České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Koláč prošívaná deka

Receptů na koláče a buchty je celá řada. Mají i své charakteristické názvy, jako je například prošívaná deka. Koláč prošívaná deka je velmi chutný, protože je v něm jak kakao, tak tvaroh, což dělá koláč vláčným. Článek vám tedy přináší několik zajímavých

projít na článek

Recept na Oreo cheesecake

Znáte to, dali byste si něco sladkého, ale zrovna doma nic nemáte a nechce se vám zdlouhavě péct. Jako možnost se naskýtá nepečený dort. V poslední době se tyto dorty stávají stále více populárními. Hlavním lákadlem je jejich jednoduchost, nenáročnost, a 

projít na článek

Vepřové karé

Vepřové karé neboli vepřová pečeně, někdy také lidově nazývána jako kotleta, patří mezi nejkvalitnější části masa z vepře.

projít na článek

Voskovka

Voskovka patří mezi popínavé rostliny. Roste velice rychle, proto je k jejímu růstu nutná opora. Na svých dlouhých stoncích nese lesklé, zelené, dužnaté listy. Kvete od jara do podzimu hvězdicovitými květy, které se lesknou jako vosk.

projít na článek

Srnčí guláš

Srnčí guláš se řadí mezi obvyklé delikatesy, které se připravují ze srnčího masa. Toto maso je charakteristické svou vůní a chutí.

projít na článek

Hibiscus syriacus

Ibišky patří mezi velmi oblíbené keře na našich zahradách, a to především pro své nápadné květy. Kvetou v pozdním létě a svou exotickou krásou připomínají atmosféru Středomoří.

projít na článek

Prunus laurocerasus

Bobkovišeň patří mezi oblíbenou stálezelenou dřevinu, vhodnou jak do živých plotů, tak do krycích stěn nebo rozvolněných skupin.

projít na článek

Brunnera macrophylla

Pomněnkovec velkolistý je u nás poměrně málo známá rostlina, která si nenárokuje zvláštní péči. Své příznivce si může získat modrými jemnými kvítky, velmi podobnými pomněnce, a také výraznými listy.

projít na článek

Buřty na pivu

Jedná se o lahodný pokrm, který se připravuje, jak jinak, z buřtů a piva. Může se podávat jako samostatný pokrm s přílohou nebo jako předkrm.

projít na článek

Taxus baccata

Taxus baccata může být keř či strom, dorůstající větších i menších rozměrů – podle druhu od 50 cm do 18 m. Všechny druhy však rostou velmi pomalu a jsou poměrně odolné a dlouhověké.

projít na článek

Hydrangea paniculata

Hortenzie pochází z Japonska, u nás se objevila až na začátku devatenáctého století. V současnosti existuje kolem devadesáti druhů. Jedná se o keře, někdy i stromy, s květenstvím chocholíku nebo laty.

projít na článek

Koláč s tvarohem

V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou a podobně). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění aneb

projít na článek

Co k obědu

Slovo oběd, respektive část -ěd [jed], souvisí se slovem jíst (staročesky jiesti), to se zdá být jasné. Funkce předpony ob- je však už méně jasná… Původně se výrazem oběd označovalo jídlo vůbec (bez ohledu na denní dobu, kdy se podávalo). Jednalo se přede

projít na článek

Katalpa - řez

Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides) je strom rostoucí do šířky. Oblíbená je zvláště pro své bílé, do trumpety tvarované květy a aromatické listy.

projít na článek

Milánské špagety

Milánské špagety se tradičně připravují s rajčatovou omáčkou a mletým (většinou) kuřecím masem. Vývojem tyto špagety zaznamenaly určité změny, takže existuje více receptů s různými ingrediencemi.

projít na článek