Milí přátelé, vítejte na stránkách virtuálního ozdravného institutu JOYin. Naší snahou je pomoci vám, kdo chcete vzít zodpovědnost za své zdraví do svých rukou, vám, kdo si uvědomujete, že zdraví nenajdeme v lékárně, ale sami v sobě. Rádi se staneme respektujícími průvodci na této vaší cestě.
Uzavírá se zimní období a přichází jarní rovnodennost, která je důležitým mezníkem. Končí zima a začíná teplejší a světlá polovina roku. Pro naše dávné předky bylo jaro zdrojem naděje a víry v hojnost. Věřme, že jarní období i nám přinese minimálně více z
Jací a kam ptáte se? V poslední době zaznamenávám hodně lidí, kteří historicky jedli zelené potraviny, s epidemií covidu (kdy pro nás mnohé „bylo všechno jinak“) zkoušeli jiné zdravé doplňky stravy a hledali v různých obdobích různé cesty, které by jim po
Když se letní prázdniny překlopí do druhé poloviny, v přírodě vidíme mohutné zrání všeho, co nám nabízí. Nevím jak vy, ale my letos, stejně jako vloni, ve velkém trháme, sušíme, zavařujeme, kvasíme… máme potřebu zužitkovat vše, co na zahradě vyrostlo. Nak
Už nám zase rozsvěcují zelené záhony a připomínají svými žlutými květy, že opravdu začalo jaro. Kdo? No přece ty staré známé pampelišky. Jsou jednou z prvních jarních potravin pro včely, jednou z prvních radostí pro holčičky při pletení věnečků a jednou z
Vaří se to, smaží se to, peče se to a jí se to… Co to je? No přece kořen jedné původně exotické rostliny, rostoucí převážně v tropech a subtropech, která se natrvalo usídlila v našich kuchyních. Ještě nevíte? Žádná těžká exotika přátelé, ale pro nás již „
Také už doma řešíte první podzimní rýmičky či virózy? U nás se postupně vystřídala „chrchlající“ všechna vnoučata. Určitě zafungoval návrat do dětského kolektivu (prakticky po roce) a návazné promořování. Další je sezonní „přelaďování“ do podzimu, tedy z
Říká se, že pokud se dobře a s láskou staráme o svoji zahradu, začne s námi komunikovat a začne se zase ona s láskou starat o naše zdraví. Před 10 lety jsem se nastěhovala do domečku za Prahou a první, co jsem začala vytvářet, byla jedlá zahrada. Nechtěla
Kouzlo řapíkatého celeru jsem objevila před pár lety. Obecně mám celer ráda a tenhle „stonkový“ mně připadal chutově velmi jemný a brzy se stal nedílnou součástí mých zeleninových salátů. Na první pohled se může jevit jako nevýrazná a v zásadě nezajímavá
Máte nějakou vyzkoušenou svoji posilující dávku zdraví? Kdo mě znáte, víte, že z hlediska výživy a péče o zdraví nedám dopustit na zelené potraviny. Mladý ječmen a chlorella dávají mně i mé široké rodině již nějakých 20 let nutriční klid. Jsou jednoduché,
Ptáte se, co má zvládnout ? Všichni víme. No, nazvěme to třeba „tlak doby temna“… Každý pod tím pojmem můžeme mít něco svého, co nás v současné době alespoň sem tam sevře. Myslím, že není třeba jmenovat… udržet si klidnou mysl a v důsledku i zdravé tělo