Sušenkový koláč s mascarpone neboli mascarpone cake [recept]

V létě měl můj muž čtyřicet a já si vymyslela, že mu po dobu čtyřiceti dnů budu každý den dávat dárek. Pořídila jsem fotoalbum, kam jsem mu lepila fotky a každý den mu tam zapsala jeden dárek. Někdy byla dárkem samotná fotka, jindy pozvání na večeři nebo jsem pořídila voucher na wakeboarding. Občas jsem mu dala víno nebo jednou knížku. Několik dárků pak bylo mnou připravená dobrota. A díky tomu jsem objevila tenhle koláč, taky zvaný mascarpone cake. Potřebovala jsem totiž z ledničky spotřebovat předem nakoupený mascarpone a dumala, co s ním. Dala jsem mu na výběr z několika dezertů z mascarpone a řekl, že chce pečený dezert. Vyhrál to tedy pečený korpus ze sušenek lotusek a mandlí a nepečený vršek z mascarpone, tvarohu a zakysané smetany. Recept jsem objevila na internetu, ale dost jsem si ho upravila a namísto servírování koláče s marmeládou, které doporučovala autorka receptu, jsem připravila jahodovou omáčku. Tu už mám vyzkoušenou z malin recept na malinovou omáčku s panna cottou najdete v mojí knize Příběhy českých superpotravin. Manželovi tenhle koláč chutnal, pro mě se ale zařadil mezi jeden z nejlepších dezertů, které jsem kdy ochutnala. Dokonce mi chutná víc než náš oblíbený rodinný dýňový cheesecake (i na něj najdete recept v knize Příběhy českých superpotravin). Je totiž chuťově velmi lehký a vyvážený, připomíná mi navíc milovaný nepečený dort ze zakysané smetany. Plus je podobně rychle připravený, ale sušenkový základ s mandlemi ho ozvláštňuje a dodává celku ten správný „říz“. Pokud nemáte po ruce žádné ovoce, můžete ho podávat třeba i posypaný kakaovým nápojem nebo úplně jednoduše moučkovým cukrem. Jo a můžete ozdobit snítkou máty, já měla po ruce jen bazalku. Ale efekt na fotce udělala hezký. :) Co potřebujete (korpus): 240 g sušenek Lotus (na formu o průměru 24 cm)4 hrstičky mandlových lupínků110 g rozpuštěného másla (podle potřeby možné přidat) Co potřebujete (náplň): 250 g mascarpone250 g tvarohu ve vaničce (polotučný nebo plnotučný)150 g zakysané smetany3 lžíce moučkového cukru (podle chuti, ale nutně být nemusí)1 vrchovatá lžička sypké želatiny Co potřebujete (ovocná omáčka na celý koláč): 250 g jahod nebo jiného (bobulovitého) ovoce200 ml vody (možné upravit podle množství vody v ovoci, např. u borůvek vodu přidejte)3 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu5 lžic cukru krupice (možné snížit nebo zvýšit podle druhu ovoce) Postup: 1. Připravené sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s mandlemi a rozpuštěným máslem. Mandlové lupínky můžete lehce rozmačkat, ale v sušenkách s máslem krásně naměknou, takže to není úplně nutné. Máslo můžete také podle potřeby přidat stejně jako množství sušenek, pokud budete chtít vyšší sušenkový základ koláče. 2. Směs namačkejte do dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180°C po dobu 8-10 minut. Nechte vychladnout. 3. Připravte si náplň – smíchejte mascarpone, tvaroh, smetanu a moučkový cukr. (doporučení – pro následné smíchání se želatinou je lepší mít směs v pokojové teplotě) Podle návodu připravte želatinu a přidejte ji do směsi. A ihned dejte na vychladlý základ koláče. 4. Hotový koláč dejte chladit do lednice. Ideální je nechat ho odležet po dobu alespoň 8 hodin. 5. Připravte si ovocnou směs na servírování koláče. Do hrnce se silným dnem nalijte vodu, do které vmíchejte škroba cukr. Směs zahřívejte za stálého míchání. Až se začne tvořit „kaše“ (škrob začne teplem reagovat s vodou), přisypte rozmačkané ovoce a metličkou míchejte do prvního projevu varu (bublinky). Za stálého míchání krátce povařte (zhruba 1 minut) na mírném ohni. Dejte vychladit. 6. Vychlazená omáčka se servíruje na vychlazený a ztuhlý koláč. Tak dobrou chuť! PS: Sice vás nebudu recepty a péct učit osobně, ale osobně se můžeme potkat! V Praze a na Moravě: 26. 9. od 9:30 do 11:30 v Hravé herně Rodinného a komunitního centra MUMRAJ v Praze Horních Počernicích na téma Výživa dětí od příkrmů k běžné stravě 29. 9. od 17:00 do 19:00 v Uherském hradišti v centru Avalon na téma Výživa a zdraví 30. 9. (pátek) od 17:00 do 18:30 v Ostravě v Živa centru zdraví a vzdělávání na téma Jak mít dostatek energie a síly (nejen) díky zdravé stravě 1. 10. (sobota) od 10:00 do 11:30 v Olomouci ve Vitality centru na workshopu Jógou i stravou do chladnějších dní aneb získejte energii i do podzimních plískanic (přednášce bude předcházet hodinka a půl s jógou)

projít na článek

Jahodový koláč smascarpone abílou čokoládou

Tento slavnostnější koláč čekal mého manžela při návratu z Ameriky. Pochutnali jsme si na něm všichni tři včetně našeho syna, kterému jahody začaly obzvlášť chutnat. Měla jsem radost, že jsem na ně na trhu natrefila, ale stejnou službu by určitě udělaly n

projít na článek

„Oops! Jsem předělal espreso crème brûlée tart“ : Lukáš Vegricht

(10 porcí) Espreso crème brûlée 250 g 31% smetany 250 g 3,5% mléka 50 g kávy espreso zredukované na 20 g 150 g žloutků 50 g cukru muscovado Cukr demerara na karamelovou krustu Smetanu s mlékem přiveďte k varu, stáhněte z ohně a přidejte kávu. Vyšl

projít na článek

Tiramisu Italský dezert, který poblouznil celý svět

Tiramisu je italský dezert, který se stal populárním po celém světě. Tento sladký pokrm se skládá z vrstev piškotových sušenek namočených v kávě a likéru, krému z mascarpone a kakaa. Původně bylo tiramisu připravováno pouze v oblasti Veneto v severní Itál

projít na článek

Nepečený vanilkový koláč připravený za 15 minut 3 pudinky, sušenky a šlehačka

Tento lahodný nepečený vanilkový koláč se už brzy stane Vaším oblíbeným dezertem, pro každou příležitost. Uvidíte sami, že si tento recept zamilujete Vy i celá Vaše rodina. Příprava Vám zabere 15 minut a budete jen potřebovat pudinky, sušenky a šlehačku.

projít na článek

Citronový mousse, sedlina z ostružin a sorbet z černého čaje : Lukáš Skála

(4 porce) Citronový mousse 100 g mascarpone 100 g čerstvé 33% smetany 40 g třtinového cukru 10 g citronové kůry 1 g plátkové želatiny Smetanu, mascarpone, cukr a citronovou kůru dejte do hrnce na mírný oheň a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a nech

projít na článek