České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Gladioly

Jednoduchá a elegantní je barevná kytice gladiol, která dokáže navodit příjemnou letní atmosféru. Potěší zajisté každou ženu. Gladioly neboli mečíky symbolizují v řeči květin upřímnost. Jedná se o velmi oblíbené květiny, které se v zahradách celkem snadno

projít na článek

Bezinková šťáva

Bezinka je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až velikosti stromu, který zkrášluje své okolí i dvakrát ročně. Nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky z

projít na článek

Vepřový perklet

Perkelt neboli maďarský pörkölt je pokrm podobný českému guláši. Je to národní pokrm. Jedná se o kostky vepřového, hovězího, skopového, jehněčího či drůbežího masa podušené na cibulce a sádle, v pokrmu pak nesmí chybět ani mletá červená paprika, samozřejm

projít na článek

Játrová omáčka

Játrová omáčka je velmi chutná a k tomu má ještě mnoho vitamínů a minerálních látek. Největší význam má díky vitamínu B12.

projít na článek

Rebarbora

Rebarbora, jinak také reveň, je zelenina, která přišla do Evropy z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využíva

projít na článek

Campanula

Zvonek nebo také zvonky nejsou jen dobře známé modré květy něžných rostlin, které většina z nás zná ze strání a luk. Jedná se o celý rozsáhlý rod, jenž zahrnuje až 400 druhů! Jsou to rostliny převážně víceleté (trvalky), některé druhy jsou jedno nebo dvou

projít na článek

Hamburger

Hamburger neboli také burger je sendvič, který se skládá z grilovaného hovězího masa, které se vkládá mezi horizontálně rozkrojenou bulku (housku). Mezi bulku a maso se přidává zelenina, sýry a další ingredience.

projít na článek

Patizon

Patison (Cucurbita pepo) je tykvovitá zelenina, kterou lze upravovat mnoha způsoby. Plody patisonu jsou druhem dýně, podobné cuketám a jsou diskovitého tvaru. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší patisony dozrálé.

projít na článek

Difenbachie

Dieffenbachia je rod tropických rostlin z čeledi Araceae, který se vyznačuje charakteristickými světlými skvrnami na listech. Je známo asi 30 druhů, některé se používají jako pokojové rostliny kvůli jejich toleranci vůči stínu. Nejpěstovanějším druhem je

projít na článek

Španělský ptáček

Jedná se o pokrm připravovaný z hovězího plátku, do kterého se zabalí slanina, okurka, vejce a uzenina. Tudíž se jedná o malé závitky.

projít na článek

Cuketová polévka

Cuketa není pouze veganskou stravou. Receptů je celá řada. Cuketa se přidává do jídel, vaří se z ní i hlavní pokrmy, a co je velmi originální, i chutné polévky. Dnešní článek se zaměřuje právě na tyto netypické, ale velmi chutné polévky, které mohou oboha

projít na článek

Gymnocalycium mihanovichii

Tento jihoamerický druh kaktusu se hodí pro všechny pěstitele, kteří se nechtějí pěstováním příliš trápit a věnovat mu moc času. Gymnocalycium je méně náročné na světlo a snese i pobyt dále od okna. Dobře kvete.

projít na článek

Jak vrtat

Vrtání je v domácnosti občas potřeba, ať už do zdi při věšení obrazů, nebo třeba do skla při opravě rozbitých dvířek vitríny. Ale pozor, každé vrtání do různých materiálů má svá specifika.

projít na článek

Treska tmavá – recepty

Treska tmavá je tradičním produktem rybolovu. Loví se v moři pomocí vlečných sítí. Má tmavé maso velmi výrazné chuti, které tepelnou úpravou zesvětlá. Maso z tresky tmavé je poměrně dobré, nedosahuje však jakosti tresky obecné, přesto je jako ryba určená

projít na článek

Jahodový koláč

Čerstvé jahody jsou plné vitamínů, ale co s nimi, když je jahod plno. Co takhle jahodový koláč? Jahodový koláč s tvarohem je prostě báječný. Lehounký tvaroh, měkoučký korpus a slaďoučká jahodová chuť, která se vám rozlije na patře. Umíte si představit lep

projít na článek