Linecké těsto

Bez lineckého cukroví si mnozí z nás ani nedovedou představit Vánoce. Na toto tradiční cukroví se samozřejmě používá linecké těsto. Pro přípravu tohoto těsta se obvykle používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy pro dochucení citronová šťáva. Za základní se považuje recept poměrový 7 : 14 : 21, to znamená 7 dkg cukru, 14 dkg tuku, 21 dkg hladké mouky. Pokud se vám těsto při přípravě drobí, přidejte vodu. Důležité je vždy těsto zpracovávat co nejrychleji a potom ihned dát odpočinout do ledničky, jinak řídne. Linecké cukroví pečte opatrně, upečené hned sundávejte z horkého plechu, aby nezhnědlo. Teprve vychladlé kousky můžete slepovat marmeládou, krémem, čokoládou, pudinkem a sypat kokosem, čokoládovými hoblinkami nebo zdobit cukrovými polevami. Linecké těsto však můžete použít i mimo období Vánoc, například pro výrobu zákusků či koláčů.

projít na článek

Linecké cukroví

Linecké těsto se používá pro přípravu lineckého cukroví, typického vánočního cukroví. Lze z něj však připravit i jiné moučníky, které výtečně chutnají během celého roku.

projít na článek

Linecké cukroví bez lepku

Typické vánoční cukroví, které milují děti i dospělí. Při vymýšlení bezlepkové a bezlaktózové varianty jsem nakonec vsadila na svou oblíbenou rýžovou mouku a tapiokovou mouku. Při vykrajování se s tímto křehkým těstem pracuje sice o něco hůř, ale není to

projít na článek

Linecké těsto podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejznámější český šéfkuchař, gastronom, podnikatel a moderátor. Popularitu získal především díky pořadu TV Prima Ano, šéfe!. Mimo jiné učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze. Jeho vynikající recepty naleznete v ku

projít na článek

Recepty na piškotové těsto

Piškotové těsto se připraví snadno a rychle a dá se z něj udělat spousta dobrot – zvláště v létě. Piškotové těsto bývá základem mnoha cukrářských výrobků, které slouží buď jako jednoduché moučníky, nebo coby základ k dalšímu cukrářskému zpracování. Toto j

projít na článek

Listové těsto

Listové těsto je velmi pracné na přípravu, a to hlavně po stránce časové. Pokrmy se z něj dají připravovat buďto nasladko, nebo naslano.

projít na článek