Zabaione (v italštině také zabaglione) je nádherně nadýchaný žloutkový krém ochucený sladkým vínem. Někomu prý připomíná našlehaný vaječňák, v případě zabaione se ale nejedná o pití, nýbrž o dezert jí se buď přímo lžičkou v doprovodu ovoce či šlehačky, případně se servíruje jako omáčka třeba k italské obdobě vánočky s názvem panettone. Recept na tento nenáročný a delikátní dezert se poprvé objevil už ve středověku, dnes se považuje za typický dezert z města Piedmont na severozápadě Itálie. Z italských kuchyní se ale rozšířil po celém světě: velmi oblíbený je ve Francii, kde je znám po jménem sabayon, dorazil ale také do jižní Ameriky. Popularitu si získal například v Argentině a v Uruguyai, kde ho najdete pod jménem sambayón. Jeho výhodou je, že se připravuje jen z několika málo ingrediencí, je ale třeba jim při přípravě věnovat náležitou péči. Doporučuji si pořídit teploměr, který vám pomůže pohlídat si teplotu, a také ruční mixér se šlehací metličkou, díky kterému vám při dlouhém šlehání neupadne ruka. Nedávno jsem ten svůj při pečení odvařila, tak bych chtěla poděkovat firmě Mall.cz za to, že mě pro tento recept zasponzorovala a poslala mi nový mixér s komplet příslušenstvím. Jde se šlehat! Recept na zabaione Co potřebujete 80 g žloutků (cca 4 žloutky) 80 g cukru 80 g vína Marsala (je možné použít také jiné aromatické sladší víno, například muškát, sherry nebo bílé portské) Na servírování cukrářské piškoty (savoiardi) čerstvé ovoce: skvělé jsou maliny, jahody nebo borůvky Jak na to Ve středně velkém hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané bílé pěny. Vezměte si větší hrnec, nalijte do něj několik centimetrů vody a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, ať vody jen lehce probublává. Dejte na něj hrnec s vyšlehanými žloutky. Přilijte víno a pokračujte ve šlehání na nižší rychlost. Směs bude ze začátku dost tekutá, postupně bude ale nabývat na objemu a houstnout. Pokračujte ve šlehání za stálého šlehání, dokud nebude teplota krému 80 °C. To zjistíte za pomoci kuchařského teploměru. Pokud ho nemáte po ruce, šlehejte dokud krém nebude jen lehce nažloutlý až bílý, nádherně nadýchaný a hustý tak, že při nabrání na lžíci bude držet hezký kopeček. Také by měl krém být teplý, to značí, že se žloutky částečně provařily. Nyní můžete servírovat: nejčastěji se krém servíruje s ovocem a cukrářskými piškoty. Ovoce doporučuji dát na dno skleničky, cukrářský piškot můžete do krému zapíchnout nebo ho servírovat vedle skleniček. Krém doporučuji servírovat ihned při delším skladování se od pěny začne oddělovat tekutá část. Příspěvek ZABAIONE: Italský žloutkový krém s ovocem pochází z Ochutnejte svět
Je nám ctí oznámit, že firma LABORTECH, s.r.o. uzavřela novou obchodní dohodu o výhradním zastoupení s italskou firmou TECMET 2000 srl. Naše společnosti vyznávají stejné hodnoty a firemní strategii, a spojení s tímto novým partnerem otevírá další možnosti
projít na článekDohoda o globální minimální dani pro nadnárodní společnosti nebude dokončena do června, jak se původně plánovalo. Před dnešním zasedáním ministrů financí skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 to řekl italský ministr hospodářství Giancarlo Gioretti, který j
projít na článekVelmi příjemně aromatická směs s pravou vanilkou je připravená na pečení vánoční štoly, čajového pečiva nebo moučníků s ovocem. Složení: citron, kardamom, muškátový květ, vanilka. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.......................38 Kč
Červený rybíz byl nepostradatelným ovocem na výrobu šťáv, marmelády a želé, pro svojí výraznou chuť, krásnou barvu a velký obsah pektinů. Proto se pár keříků vždy pěstovalo u každé chalupy. Marmeláda z červeného rybízu je snad nejlepší na lepení vánočního
Svátek zamilovaných se blíží. Rozdávejte radost v podobě Kosmetiky Capri. Ta je totiž světovým unikátem. Kosmetické přípravky obsahují až 30 % surovin z kozího mléka. Jde o nezvykle vysoký poměr, který zaručuje opravdový efekt. Mezi další ingredience patř
projít na článek