Žemlovka s karamelizovanými jablky

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky 50g másla 7-8 středně velkých jablek 180g krystalového cukru cca 560ml smetany na šlehání toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti) 4 žloutky 400-500g tvarohu (k ochucení tvarohu 1 žloutek, krystalový a vanilkový cukr). Jak postupovat při přípravě žemlovky? Připravíme si středně velkou zapékací mísu, kterou si vymažeme máslem a uložíme na ni pečivo. Zatím suché, ne namočené. Třeba toustový chléb. V pánvi si rozpustíme máslo a přidáme oloupaná a na kousky (či měsíčky) nakrájené jablka a krystalový cukr. Trošku si z něho odebereme. Použijeme ho na závěr. Tuto směs vaříme, dokud nejsou jablíčka měkké a cukr není zkaramelizovaný. Pak přimícháme smetanu a chvilku (tak 1-2 minuty) vaříme. Odstavíme z plotýnky. Jablka přecedíme a šťávu si odložíme. To je asi to nejlepší při této žemlovce :-). Do připravené zapékací mísy s pečivem si uložíme jablka (můžete posypat rozinkami, pokud je máte rádi). Navrstvíme tvaroh, který jsme si ochutili jedním žloutkem, krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem (toho 1-2 sáčky). Přikryjeme znovu pečivem. Ve šťávě, kterou jsme si odlili, rozmixujeme žloutek a touto směsí polijeme připravenou žemlovku. Pokud je šťávy dost, tak si ji nechejte, a o něco později využijete na zalévání žemlovky. Ta šťáva je super. Nakonec žemlovku posypeme zbylým cukrem. Dáme péct, dokud pečivo není na povrchu nahnědlé a vypadá křupavě cca nějakých 40 minut. Polijeme šťávou z udušených a karamelových jablek a můžeme mlsat. Úžasná žemlovka.

projít na článek

Linecký koláč s jablky

Upečte si doma výborný linecký koláč s jablky, který bude chutnat přesně jako ten z vaší oblíbené kavárny. Ačkoliv se nejedná zrovna o dietní moučník, jsou na něj použity pouze kvalitní suroviny, takže si ho [...] Příspěvek Linecký koláč s jablky pochází

projít na článek

Zapečený kuskus s jablky, vlašskými ořechy a medem

Chcete si připravit rychlý dezert, který poslouží i jako zdravá svačinka nebo snídaně? Vyzkoušejte zapečený kuskus s jablky. Kuskus na sladko je sice trošku neobvyklý, jistě si ho ale zamilujete po prvním ochutnání. Navíc jablka, [...] Příspěvek Zapečený

projít na článek

Pudinková žemlovka

Ingredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří

projít na článek

Pomerančová žemlovka s brusinkami

Ingredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety) hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti) Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pom

projít na článek

Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého) 3 velké vejce 1 šálek mléka 1 šálek nasekané šunky 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba

projít na článek