Strava v těhotenství aneb Jak si udržet zdravý rozum

Každá z nás, která zjistila, že je v očekávání, to zažila. Spousta otázek vám narušuje spánek a vy, ač jste se před otěhotněním zapřísahala, že nebude číst žádné diskuze, se uchylujete k hledání odpovědí na internetu. Jedna z otázek, která vás jistě trápí, je, jak se v nastávajících devíti měsících stravovat, abyste neublížila miminku a zároveň abyste nepřibrala velké množství kil navíc. Zde je tedy pár rad, jak by se dal jídelníček nikoliv dramaticky upravit. 1)      Nevynechávejte snídaně. Snídaní tělo připravíte na celý den a dodáte příslušnou energii. Pokud snídani vynecháte, tělu dáváte signál, aby si začalo z každého jídla ukládat více zdrojů energie než je potřeba. 2)      Jezte pravidelně. A to v dvou až tříhodinových intervalech. Ideálně v poměru velká snídaně, malá svačina, vyvážený oběd, odpolední svačina a lehká večeře s minimem sacharidů. 3)      Vyvarujte se tvrdého alkoholu. Co se týče piva a vína, co žena, to jiný názor. Někdo tvrdí, že deci vína jednou za čas neuškodí, jiná žena by se zase alkoholu vzdala i v takovémhle malém množství. V tomhle vám však nikdo neporadí, nikdo vám nedá univerzální radu, to už záleží na každé z nás. 4)      Doplňujte kyselinku listovou, vitamín potřebný pro zdravý růst plodu. Kyselina listová je obsažena zejména v čerstvé zelenině, ovoci, obilovinách a v ořeších. Kyselina listová se dá organismu dodat i v podobě různých doplňků stravy, které se dají sehnat bez předpisu v každé lékárně. 5)      Ovoce a zeleninu začerstva. Ovoce a zelenina jsou zdrojem nejenom kyseliny listové, ale i dalších vitaminů potřebných pro zdraví vaše a vašeho miminka. Tepelnou úpravou se údajně vytrácí až 90% vitamínů. 6)      Pozor na velké množství vitaminu A. Přemíra vitamínu A může miminku způsobit vrozené vady, nicméně nebojte se, mrkev a játra z jídelníčku vyřadit nemusíte, stačí jen upravit množství. 7)      Nezapomínejte na maso. Maso je zdrojem vápníku, železa a bílkovin. 8)      Dodržujte pitný režim. Udává se, že těhotná žena by měla vypít cca 2 litry denně, v období vysokých teplot by se měl příjem tekutin zvýšit. Moc se nedoporučují slazené vody, kolové nápoje a jiné limonády. Naopak vhodná je obyčejná voda a v omezené míře džusy ředěné vodou. Perlivá voda miminku neublíží, s postupujícím těhotenstvím ale zjistíte, že bublinky vám nemusejí dělat dobře. Určitě Vás napadají i otázky, jak se to má s nezdravými jídly – sladkosti, smažená jídla apod. Vynechat či nevynechat? To je také na vás, ale pokud něco takového nekonzumujete každý den, nevidím jediný důvod, proč si k snídani nedat bábovku či k nedělnímu obědu řízek se salátem. Článek Strava v těhotenství aneb Jak si udržet zdravý rozum se nejdříve objevil na Ovod.

  • Web: Ovod
  • Aktualizace: 18.10.2023
projít na článek

Podstoupit permanentní makeup v těhotenství a při kojení?

Tetování permanentního makeupu v těhotenství a při kojení? Často diskutované téma... Můžete se setkat s tim, že někdo v těhotenství PMU dělá, někdo nedělá... Názory a zkušenosti jsou různé. Já tetování (nebo odstranění) PMU v těhotenství NEDOPORUČUJI.

projít na článek

Harmonická strava

jak ji popisuje MUDr. Frej (www.dr.frej.cz). Výstižné, stručné a zahrnující vše potřebné. Doporučuji k přečtení. Harmonická strava.doc (36 kB)

projít na článek

Pánevní dno v těhotenství

Svaly pánevního dna hrají v období těhotenství významnou roli. Na jejich pružnosti závisí udržení dělohy ve správné pozici, protože děloha nabírá váhu společně s rostoucím dítětem. Správná funkce těchto svalů je podrobena velké zkoušce po mnoho měsíců.

projít na článek

Sport v těhotenství

Zvláště v prvních měsících, kdy Vás v pohybu neomezuje rostoucí bříško, můžete provozovat vhodné sporty pro těhotné bez větších omezení. V druhé polovině těhotenství se situace začíná pozvolna měnit. Rostoucí děloha omezuje pohyblivost těla a ženě se obtí

projít na článek

Sport v těhotenství

Těhotenství není nemoc, pokud tedy není rizikové. Lehčí sportovní aktivity při fyziologickém těhotenství nejsou problémem. Na jaké sporty se zaměřit? · Chůze Chůze je zdravá téměř vždy. Pořád platí, že se musíte cítit dobře, nesmí vás nic bolet, ale

projít na článek