Zachování rozmanitosti: těchto 7 druhů zeleniny byste měli znát

Původní odrůdy ovoce a zeleniny odolné proti škůdcům a samozřejmě také zvláště chutné odrůdy přizpůsobené specifickým místům jsou jednoduše ztraceny, nenávratně. Žlutá řepa Řepa slaví úspěšný comeback v posledních letech. Ale kdo zná její příbuzné, žluté odrůdy? Jak název napovídá, hlíza je světle žlutá, chutná příjemně po ovoci a je lehce sladší než červená řepa. Existují také bílé a bíločervené druhy. Hlízy se připravují stejně dobře jako u klasické řepy. Bamberské rohlíčky- stará odrůda brambor Je zcela pravděpodobné, že znáte přesně dva typy brambor: tvrdé a moučné. Přitom existují různé druhy brambor. Bamberské rohlíčky jsou již zcela téměř zapomenuté. Hlízy jsou tenké, dlouhé a lehce zakřivené. Mají bledě žlutou dužinu, pevnou konzistenci a jemnou, lehce ořechovou chuť. Vzhledem k tomu, že kultivace je neekonomická za běžných podmínek, pěstují se jen sporadicky.Vodnice Vodnice se sklízí zejména v květnu a červnu. Ale i na podzim si můžete koupit bílé varianty. Tato zelenina připomíná ředkvičku, v chuti je ale mírnější. Od listů až po hlízy ji můžete jíst jakýmkoliv způsobem. Můžete je jíst syrové v salátu, vařené ve slané vodě nebo slané a glazované. Fialový drak Ne všechny mrkve jsou jen oranžové. Existuje několik starých a vzácných druhů bílých, žlutých a fialových. Fialový drak je uvnitř jasně oranžový. Má jemnou, sladkou a aromatickou chuť a rychle se vyvíjí, takže jsou možné i velmi pozdní výsevy.Pastinák setý Pastinák se rychle vrací ze zapomnění, ale stále není zastoupen ve všech supermarketech. Dlouho byl důležitým jídlem, až do objevení brambor, pak vyšel z módy. Je to typická zimní zelenina a dostupná od října do března. Chutná trochu jako mrkev, ale chuť je mírnější, sladší a trochu ořechová. Můžete jej připravit jako mrkev a brambory. Vařte, pečte v kastrolu, pečte v troubě jako hranolky. Můžete z něj udělat pyré, nebo použít na polévku. Černá třešeň, goldita vzácné odrůdy rajčat Podle odhadů existuje několik tisíc různých druhů rajčat. Všechny nejsou červené a kulaté. Rajčata jsou malá jako bobule, popřípadě velká jako grapefruit, v barvě červené, žluté, oranžové, zelené, fialové, černé atd. Roketa setá Její název nezní tolik elegantně jako u rukoly, ale v zásadě si jsou stejné. Jenomže divoká roketa je v chuti mnohem intenzivnější, také o trochu víc hořká. Roketa chutná dobře v salátu, ale také ve směsi zeleniny, těstovin nebo na pizze. Roketu můžete snadno pěstovat sami, dokonce i na balkonu. Je vytrvalá a se štěstím ji můžete sklízet i dvakrát za rok. Článek Zachování rozmanitosti: těchto 7 druhů zeleniny byste měli znát se nejdříve objevil na Gopal.

  • Web: Gopal
  • Aktualizace: 16.6.2023
projít na článek

7 úžasných a bezplatných nástrojů umělé inteligence, které byste měli znát

7 úžasných a bezplatných nástrojů umělé inteligence, které byste měli znát Svět umělé inteligence nás nepřestává fascinovat. Shromáždili jsme 7 bezplatných nástrojů umělé inteligence, z nichž většina je snadno použitelná a některé jsou sofistikovanější...

projít na článek

Jak poznat, že půda potřebuje vápník?

Základním předpokladem úspěchu pěstování většiny druhů zeleniny je dostatek vápníku. Proto šikovní zahrádkáři na podzim půdu vápní.

projít na článek

Jak skladovat čerstvé ovoce a zeleninu

Ačkoli se ceny ovoce a zeleniny díky inflaci stále zvyšují, je nutné tyto superpotraviny do jídelníčku zařazovat stále ve vysoké míře, protože bez nich organismu něco chybí. Možná ale máte problém s tím, že spoustu plodů země musíte vyhodit, protože jejic

projít na článek

V hospodách se nejen pije

I když si spojujeme hospody většinou s alkoholem, není tomu vždy jenom tak. Hospody se v mnoha případech staly i místy zábavy nejrůznějšího druhu. A v mnohých se tak například házejí šipky. Ovšem toto počínání není záležitostí jenom hospodskou. Šipky se h

projít na článek

Vyvážená strava: několik pravidel pro každodenní život

1. Obezřetně ku vyvážené stravě Než se rozhodnete, co budete jíst, měli byste zkontrolovat, jak budete jíst. ● Pokud si uděláte čas na vaše jídlo a budete jíst pomalu a vědomě, můžete si jídlo více vychutnat. ● Ujistěte se, že máte dostatek času ke

projít na článek