České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Pokojová rostlina Pachira aquatica

Pachira aquatica je nenáročná stromkovitá rostlina, která se začala objevovat i na našem trhu. Hodí se k pěstování a ozelenění vašeho bytu. Svým užším vzrůstem je vhodná i do menších prostor. Je to rostlina se ztluštělým kmenem dole, ve kterém si ukládá v

projít na článek

Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Pokud chcete mít na vánočním stole alespoň trošku takříkajíc zdravého nebo dietního cukroví, upečte si nebo se aspoň pokuste si upéct makrobiotické vánoční cukroví. Určitě vám to bude chutnat.

projít na článek

Výroba domácí uzené šunky

Tradice solení masa a jeho konzervace je známá od dob Keltů a Římanů. V našich zemích se šunka vyráběla buď z vykostěné, nebo nevykostěné vepřové kýty, která byla nasolena, zalita lákem, ovařena a zauzena, případně napřed zauzena a poté ovařena. V českých

projít na článek

Recepty na chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky patří mezi tradiční česká jídla a přílohy v jednom a jsou chutným zastavením na cestě mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. V některých kuchařských knihách je však pod názvem chlupaté ani nenajdete, skrývají se pod různými

projít na článek

Recepty na ratatouille

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Připravuje se zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet.

projít na článek

Sedum - rozchodník

Sedum neboli rozchodník je rod rostlin patřících do čeledi tlusticovití (Crassulaceae). Tento rod zahrnuje více než 400 druhů, a to především na severní polokouli, v České republice je zastoupen 6 původními druhy. Rozchodníky jsou jednoleté, dvouleté či v

projít na článek

Chalva

Chalva patří k jedněm z nejstarších orientálních cukrovinek. Název pochází z arabského slova hilwa – sladký. Před druhou světovou válkou se chalva vyráběla i u nás a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích. Za války byla tato výroba zastavena a dopos

projít na článek

Katalpa

Katalpa (Catalpa) je rod opadavých dřevin z čeledi trubačovité s výraznými květy a plody. Obvykle jsou to stromy, šlechtěné odrůdy mohou mít výjimečně keřovitý růst, některé zdroje uvádí vzácně i liánovitý růst. Katalpa je původem z teplých oblastí, jako

projít na článek

Čarověník

Čarověníky jsou zajímavým přírodním úkazem – jsou to jakási záhadná rostoucí hnízda ve větvích stromů a keřů. Čarověníky se lidově nazývají čarodějné metly či čarodějná nebo hromová košťata, věníky a podobně.

projít na článek

Kaki churma - tomel japonský

Kaki neboli ovoce bohů má asi dva měsíce dlouhou sezonu, která právě teď probíhá. I když se v Číně pěstuje již přes dva tisíce let, vědecky popsáno bylo teprve roku 1780. Vyskytuje se v jihovýchodní Asii, uměle se pěstuje již i v mnoha zemích Evropy. Ale

projít na článek

Kakadu palmový

Kakadu palmový je hodně známý a asi největší kakadu. Typická je pro něj mohutná chocholka na čele. Je velmi oblíbený mezi chovateli, ale pro většinu z nich cenově nedostupný. Jeho mohutný zobák je největší mezi všemi papoušky. Kakadu palmový má jasně červ

projít na článek

Nepečené cukroví

Kdo by neměl rád nepečené cukroví. Nemusíte zapínat troubu, hotovo máte za chvilku a můžete většinou ihned podávat. Nepečené cukroví se připravuje převážně z piškotů, ořechů, kokosu a tuku. Můžete přidat i drobečky z pečeného cukroví, takže nepřijde nazma

projít na článek

Pěstování ostružin

Ostružiny si u nás získávají stále větší popularitu jako ovoce pěstované na zahradě. Křížením planých ostružin se postupně vyšlechtila spousta odrůd různé výnosnosti, různých barev, chutí, tvarů a velikosti plodů. Jejich pěstování je nenáročné, stejně jak

projít na článek

Návod na bezinkový likér

Tento sladký a lahodný bezinkový likér je nejen chuťově velice příjemný, ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. Plody bezu černého obsahují cukry, ky

projít na článek

Pěstování malin

Maliny jsou voňavá, chutná a krásná ozdoba každé zahrady. Jejich pěstování není nijak náročné. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nedají dlouho skladovat, a tak se musí hned nebo velmi krátce po sběru zkonzumovat, případně zpracovat. Voňavé a sladké malin

projít na článek