejich nízkým obsahem a s nízkým glykemickým indexem. Inu, nejsou sacharidy, jako sacharidy.

projít na článek

Uhlohydráty v potravinách

Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Uhlohydráty jsou tak nejlepším zdrojem energie pro lidský organismus. Když přijímáme uhlohydráty, naše tělo je rozloží na krevní cukr

projít na článek

Cukrové lipidy

Tuky známe také pod názvem lipidy (z řeckého lipos, což znamená tučný). Tuky jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu. Jsou omezeně rozpustné ve vodě. Glykolipidy jsou lipidy obsahující ve své molekule sacharidy. Vyskytují se například v nervo

projít na článek

Potraviny obsahující selen a zinek

Přítomnost těchto prvků v potravinách si řada konzumentů ani neuvědomuje, přestože mají obrovský vliv na fungování lidského těla.

projít na článek

Co je to atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta je velmi kontroverzní způsob snižování váhy, který vyvolal ve své době doslova poprask. Nezakazuje totiž potraviny, jež jsou v jiných dietách nemyslitelné. Sníženy jsou pouze sacharidy. Přesto lze dosáhnout úbytku hmotnosti.

projít na článek

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Přestože žlučníková dieta patří mezi nejčastěji doporučované diety ze zdravotních důvodů vůbec, málokdo se orientuje v tom, co může, a co nikoliv. Hlavní zásadou žlučníkové diety je omezení tuků a všech jakýmkoliv způsobem dráždivých jídel. Doporučuje se

projít na článek