Sacherův dort

Tak tenhle recept je další v pořadí, který ležel dlouho v šuplíku. A tak konečně dneska jsem ho dal do oběhu Sacherův Dort Ingredience (průměr formy 23 cm): Čokoládový korpus: 7 vajec, oddělené žloutky od bílků 150 g másla (v pokojové teplotě) 120 g cukru moučka 150 g hořké čokolády 1 čajová lžička vanilkového extraktu 120 g cukru krupice Špetka soli 160 g polohrubé mouky 400 g meruňkové marmelády (pokud možno, tak nějaké kvalitnější) Čokoládové glazé: 200 g hořké čokolády 250 g cukru 160 ml vody Postup: Troubu si předehřejeme na 180°C. Ve větší míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidáme postupně žloutky a vanilkový extrakt. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme pomalu čokoládu a přidáme do směsi se žloutky. Do bílku přidáme sůl a vyšleháme sníh, postupně přidáme i připravený cukr. To celé zašleháme ručně stěrkou do směsi. Poté postupně přidáme prosátou mouku, kterou opět pomalu zašleháme ručně do směsi. Směs přemístíme do předem vymazané a vysypané formy a dáme do předehřáté trouby na 45 50 minut. Případně to budeme hlídat pomocí špejle, kterou zabodneme do středu pečeného korpusu. Po upečení necháme tak 10 minut korpus ještě ve formě a poté jej vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Poté si rozehřejeme lehce meruňkovou marmeládu. To nám pomůže při roztírání. Vychladlý korpus si rozpůlíme na dvě stejné poloviny a meruňkovou marmeládu rovnoměrně rozetřeme nejdříve po spodní části korpusu. Ten přikryjeme další částí korpusu a ten kompletně potřeme marmeládou. I po stranách a necháme půl hodinky oschnout Teď přijde asi nejtěžší a přitom na oko nejednodušší část receptu. Připravíme si čokoládové glazé. V kastrůlku smícháme cukr s vodou a přivedeme k varu. Chce to mít u sebe teploměr, poněvadž se musíme dostat k teplotě 112°C. Odejmeme z plotýnky a přidáme nasekanou čokoládou. Postupně mícháme dokud se nám čokoláda zcela nerozpustí. Glazé postupně polijeme povrch korpusu. Na tom to procesu se právě ukáže, jak kvalitní čokoládu jste použili. Buď se totiž vyplatí koupit kvalitní čokoládu, nejlépe belgickou anebo přinejhorším tak 70% Lindtka. Jde o to, že se Vám klasická tabulková čokoláda prodraží, než kdybyste koupili kvalitně levněji jinou čokoládu za méně peněz (např. Callebaut). Nechme korpus politým glazé odpočinout při pokojové teplotě. Můžeme si mezitím zbytek glazé odebrat i do cukrářského sáčku. Až nám trochu vychladne, můžeme ikonicky dort podepsat slovem Sacher, jak se to dělává. Já na to použil ještě nevychladlou směs, a tak se mi nápis rozpustil :). A je to Kousek Sachra můžeme při podávaní ozdobit šlehačkou. Obecně si nemyslím, že domácí tvorba tohoto dortu je nějak těžká. Postup je vesměs náročností srovnatelný s jinými dorty, jen bych si dal peška na to glazé :)) Sacherův dort NáročnostStřední Počet porcí8-10 Čas přípravy45 minuty Čas vaření50 minuty Celkový čas1 hodina30 minuty Vytisknout recept Pin receptu Tak tenhle recept je další v pořadí, který ležel dlouho v šuplíku. A tak konečně dneska jsem ho dal do oběhu Ingredience (průměr formy 23 cm):Čokoládový korpus:7 ks vajec, oddělené žloutky od bílků150 g másla, pokojová teplota120 g cukru moučka150 g hořké čokolády1 čaj. lžička vanilkového extraktu120 g cukru krupice1 špetka soli160 g polohrubé mouky400 g meruňkové marmelády, (pokud možno, tak nějaké kvalitnější)Čokoládové glazé:200 g hořké čokolády250 g cukru160 ml vody Postup1Troubu si předehřejeme na 180°C. Ve větší míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidáme postupně žloutky a vanilkový extrakt. 2Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme pomalu čokoládu a přidáme do směsi se žloutky. 3Do bílku přidáme sůl a vyšleháme sníh, postupně přidáme i připravený cukr. To celé zašleháme ručně stěrkou do směsi. Poté postupně přidáme prosátou mouku, kterou opět pomalu zašleháme ručně do směsi. 4Směs přemístíme do předem vymazané a vysypané formy a dáme do předehřáté trouby na 45 – 50 minut. Případně to budeme hlídat pomocí špejle, kterou zabodneme do středu pečeného korpusu. 5Po upečení necháme tak 10 minut korpus ještě ve formě a poté jej vyklopíme a necháme zcela vychladnout. 6Poté si rozehřejeme lehce meruňkovou marmeládu. To nám pomůže při roztírání. Vychladlý korpus si rozpůlíme na dvě stejné poloviny a meruňkovou marmeládu rovnoměrně rozetřeme nejdříve po spodní části korpusu. Ten přikryjeme další částí korpusu a ten kompletně potřeme marmeládou. I po stranách a necháme půl hodinky “oschnout” 7Teď přijde asi nejtěžší a přitom na oko nejednodušší část receptu. Připravíme si čokoládové glazé. V kastrůlku smícháme cukr s vodou a přivedeme k varu. Chce to mít u sebe teploměr, poněvadž se musíme dostat k teplotě 112°C. Odejmeme z plotýnky a přidáme nasekanou čokoládou. Postupně mícháme dokud se nám čokoláda zcela nerozpustí. 8Glazé postupně polijeme povrch korpusu. Na tom to “procesu” se právě ukáže, jak kvalitní čokoládu jste použili. Buď se totiž vyplatí koupit kvalitní čokoládu, nejlépe belgickou anebo přinejhorším tak 70% Lindtka. Jde o to, že se Vám klasická tabulková čokoláda prodraží, než kdybyste koupili kvalitně levněji jinou čokoládu za méně peněz (např. Callebaut). 9Nechme korpus politým glazé odpočinout při pokojové teplotě. Můžeme si mezitím zbytek glazé odebrat i do cukrářského sáčku. Až nám trochu vychladne, můžeme ikonicky dort podepsat slovem “Sacher”, jak se to dělává. Já na to použil ještě nevychladlou směs, a tak se mi nápis rozpustil :). 10A je to  Kousek “Sachra” můžeme při podávaní ozdobit šlehačkou. PoznámkaObecně si nemyslím, že domácí tvorba tohoto dortu je nějak těžká. Postup je vesměs náročností srovnatelný s jinými dorty, jen bych si dal peška na to glazé :)) Klíčová slova:domácí sacher, domácí sacher dort recept, featured, lindt, recept, sacher, sacher recept, sacherův dort, sachr, domácí sachr {"@context":"https:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Sacher\u016fv dort","image":"https:\/\/daddycook.cz\/wp-content\/uploads\/2024\/02\/20190326_160816-scaled-1.jpg","author":{"@type":"Person","name":"Daddy"},"datePublished":"2024-03-03","description":"Tak tenhle recept je dal\u0161\u00ed v po\u0159ad\u00ed, kter\u00fd le\u017eel dlouho v \u0161upl\u00edku. A tak kone\u010dn\u011b dneska jsem ho dal do ob\u011bhu \ud83d\ude42\n","prepTime":"PT45M","cookTime":"PT50M","totalTime":"PT1H30M","keywords":"dom\u00e1c\u00ed sacher, dom\u00e1c\u00ed sacher dort recept, featured, lindt, recept, sacher, sacher recept, sacher\u016fv dort, sachr, dom\u00e1c\u00ed sachr","recipeYield":"8-10","recipeCategory":"Dorty","nutrition":[{"@type":"NutritionInformation"}],"recipeIngredient":[["7 ks vajec, odd\u011blen\u00e9 \u017eloutky od b\u00edlk\u016f","150 g m\u00e1sla, pokojov\u00e1 teplota","120 g cukru mou\u010dka","150 g ho\u0159k\u00e9 \u010dokol\u00e1dy","1 \u010daj. l\u017ei\u010dka vanilkov\u00e9ho extraktu","120 g cukru krupice","1 \u0161petka soli","160 g polohrub\u00e9 mouky","400 g meru\u0148kov\u00e9 marmel\u00e1dy, (pokud mo\u017eno, tak n\u011bjak\u00e9 kvalitn\u011bj\u0161\u00ed)","200 g ho\u0159k\u00e9 \u010dokol\u00e1dy","250 g cukru","160 ml vody"]],"recipeInstructions":[[{"@type":"HowToSection","name":"Group 1","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Step 1","text":"Troubu si p\u0159edeh\u0159ejeme na 180\u00b0C. Ve v\u011bt\u0161\u00ed m\u00edse vy\u0161leh\u00e1me m\u00e1slo s mou\u010dkov\u00fdm cukrem do kr\u00e9mov\u00e9 konzistence. P\u0159id\u00e1me postupn\u011b \u017eloutky a vanilkov\u00fd extrakt.\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 2","text":"Mezit\u00edm si ve vodn\u00ed l\u00e1zni rozpust\u00edme pomalu \u010dokol\u00e1du a p\u0159id\u00e1me do sm\u011bsi se \u017eloutky.\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 3","text":"Do b\u00edlku p\u0159id\u00e1me s\u016fl a vy\u0161leh\u00e1me sn\u00edh, postupn\u011b p\u0159id\u00e1me i p\u0159ipraven\u00fd cukr. To cel\u00e9 za\u0161leh\u00e1me ru\u010dn\u011b st\u011brkou do sm\u011bsi. Pot\u00e9 postupn\u011b p\u0159id\u00e1me pros\u00e1tou mouku, kterou op\u011bt pomalu za\u0161leh\u00e1me ru\u010dn\u011b do sm\u011bsi.\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 4","text":"Sm\u011bs p\u0159em\u00edst\u00edme do p\u0159edem vymazan\u00e9 a vysypan\u00e9 formy a d\u00e1me do p\u0159edeh\u0159\u00e1t\u00e9 trouby na 45 \u2013 50 minut. P\u0159\u00edpadn\u011b to budeme hl\u00eddat pomoc\u00ed \u0161pejle, kterou zabodneme do st\u0159edu pe\u010den\u00e9ho korpusu.\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 5","text":"Po upe\u010den\u00ed nech\u00e1me tak 10 minut korpus je\u0161t\u011b ve form\u011b a pot\u00e9 jej vyklop\u00edme a nech\u00e1me zcela vychladnout.\n\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 6","text":"Pot\u00e9 si rozeh\u0159ejeme lehce meru\u0148kovou marmel\u00e1du. To n\u00e1m pom\u016f\u017ee p\u0159i rozt\u00edr\u00e1n\u00ed. Vychladl\u00fd korpus si rozp\u016fl\u00edme na dv\u011b stejn\u00e9 poloviny a meru\u0148kovou marmel\u00e1du rovnom\u011brn\u011b rozet\u0159eme nejd\u0159\u00edve po spodn\u00ed \u010d\u00e1sti korpusu. Ten p\u0159ikryjeme dal\u0161\u00ed \u010d\u00e1st\u00ed korpusu a ten kompletn\u011b pot\u0159eme marmel\u00e1dou. I po stran\u00e1ch a nech\u00e1me p\u016fl hodinky \u201coschnout\u201d\n\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 7","text":"Te\u010f p\u0159ijde asi nejt\u011b\u017e\u0161\u00ed a p\u0159itom na oko nejednodu\u0161\u0161\u00ed \u010d\u00e1st receptu. P\u0159iprav\u00edme si \u010dokol\u00e1dov\u00e9 glaz\u00e9.\nV kastr\u016flku sm\u00edch\u00e1me cukr s vodou a p\u0159ivedeme k varu. Chce to m\u00edt u sebe teplom\u011br, pon\u011bvad\u017e se mus\u00edme dostat k teplot\u011b 112\u00b0C. Odejmeme z plot\u00fdnky a p\u0159id\u00e1me nasekanou \u010dokol\u00e1dou. Postupn\u011b m\u00edch\u00e1me dokud se n\u00e1m \u010dokol\u00e1da zcela nerozpust\u00ed.\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 8","text":"Glaz\u00e9 postupn\u011b polijeme povrch korpusu. Na tom to \u201cprocesu\u201d se pr\u00e1v\u011b uk\u00e1\u017ee, jak kvalitn\u00ed \u010dokol\u00e1du jste pou\u017eili. Bu\u010f se toti\u017e vyplat\u00ed koupit kvalitn\u00ed \u010dokol\u00e1du, nejl\u00e9pe belgickou anebo p\u0159inejhor\u0161\u00edm tak 70% Lindtka. Jde o to, \u017ee se V\u00e1m klasick\u00e1 tabulkov\u00e1 \u010dokol\u00e1da prodra\u017e\u00ed, ne\u017e kdybyste koupili kvalitn\u011b levn\u011bji jinou \u010dokol\u00e1du za m\u00e9n\u011b pen\u011bz (nap\u0159. Callebaut).\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 9","text":"Nechme korpus polit\u00fdm glaz\u00e9 odpo\u010dinout p\u0159i pokojov\u00e9 teplot\u011b. M\u016f\u017eeme si mezit\u00edm zbytek glaz\u00e9 odebrat i do cukr\u00e1\u0159sk\u00e9ho s\u00e1\u010dku. A\u017e n\u00e1m trochu vychladne, m\u016f\u017eeme ikonicky dort podepsat slovem \u201cSacher\u201d, jak se to d\u011bl\u00e1v\u00e1. J\u00e1 na to pou\u017eil je\u0161t\u011b nevychladlou sm\u011bs, a tak se mi n\u00e1pis rozpustil :).\n\n"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 10","text":"A je to\u00a0\u00a0Kousek \u201cSachra\u201d m\u016f\u017eeme p\u0159i pod\u00e1van\u00ed ozdobit \u0161leha\u010dkou.\n\n\n"}]}]]} Příspěvek Sacherův dort pochází z Daddy & Cook

projít na článek

Dorty pro děti. 3 recepty, podle kterých upečete originální dort. Je to snažší, než se zdá

Dorty pro děti narozené v zimě. Vybrali jsme 3 recepty na krásné, vynikající a originální dorty, které jsou na přípravu snadné a určitě je zvládnete.

projít na článek

Čokoládový dort s krémem z maracujového pyré

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MARACUJOVÝM KRÉMEM Věděli jste, že naše produkty můžete zakoupit i na ROHLIK.CZ, pokud ne, tak neváhejte a přihoďte si do nákupního košíku k běžnému nákupu třeba naše MARACUJOVÉ SMOOTHIE a vyčarujte z něj tento úžasný ČOKOLÁDOVÝ DORT S

projít na článek

Palačinkový dort s bílou čokoládou a malinovým coulis

Máte rádi dorty? Milujete palačinky? Spojte to! Udělejte si domácí palačinkový dort s malinovým coulis a šlehačkou z bílé čokolády. Mňamka na entou. Palačinkový dort s bílou čokoládou a malinovým coulis Ingredience: Palačinková směs (22 24 palačinek): 4

projít na článek

Studium koordinátora EV jako třípatrový dort

Cesta lipkovým specializačním studiem je živá, plná legrace a dobrodružství. Spoustu jsem se dozvěděla a naučila. O sobě, o světě vzdělávání a ekovýchově.  Vanda Hamzová. absolventka studia Letos na Lipce probíhá 17. specializační studium koordinátora env

projít na článek

Zvýhodněné vstupenky do zážitkových areálů pro děti i celou rodinu

Nenechte si ujít slevu až 50% na vstup do zábavních parků, muzeí, aquaparků, dětských světů...Pokud hledáte inspiraci na zábavný den pro celou rodinu, tak vám možná přijdou vhod naše tipy na výlety za zážitky do muzea, na výstavu, do aquaparku, zábavního

projít na článek