Jeden z příkladů skvělé kombinace sladké a kyselé chuti je právě tento moučník. Stačí kousek citrónového koláče a určitě vás zasytí. I když náplň obsahuje poměrně dost cukru, vyváží to právě ne moc sladký korpus a lesní borůvky. Navíc občas si takto zamlsat určitě není na škodu. Otestováno jak dospělými, tak dětmi. Ingredience Těsto 200 g hladké mouky 120 g másla 3 lžíce vody 1/2 sáčku vanilkového cukru špetka soli Náplň 200 g cukr krupice 1/2 sáčku vanilkového cukru 5 vajec 3-4 citrony (125 ml citrónové šťávy+kůra) 125 ml smetany de luxe 40 % Dozdobení 1 smetana ke šlehání + zbytek smetany nepoužité u náplně 1/3 ztužovače šlehačky (nemusí být) 150 g lesních borůvek Postup Korpus Mouku smícháme s cukrem a solí. Pomocí hrubé části struhadla do ní nastrouháme vychlazené máslo (primo z lednice). Vše propracujeme rukama do drobenky. Pracujeme rychle, ať se těsto nezahřívá. Nakonec přidáme studenou vodu a spojíme vše do jedné hroudy těsta. Příliš nehněteme. Kousky v těstě vůbec nevadí a mají tam být. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně hodinu (klidně přes noc) odpočinout. Poté vytáhneme z lednice, necháme chvilku povolit a rozválíme na pečicím papíře na plát. Při válení můžete těsto maličko podsypat moukou, ale nepřežeňte to. Vyválený plát přeneseme do formy o průměru cca 26 cm. Začistíme okraje, dno promícháme vidličkou a dáme do mrazáku na 20 minut vychladit. Poté dno formy vyložíme alobalem, na který nasypeme jakékoliv luštěniny pro zatížení a koláč předpečeme v troubě 10 minut při 180 °C. Alobal s luštěninami odstraníme a připravíme si náplň. Náplň Metličkou rozmícháme cukry s vejci, a poté do směsi přilijeme smetanu a citrónovou šťávu. Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme při 180 °C cca 35-40 minut. Dozdobení Upečený koláč necháme pořádně vychladnout (v lednici) a ozdobíme ušlehanou šlehačkou a borůvkami. Článek Citrónový koláč s borůvkami se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Tomuto křehkému koláči plném tvarohové náplně určitě neodoláte. Jelikož jsem potřebovala na jaře zlikvidovat zásoby z mrazáku, použila jsem zamrazené borůvky s červeným rybízem. Pokud byste použili nějaké jiné ovoce popř. jinou kombinaci, doporučuji pak u
Dobrých cukrářů je dnes opravdu málo, ale to jsme probírali již v předešlém příspěvku. Jen připomínám, jestli jednoho máte, važte si ho. V opačném případě hledejte konzultaci profesionála, který může přinést do vašich dezertů novou energii. Stejně jako
projít na článekIngredience: 1 hrnek mouky 1 lžička prášku do pečiva 3/4 hrnku cukru 1 hrnek podmáslí kostka másla plechovka odkapaných broskví Detaily receptu: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, podmáslí a zformujte těsto. Rozpusťte máslo na pánvi. Máslo nalijte n
projít na článekMáte rádi sladké, ale nechcete v kuchyni strávit více času, než je nutné? Pak si můžete upéct jednoduchý ovocný koláč ze šesti surovin. Navíc se můžete rozhodnout, zda zvolíte klasiku nebo si upečete jeho bezlepkovou variantu. Jdeme na to. Tři celá vejce
Tento slavnostnější koláč čekal mého manžela při návratu z Ameriky. Pochutnali jsme si na něm všichni tři včetně našeho syna, kterému jahody začaly obzvlášť chutnat. Měla jsem radost, že jsem na ně na trhu natrefila, ale stejnou službu by určitě udělaly n