Salát s fíky a granátovým jablkem

Salát s fíky a granátovým jablkem je lehký a svěží, chuťově i barevně pestrý! Sladká chuť fíků výborně ladí se slanou chutí krémového balkánského sýra. Šťáva z granátového jablka v kombinaci s vinným octem Flaminio IGT Umbria a extra panenským olivovým olejem Flaminio DOP Umbria jsou další nepostradatelné ingredience do zálivky na tento výjimečný salát. Ideálním obdobím pro přípravu tohoto salátu je podzim, kdy dozrávají jak fíky, tak granátová jablka. Tento pokrm se hodí i na sváteční stůl či když čekáte hosty! Recept se v mé hlavě zrodil při pomyšlení na to, že v Umbrii, kde jsem studovala a žila, na podzim rostou divoce fíky i granátová jablka. Tudíž se vyplatí je doplnit vysoce kvalitními ingrediencemi tamní produkce, které zároveň sami dovážíme nejen pro vlastní spotřebu, a to octem z červeného vína Flaminio IGT Umbria a extra panenským olivovým olejem Flaminio DOC Umbria. Má úvaha přešla z teorie do praxe během 1 hodiny a salát zmizel okamžitě po naservírování, tudíž ve výsledku se stal předkrmem! Salát s fíky a granátovým jablkem je zajímavý i tím, že v něm můžete objevit paletu všech základních chutí sladkou z ovoce, slanou z balkánského sýra, jemně kyselou z vinného octa Flaminio IGT Umbria i hořkou ze salátu radicchio. Rozhodně vyzkoušejte! Ocet z červeného vína Flaminio IGT Umbria je skutečná delikatesa do salátů! Je narůžovělé barvy a velice příjemné chuti! Tajemství tkví v tom, že k výrobě byla použita umbrijská červená vína značení IGT, která jsou prvotřídní kvality. Ocet je navíc i dlouho stařený, každá lahvička je opatřena jedinečným číslem a rokem produkce. Je to skvost. Není tak divu, že v Itálii jej oceňují i prestižní šéfkuchaři, kteří jej volí jako důležitou ingredienci do svých gastronomických specialit. Extra panenský olivový olej Flaminio DOP Umbria je získáván jen z oliv odrůdy Moraiolo z kopců kolem městečka Trevi v provincii Perugia. Jedná se o olej jemné chuti a jeho původ je certifikovaný. Takovýto olej se používá zastudena, aby nepřišel o své nutriční kvality. Hodí se právě do salátů, ale i na maso či jako kapání na luštěninové polévky. Možná Vás napadlo, že balkánský sýr, který jsem použila, nebude italské provenience. Často připravuji řecký salát a mám zkušenost, že balkánský sýr může být i krémovité konzistence. Pak se lépe hodí do podobných salátů. Vyzkoušet můžete sýr značek President nebo Lučina salátová. Použila jsem dva saláty ledový iceberg a červenou listovou čekanku radicchio. Druhý zmíněný jsem vypěstovala na zahradě a použila pouze vnitřní křehké listy (v této sklizené hlávce byly zelené barvy s typickým vínovým žíháním, jinak jsou bílé s vínovým žíháním). Převažovat musí ledový salát, radicchio je nahořklé chuti, proto se zasyrova přidává jen pro zpestření chutí a barev v menším množství. Granátové jablko (Punica granatum) jsou plody přirozeně se vyskytující ve Středomoří. Jedlá semena jsou sladká díky obsahu fruktózy, osvěžující a velmi bohatá na draslík. Obsahují také fosfor a železo, vitamíny skupiny B a vitamín C. Má protirakovinné účinky. Je doporučována sportovcům, protože výborně hydratuje organizmus a pomáhá namáhaným svalům. I pro osoby vyššího věku je velmi příjemným zdrojem vody, minerálních látek a vitamínů. Fíky (Ficus carica) jsou typické vysokým obsahem cukrů, obsahují zejména draslík, vápník, hořčík a fosfor. Vitamíny v nich obsažené z nich vytváří antioxidant a fíky jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Ze sušených fíků se připravuje sirup proti kašli a bolesti v krku. Pro doplnění talíře jsem použila křupavé a tenké krekry Wasa Delica Crisp Rosemary & Sea salt. You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.The post Salát s fíky a granátovým jablkem appeared first on www.buonissimo.cz.

projít na článek

VÍKENDOVÉ SPECIALITY (7.7.-9.7.)

Buongiorno, milí přátelé! Víkend plný relaxu a dobrého jídla! A co byste řekli na nějakou perfetto novinku? Na tento víkend (30.6. 2.7.2023) jsme si pro vás připravili delizioso novinku v podobě těchto víkendových specialit! Antipasto / předkrm: Kac

projít na článek

Caprese

Salát Caprese, jak název naznačuje pochází z malebného ostrova Capri, který leží 32 km vzdušnou čarou od Neapole. Lokalita vzniku je tedy bez pochyb, nicméně ohledně autora existují tři teorie. Vypráví se, že jako první tento salát připravil italský zední

projít na článek

VÍKENDOVÉ SPECIALITY (21.7.-23.7.)

Buongiorno, milí přátelé! Víkend plný relaxu a dobrého jídla! A co byste řekli na nějakou perfetto novinku? Na tento víkend (21.7. 23.7.) jsme si pro vás připravili delizioso novinku v podobě těchto víkendových specialit! Antipasto / předkrm: Tartar

projít na článek

Jak snídají, obědvají a večeří Francouzi

Francie je proslulá rozličnými kulinářskými specialitami a o Francouzích se obecně tvrdí, že jsou to požitkáři, milovníci dobrého jídla a vína, což můžeme jen potvrdit. Stejně jako různé francouzské mlsky a dobroty je i francouzština rozličná a plná “ozdo

projít na článek

Novoroční italská detox dieta

Pojďme se podívat, jaká doporučení přináší italský tisk (Repubblica.it) pro úspěšné snížení váhy v lednu 2020. Článek byl vydán dle doporučení nutriční specialistky Laury Rossi z organizace Crea Alimenti e Nutrizione se sídlem v Římě. Dieta, ano či ne Ros

projít na článek