Je cukr novým tabákem? Dle názoru výživových specialistů ano. Nezávislé studie totiž stále jednoznačněji ukazují, jak moc je naše zdraví ohroženo příliš velkým příjmem cukru. Není ale vůbec jednoduché si cukr odpustit, vědci jej dokonce podezírají z návykového potenciálu. Těchto 8 tipů vám pomůže k lepšímu životu bez cukru. 1. Cukr redukujte postupně Kdo chce docílit dlouhodobých výsledků, měl by také mít dlouhodobé plány. Hurá-akce jsou na první pohled lákavé, většinou ale nelze dlouhodobě udržet motivaci a nakonec je frustrace o to větší. Svému zdraví tak neprospějeme, protože změna, respektive zlepšení stravovacích návyků může účinkovat vždy až po delší době. Když si postupně zvyknete na život s menším množství cukru, vytrénujete své chuťové smysly. Časem se pak zcela přirozeně podaří úplné vynechání cukru. Pokud například máte rádi kávu se dvěma lžičkami cukru, můžete zatím ubrat na jedenapůl lžičky. Po týdnu se zkuste obejít jen s jednou lžičkou atd. 2. Méně cukru: změnit návyky, nenahrazovat Alternativní sladidla jsou dnes velmi oblíbené. Ale ať už se jedná o kokosový cukr, xylit nebo umělá sladidla : všechny jen maskují naši závislost na cukru. Pokud je vašim cílem, snížit na trvalo množství cukru, nevedou tyto „náhražky drogy“ nikam. 3. Redukovat sladkosti – ale jak? Prostě zredukovat sladkosti! Zní to banálně, ale často to vůbec není jednoduché. Protože touha po sladkém je vepsána do našich genů. Prvním krokem k méně sladkému životu je nekupovat sladkosti. Nebudete pak mít pokušení na dosah. Často se stane, že nám někdo daruje něco sladkého nebo nás pozve na koláč. Pak není žádný problém udělat výjimku. Zdravější životní styl z nás nemá udělat sociálního outsidera. 4. V obchodě čtěte složení potravin Nakupování je důležité: cukr je schovaný skoro ve všech výrobcích. Ne vždy je snadné ho objevit, protože cukr má mnoho jmen: sacharóza, dextróza, fruktózový sirup, glukózový sirup, laktóza, maltodextrin je jen několik příkladů. Tip: Pozice cukru v seznamu obsažených látek udává relativní množství cukru. Čím blíže začátku, tím víc cukru je obsaženo. Pokud se daného výrobku nechcete úplně vzdát, dbejte na to, aby cukr v žádném případě netvořil hlavní ingredienci. Skoro vždy lze najít několik značek, jejichž složení můžete porovnat. 5. Vyhýbejte se hotovým pokrmům Hotové pokrmy jsou vysoce průmyslově zpracované. Během zpracování se velmi snadno ztrácí přirozené aroma. Výrobci se proto snaží vylepšovat chuť levnou cestou, totiž přidáním cukru. Ve stravě se pokud možno úplně vyhněte hotovým pokrmům. Pokud po nich přeci jen občas sáhnete, přečtěte si složení a zvolte nejzdravější variantu. 6. Pokud někdy chcete něco výjimečného: vyrábějte svoje vlastní sladkosti! Slavíte narozeniny a zvete přátele? Pak samozřejmě nesmí chybět narozeninový dort! Ani během adventu se nemusíte vzdát pečení cukroví. Klasické recepty zpravidla obsahují velké množství cukru. Jednoduše použijte jen polovinu cukru – požitek zůstane stejný, obzvláště v případě, kdy jste si už ve svém běžném životě stihli zvyknout na nižší konzumaci cukru. 7. Jmenujte vodu svým nejoblíbenějším nápojem Sama znám mnoho lidí, kteří vodu považují za příliš nudný nápoj. Na žízeň pijí ředěné ovocné šťávy nebo softdrinky. Tímto způsobem ale po celý den popíjíme zbytečně velké množství cukru. A co je na tom zrádné: z tekuté podoby přechází cukr obzvláště rychle do krve. Krevní hladina cukru vyskočí nahoru a krátce poté razantně padá zpět. Tělo pak vyžaduje další dávku. Pokuste se po celý den pít na žízeň jen vodu nebo neslazený čaj. I zde platí, že nemusíte ze dne na den udělat radikální řez. Svoji šťávu nebo limonádu si každý den nařeďte trošku větším podílem vody. Již brzy si zvyknete na neutrální, osvěžující chuť vody. Ke zvláštním příležitostem si pak opět můžete dopřát oblíbený nápoj – považujte jej pak ale za sladkost, ne jako prostředek na uhašení žízně. 8. Sami určujte své cíle Zůstanete trvale odhodlaní, jen pokud budete kdykoli vědět, proč se vlastně chcete zbavit cukru. V opačném případě zvítězí návyk, totiž naše závislost na cukru.
Chtěli byste jíst lépe, kvalitněji a zdravěji, což se vám celkem daří, co do konzumace ovoce, zeleniny a dalších zdravý prospěšných věcí, ale neustále vás honí mlsná a vy se nemůžete zbavit pocitu, že máte chuť na něco sladkého? Neumíte si představit, že
Základní klasickou surovinou pro pečení je dnes bílý rafinovaný cukr. Každý druhý recept na 500 g těsta jej obsahuje minimálně 100-125g! Během procesu trávení bílého cukru organismus spotřebovává vitamíny skupiny B a některé minerální látky (vápník, hoř
Začněte se základními základy zdravého života: zdravá výživa, pravidelné cvičení a volba zdravého životního stylu. miluj pohyb, hýbej se hýbejte se, ne jenom jednou, ale kdykoli budete moci. Cvičení je dobré, ale kilojouly můžete spálit i malými způsoby
Cukr, to je název pro celosvětový problém, představte si, že byste ho vůbec neznali. Z toho by vyplívalo, že většina obyvatel by byla zdravá, bez problémů cukrovky, bez problémů pohybové soustavy, bez rakovin, plísní apod., ano za toto vše může cukr. P
projít na článekCukr nám může škodit, to je pravda. Ale pouze v příliš velkém množství. Pokud se ale snažíte žít zdravě, je možné, že se řídíte některým mýtem, které okolo cukru panují. Mnoho lidí má pocit, že jenom proto, že nejsou na sladké, se jich problém, kterým je