Ingredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety) hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti) Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pomerančový likér), jako náhrada může být horký pomerančový džus 2 vejce 1 šálek mléka 1 šálek smetany ke šlehání 1 polévková lžíce cukru 1 lžička strouhané pomerančové kůry Ingredience - co budete potřebovat na přeliv 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy (pro krémovější omáčku, použijte 1/8 šálku pomerančového džusu a 1/4 šálku smetany) 1/4 šálku másla 1/3 šálku hnědého cukru 1 lžíce Grand Marnier (volitelně) Jak postupovat při přípravě žemlovky? Předehřejte troubu na 190 stupňů. Dejte brusinky do malé, hluboké misky nebo hrnku, a polijte Grand Marnier (nebo horkým pomerančový džusem). Nechte máčet rozinky po dobu nejméně dvou hodin (ideálně přes noc). Dejte kostky chleba do misky, pak je posypeme brusinkami a zalijeme likérem. V malé misce nebo džbánku, rozbijte dvě vejce, přidejte mléko, smetanu, cukr a pomerančovou kůru, a pěkně všechny tyto ingredience promíchejte. Nalijte tuto směs na chlebové kostky s brusinkami. Nechte tuto směs odpočívat asi tak po dobu půl hodiny až 1 hodiny, pak pečeme 30 až 35 minut, nebo dokud žemlovka nebude mírně nafouklá a nebude mít zlatavou barvu. Zatímco se žemlovka peče, udělejte si pomerančový přeliv (omáčku). Rozpusťte máslo v malém hrnci, přidáme hnědý cukr, pomerančovou šťávu (a smetanu, pokud používáte). Nechte povařit asi 5 nebo 6 minut, pak vypněte plotýnku a přidejte Grand Marnier. Podáváme žemlovku ještě teplou, s teplou pomerančovou omáčkou.
Vláčný chlebíček z měkkého tvarohu s kandovanou pomerančovou kůrou, brusinkami, ořechy a pistáciemi.
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého) 3 velké vejce 1 šálek mléka 1 šálek nasekané šunky 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba
projít na článekBábovka je pečivo s dírou uprostřed. Jedná se o tradiční druh pečiva, které dostávala jako odměnu za pomoc při porodu porodní bába (dnes dula), odtud jméno bábovka. Původně měla bábovka podobu těsta prokládaného vrstvami ovoce, pravděpodobně jako dnešní ž
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky 50g másla 7-8 středně velkých jablek 180g krystalového cukru cca 560ml smetany na šlehání toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti) 4 žloutky 400-500g tvarohu (k ochu
projít na článek