České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Recept na oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáče patří mezi národní slovenská jídla. Oškvarkové pagáče jsou placky ze škvarků, na něž existuje vícero receptů a které se podávají třeba se zelím, mákem, nebo dokonce s povidly, velmi chutné jsou samostatně podané.

projít na článek

Vilín měkký hamamelis mollis

Vilíny jsou krásné dekorativní dřeviny. Díky atraktivnímu vzhledu a nezvyklé roční době, ve které vykvétají (od prosince do března), bývají vilíny chloubou každé zahrady a parku. Jde o pomalu rostoucí rozložité opadavé keře nebo nízké stromky připomínajíc

projít na článek

Recepty na rybí polévku

Rybí polévka je polévka obvykle vařená z ryb nebo z jejich částí. Přidává se většinou zelenina, různé druhy koření a voda nebo vývar. Každá domácnost vaří dle vlastní tradice, proto se od sebe recepty značně liší.

projít na článek

Recepty na zeleninové rizoto

Rizoto je tradiční pokrm Italů. Připravuje se hlavně z rýže, zeleniny a mnoha dalších přísad, které si každý může doplnit dle vlastní chuti. Správné rizoto by mělo být vlhké a krémovité.

projít na článek

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky, to je jedna z možností, jak si zpestřit jídelníček trochou zeleniny a ještě si opravdu pochutnat. Od klasického masového karbanátku jsou skoro k nerozeznání. Zkuste tedy něco nového.

projít na článek

Recepty na houbový guláš

Jednou z velkých zálib Čechů je sbírání hub. Tomuto koníčku se nikde jinde ve světě tolik nevěnují. Málokdo z cizinců houby zná, nebo je dokonce konzumuje. My je máme velice rádi a umíme je v kuchyni využít mnoha různými způsoby. Jedním z nich je právě ho

projít na článek

Houba liška obecná

Liška obecná patří mezi jedlé houby. Její žluté plodnice jsou kulinářsky ceněné. Český název vychází z podobnosti mezi barvou plodnic a liščí srstí. Na Moravě a na Českomoravské vrchovině se tyto houby označují jako kuřátka, na Slovensku jako kuriatka. Me

projít na článek

Kalatea

Ve své domovině Calathea tvoří hustý podrost ve stínu vysokých stromů deštných pralesů. Je to keříkovitá rostlina s jednoduchými stonky, na nichž rostou poměrně široké listy v nejrůznějších kresbách. Rostlina je příbuzná s rody Maranta, Ctenanthe a Stroma

projít na článek

Linecké těsto

Bez lineckého cukroví si mnozí z nás ani nedovedou představit Vánoce. Na toto tradiční cukroví se samozřejmě používá linecké těsto. Pro přípravu tohoto těsta se obvykle používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy pr

projít na článek

Sněhové pusinky z bílků

Zbyly vám z pečení nebo vaření vaječné bílky a nevíte, co s nimi? Pak asi nejlepším řešením budou sněhové pusinky. Jsou lehoučké jako pírko, na povrchu křupou a uvnitř je ještě trošku vlhká sněhová vločka, co se na jazyku v okamžiku rozpustí. Když jich sn

projít na článek

Pěstování tújí

Túje patří u nás k velmi často používaným jehličnanům, protože rychle rostou a zůstávají pořád zelené. Rostou na slunci i ve stínu. Velmi často se využívají k výsadbě živého plotu. Dorůstají až do výšky 20 metrů a jsou odolné vůči mrazu.

projít na článek

Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky nebo chuťovky jsou oblíbené občerstvení, které má na svém stole při oslavě Silvestra na konci roku snad každý. Příprava jednohubek není nic složitého. Nabízí se mnoho rozmanitých chutí a nápadů.

projít na článek

Recepty z vařených vajec

Nejvíce vařených vajec se v domácnostech objeví během velikonočních svátků. Existuje mnoho receptů, jak vejce zužitkovat. Tradiční je samozřejmě vajíčková pomazánka, ale vejce se dají použít také jako příloha k omáčce, například ke koprové.

projít na článek

Vánočka

Vánočka je asi nejtradičnější vánoční pečivo, které je velice oblíbené u nás v Česku, ale i na Slovensku. Je to druh sladkého pečiva z kynutého těsta. Nebojte se a zkuste si i vy nějakou upéct.

projít na článek

Hovězí na houbách

Hovězí maso je součástí zdravé výživy hlavně díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku, je bohaté na minerály, například zinek či železo. Nesmíme také opomenout, že je hovězí maso plné vitamínů, od B6, B12 až po thiamin nebo riboflavin. Nezapomí

projít na článek