Borůvkový kynutý koláč

Už je to nějaký ten týden, co jsem pekla tento úžasný kynutý tvarohový koláč s borůvkami. Od té doby jsem ho pekla již několikrát a v různých variantách, ať už s použitím špaldové mouky, jiného ovoce (broskve, nektarinky) či s mandlovou drobenkou. To je na něm právě to nejúžasnější, možnost libovolné kombinace ovoce a zaručeně skvělé chuti. Ingredience 250 g polohrubá mouka kvásek 1/2 kostky droždí 1 lžíce cukr krupice 100 ml polotučné mléko špetka polohrubé mouky 1 vejce 30 g rozpuštěného másla 2 lžíce cukr krupice tvarohová vrstva 1 polotučný tvaroh ve vaničce 1 vejce cukr moučka dle chuti (cca 3 lžíce) 250 g borůvek posypka z másla, cukru a polohrubé popř. hrubé mouky Postup Nejprve si připravíme kvásek. Mléko dáme do sklenice, mírně ohřejeme v mikrovlnce, aby bylo trochu teplé, nesmí být však moc. Přidáme do něj rozdrobené kvasnice, cukr a trochu mouky. Vše zamícháme a necháme vzejít. Do 5 minut už kvásek zdvojnásobí objem a můžeme s ním dále pracovat. Mouku prosejeme, přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné ne moc teplé máslo. Vše zpracujeme v míse pomocí delší vařečky do těsta. Správně připravené těsto se na stěny nádoby nelepí. Posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě 35 minut kynout. Těsto by mělo nádherně nakynout, pokud se tak nestane (mně se zatím povedlo vždy), nechte ještě 15 minut kynout a ověřte, že nemáte těsto na příliš chladném místě. Poté těsto rozválíme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na fotce si můžete všimnout, že koláč je celkem nízký, poprvé jsem totiž zvolila velký plech, pokud chcete těsto vyšší, doporučuji plech cca 3527 cm. Necháme těsto na plechu ještě krátce nakynout a mezitím si připravíme tvarohovou vrstvu smícháním výše uvedených surovin. Poté jí pokryjeme těsto a posypeme borůvkami. Nakonec můžeme navrch přidat drobenku. Pečeme při 175 °C cca 30 minut. Článek Borůvkový kynutý koláč se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Domácí kynutý chléb

Vyzkoušejte jednoduchý a osvědčený recept na domácí kynutý chléb.

projít na článek

Broskvový koláč

Ingredience: 1 hrnek mouky 1 lžička prášku do pečiva 3/4 hrnku cukru 1 hrnek podmáslí kostka másla plechovka odkapaných broskví Detaily receptu: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, podmáslí a zformujte těsto. Rozpusťte máslo na pánvi. Máslo nalijte n

projít na článek

Nové výrobky Vltavotýnských lahůdek

Vážení zákazníci, v rámci borovanského borůvkobraní 14. 15.7.2012 vám Vltavotýnské lahůdky představují dva nové výrobky: OVOCNÉ BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY 250G A BORŮVKOVÝ JOGURŤÁČEK 180G Přínos pro zdraví z borůvek garantuje docent Petr Petr, Nemocnice, a

projít na článek

Jak na jednoduchý ovocný koláč ze šesti surovin

Máte rádi sladké, ale nechcete v kuchyni strávit více času, než je nutné? Pak si můžete upéct jednoduchý ovocný koláč ze šesti surovin. Navíc se můžete rozhodnout, zda zvolíte klasiku nebo si upečete jeho bezlepkovou variantu. Jdeme na to. Tři celá vejce

projít na článek

Borůvkové laskominy

Borůvky jsou už tady a na našich prodejnách jich najdete velkou spoustu. Borůvkový dort i košíčky, koláče i táče, listové šátečky i mrkvové rohlíčky…. ve všech těchto dobrotách najdete borůvky. :) www.matejovopekarstvi.cz/

projít na článek