Zdraví, nemoci a léčba

Groprinosin příbalový leták. Svědění holení kosti. Slano v ústech. Kašovitá jídla - recepty. Kašovitá strava po kolonoskopii. Káva po operaci žlučníku. Kolik co dnes stojí u zubaře? Vykašlávání hlenu s krví. Co znamenají hrbolaté nehty. Domácí léky proti

projít na web

Jak na kocovinu

Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevují bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi, třesem a celkovým oslabením. Alkoholová kocovina je způsobena metabolity alkoholu acetaldehydem, výraznou

projít na článek

Alkohol za volantem

Jedno obecně známé rčení říká, že alkohol je metla lidstva. Někteří z vás určitě ještě znají lidové pokračování ... a proto je třeba zametat, abychom tu měli čisto. Humor a jistá dávka nadsázky je v celém životě člověka více než nezbytná, ovšem spojení al

projít na článek

Saunování

Sauny známe hlavně jako zařízení mající blahodárné účinky na zdraví člověka a především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostře

projít na článek

Uhlohydráty

Uhlohydráty jsou nejlepším zdrojem energie pro lidský organismus. Poskytují tělu potřebné palivo, aby mohlo fungovat. Když přijímáme uhlohydráty, naše tělo je rozloží na krevní cukr neboli glukózu, která je vhodným zdrojem energie pro buňky. Existují dva

projít na článek

Kaviár

Kaviár jsou rybí jikry. V mnoha zemích je považovaný za pochoutku. Kromě nejcennějšího, takzvaného pravého kaviáru nebo černého kaviáru, vyráběného z jeseterovitých ryb, nejlépe z vyzy velké, existují i rozličné náhražky vyráběné z ostatních druhů ryb. Ne

projít na článek

Plíseň na rtech

Rty si v zimních měsících zaslouží ještě větší péči než kdy jindy. Bohužel je neschováte čepicí, svetrem, ani rukavicemi, a tak jsou neustále vystavovány mrazu a větru. Není pak divu, že jsou suché a popraskané, čímž se stávají možným vchodem pro onemocně

projít na článek

Otruby

Otruby jsou produkt vznikající při zpracování pšenice či ovsa. Jsou zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, což je ideální kombinace pro zachování správné činnosti tlustého střeva. Otruby obsahují vlákninu, kterou dokážeme strávit jen z nepatrné čás

projít na článek

Kamut

Kamut je potravina, která je příbuzná starověké tvrdé pšenici. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuťově je sladší. Při přípravě kamutu mohou být použity celá semena nebo jej lze použít ve formě mouky a vloček. Používá se stejným způsobem jako p

projít na článek

Tibetská houba

Tibetská houba je kolonie mikroorganismů, které přeměňují mléko v kefír či mléčné výrobky na způsob komerčních produktů typu Activia či Actimel. Živá tibetská houba vypadá jako želatinové hrudky, které mají bělavou barvu a jsou lehce slizké. Podle pověsti

projít na článek

Jaterní dieta

Jaterní dietou nehubnete. Jde o odpočinek pro játra. Jaterní dieta se podstupuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra.

projít na článek

Jak na překyselený organismus

Správný poměr kyselin a zásad v těle má velký vliv nejen na naše zdraví, ale i na stárnutí organismu. Jako v mnoha jiných případech i zde záleží především na vzájemné vyváženosti a harmonii. Spousta nemocí a problémů, s nimiž se potýká náš organismus, můž

projít na článek

Pocení

Pocení je proces, při kterém tělo vylučuje vodu. S touto vodou odchází z těla přebytečné teplo i nežádoucí látky. Pocení je důležité z mnoha důvodů. Hlavním důvodem je regulace teploty a následné ochlazování organismu. Pocení je však nutné nejen pro udrže

projít na článek

Lněné semínko

Užívání lnu setého je známo již z období 3 000 let před naším letopočtem. Len se pěstoval v pásmu od Středozemního moře po jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu. Lněné semínko mělo v dávných časech vícero použití, slouž

projít na článek

Bolest v krku

Bolest je přirozenou součástí lidského života a má v něm svůj jasný smysl. Bolest v krku nás trápí poměrně často a je snad nejčastějším příznakem, který člověka trápí v průběhu celého života. Údaje od praktických lékařů hovoří o tom, že až jedna třetina p

projít na článek

Léčivé účinky kardamomu

Kardamom je bylina, jejíž semena se využívají k výrobě léků. Samotný kardamom se používá proti zažívacím obtížím, včetně pálení žáhy, střevním křečím, syndromu dráždivého tračníku, střevní plynatosti, zácpě, jaterním a žlučníkovým potížím a proti ztrátě c

projít na článek