Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.
Pachira aquatica je nenáročná stromkovitá rostlina, která se začala objevovat i na našem trhu. Hodí se k pěstování a ozelenění vašeho bytu. Svým užším vzrůstem je vhodná i do menších prostor. Je to rostlina se ztluštělým kmenem dole, ve kterém si ukládá v
Pokud chcete mít na vánočním stole alespoň trošku takříkajíc zdravého nebo dietního cukroví, upečte si nebo se aspoň pokuste si upéct makrobiotické vánoční cukroví. Určitě vám to bude chutnat.
Tradice solení masa a jeho konzervace je známá od dob Keltů a Římanů. V našich zemích se šunka vyráběla buď z vykostěné, nebo nevykostěné vepřové kýty, která byla nasolena, zalita lákem, ovařena a zauzena, případně napřed zauzena a poté ovařena. V českých
Chlupaté knedlíky patří mezi tradiční česká jídla a přílohy v jednom a jsou chutným zastavením na cestě mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. V některých kuchařských knihách je však pod názvem chlupaté ani nenajdete, skrývají se pod různými
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Připravuje se zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet.
Sedum neboli rozchodník je rod rostlin patřících do čeledi tlusticovití (Crassulaceae). Tento rod zahrnuje více než 400 druhů, a to především na severní polokouli, v České republice je zastoupen 6 původními druhy. Rozchodníky jsou jednoleté, dvouleté či v
Chalva patří k jedněm z nejstarších orientálních cukrovinek. Název pochází z arabského slova hilwa – sladký. Před druhou světovou válkou se chalva vyráběla i u nás a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích. Za války byla tato výroba zastavena a dopos
Katalpa (Catalpa) je rod opadavých dřevin z čeledi trubačovité s výraznými květy a plody. Obvykle jsou to stromy, šlechtěné odrůdy mohou mít výjimečně keřovitý růst, některé zdroje uvádí vzácně i liánovitý růst. Katalpa je původem z teplých oblastí, jako
Čarověníky jsou zajímavým přírodním úkazem – jsou to jakási záhadná rostoucí hnízda ve větvích stromů a keřů. Čarověníky se lidově nazývají čarodějné metly či čarodějná nebo hromová košťata, věníky a podobně.
Kaki neboli ovoce bohů má asi dva měsíce dlouhou sezonu, která právě teď probíhá. I když se v Číně pěstuje již přes dva tisíce let, vědecky popsáno bylo teprve roku 1780. Vyskytuje se v jihovýchodní Asii, uměle se pěstuje již i v mnoha zemích Evropy. Ale
Kakadu palmový je hodně známý a asi největší kakadu. Typická je pro něj mohutná chocholka na čele. Je velmi oblíbený mezi chovateli, ale pro většinu z nich cenově nedostupný. Jeho mohutný zobák je největší mezi všemi papoušky. Kakadu palmový má jasně červ
Kdo by neměl rád nepečené cukroví. Nemusíte zapínat troubu, hotovo máte za chvilku a můžete většinou ihned podávat. Nepečené cukroví se připravuje převážně z piškotů, ořechů, kokosu a tuku. Můžete přidat i drobečky z pečeného cukroví, takže nepřijde nazma
Ostružiny si u nás získávají stále větší popularitu jako ovoce pěstované na zahradě. Křížením planých ostružin se postupně vyšlechtila spousta odrůd různé výnosnosti, různých barev, chutí, tvarů a velikosti plodů. Jejich pěstování je nenáročné, stejně jak
Tento sladký a lahodný bezinkový likér je nejen chuťově velice příjemný, ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. Plody bezu černého obsahují cukry, ky
Maliny jsou voňavá, chutná a krásná ozdoba každé zahrady. Jejich pěstování není nijak náročné. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nedají dlouho skladovat, a tak se musí hned nebo velmi krátce po sběru zkonzumovat, případně zpracovat. Voňavé a sladké malin