Po týdenní pauze, kterou jsme se synem strávili u rodiny na Moravě, mám pro vás další recept. Jak jinak než s jahodami, jejichž sezóna je právě tu a které jsem si přivezla z Moravy. A jelikož začaly samosběry, určitě se také na nějaký s malým vypravíme, přeci jen jahod není nikdy dost a už teď se těším na jahodovou zmrzlinu či koláč. Jednou z možností, jak využít jahody jsou právě tvarohové knedlíky, u nás v rodině velmi oblíbené. Jsou jednoduché na přípravu a ideální do mrazáku, kdy pak už stačí pouze vytáhnout, hodit do vroucí vody a během chvilky máte oběd připravený. Tentokrát jsem připravila neplněnou a trochu zdravější verzi této klasiky s přidáním špaldové mouky. V blízké době se můžete těšit na plněné tvarohové knedlíky dle rodinného receptu! Ingredience pro 30 malých knedlíčků těsto 1 polotučný tvaroh (použila jsem ve vaničce) 200 g špaldové mouky 1 vejce 1,5 lžíce rozpuštěného másla špetka soli přeliv 50 g rebarbory 150 g jahod cca 70 ml vody 2-3 lžíce třtinového cukru dozdobení kousky jahod zakysaná smetana/jogurt nastrouhaný perník (nemusí být) Postup Nejprve si připravíme těsto. Smícháme tvaroh, rozpuštěné a zchladlé máslo (pokud by bylo moc teplé, srazilo by se nám vejce) a vejce. Vše promícháme a poté postupně vmícháváme mouku se špetkou soli. Těsto zpracujeme do bochánku a necháme chvíli odpočívat. Mezitím si připravíme přeliv. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Jahody nakrájíme na čtvrtiny. Přeliv připravuji v menší pánvi, můžete však využít i menší hrnec. Rebarboru dáme do pánve, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme pod pokličkou 3 minuty mírně vařit, poté přisypeme cukr a kousky jahod a vaříme další cca 2 minuty. Směs přendáme do vhodné nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přeliv je hotový, a pokud máte rádi více sladký, klidně si přidejte víc cukru (aby vám ale nekřupal mezi zuby, je nutné směs prohřát, aby se rozpustil popř. cukr rozpustit v troše horké vody). Z těsta tvarujeme drobné kuličky. Z uvedeného množství mi vyšlo 30 kuliček. Těsto se v rukou může trochu lepit, posypte si je tedy vždy moukou (klidně několikrát). Pokud se lepí až moc a nejde vám s ním dobře pracovat (přeci jen i tvarohy se mohou trochu lišit), klidně trochu mouky do těsta přidejte. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme kuličky a vaříme mírným varem, dokud nám nevyplavou na povrch (já měla do 5 minut uvařeno). Kuličky dáme na talíř, přelijeme přelivem, přidáme kousky nakrájených jahod, kopeček zakysané smetany popř. jogurtu (pro menší děti) a pokud si chcete opravdu smlsnout, můžete posypat nastrouhaným perníkem. Já využila obyčejný perník, který se dává dětem na Mikuláše. Článek Tvarohové špaldové knedlíky s jahodovo-rebarborovým přelivem se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Máme zde úplně nejrychlejší oběd. Stačí vám, když si nejdříve dáte vařit vodu v hrnci na sporák. Připravte si mísu, do ní dejte jeden tvaroh ve vaničce, jedno vejce, 2 lžíce oleje a půl kila polohrubé mouky. Toto vše zamícháte, vždy si utrhnete trochu
projít na článekTvarohové knedlíky jsou velmi jednoduché, rychlé, nenáročné na suroviny a můžete je plnit jakýmkoliv ovocem např. meruňkami nebo švestkami. U nás doma jsme také vždy mrazili neuvařené knedlíky do zásoby, pak už stačí jen vytáhnout a do pěti minut je oběd
Co potřebujeme na 4 porce? 130 g Choceňského tvarohu jemného 25 g másla 120 ml mléka 50 g hladké špaldové mouky 2 vejce 50 g nastrouhaného tvrdého sýra 1 lžička kypřícího prášku 1/4 lžičky mořské soli Postup Nejprve si v míse smícháme tvaroh, vejce, ml
projít na článekPlněné buchty Z Gruntu pro vás vyrábějí Vltavotýnské lahůdky. Ve všech prodejnách Trefa si můžete vybrat buď povidlové, makové nebo tvarohové. Dobrou chuť.
projít na článek16.7.2012 V rámci borovanského Borůvkobraní představily Vltavotýnské lahůdky nové výrobky Jogurťáčka a Borůvkové kynuté knedlíky. Jogurťáčka mohli přítomní zákazníci přímo ochutnat. 16.7.2012 V rámci borovanského Borůvkobraní představily Vltavotýnské la
projít na článek