Jak skladovat víno 3. díl - klimatizace do vinného sklepa

Správné klima ve sklepě je zásadní pro dlouhodobou archivaci vín. Mezi hlavní podmínky ideálního vinného sklepa patří bezesporu vhodná teplota a vlhkost. Další parametry jako vibrace nebo sluneční svit jsou samozřejmě také velmi důležité, ale bez správné teploty se ve sklepě prostě neobejdete. Proto není vhodné na investici do srdce vinného sklepa příliš šetřit a je dobré volit prověřené kvalitní jednotky.Pokud máte to štěstí a vlastníte pasivní sklep bez nutnosti upravovat klima dodatečnou technologií máte vyhráno. Jedná se obvykle o staré sklepy, které nejsou propojené s domem a teplota domu se do sklepa nepropisuje. Řešíte-li stavbu vinného sklepa je dobré vytvořit přípravu pro případné dodatečné chlazení prostoru - přivedení chladícího potrubí a elektřiny nemusí být zásadní náklad a v porovnání se situací, kdy na toto zapomenete, mohou být náklady na opravu až několikanásobné. Veškeré aktivní sklepy jsou tedy prostory, které se dochlazují. Pro tento účel jsou vyráběny speciální jednotky, které umí vzduch nejenom vychladit, ale zároveň jej co nejméně vysušují. Výsledkem je klima s teplotou v rozmezí 13-14°C a relativní vlhkostí 50-70%. Pojďme si tedy popsat základní druhy klimatizací. Máme vesměs tyto druhy - splitové, integrované a okenní. Splitové ještě můžeme rozdělit na split s potrubím nebo bez. Tedy splitové jednotky mají uvnitř sklepa (bez potrubí) nebo ve vedlejší místnosti (s potrubím) výparník a v exteriéru kondenzátor. Mezi nimi je klasické chladící potrubí. Integrované jednotky jsou řešené tak, že je vše takříkajíc v jednom boxu, z něhož vedou 4 trubky - dvě do exteriéru a dvě do sklepa. Velkou výhodou tohoto řešení je, že nevidíte ani ve sklepě ani v exteriéru jednotku a máte pouze na zdi / fasádě dvě mřížky. Tyto jednotky jsou nejoblíbenější. Mohou se umístit do garáže nebo do technické místnosti. Okenní jednotky jsou velmi jednoduché a na jedné straně vyfukují chladný vzduch do sklepa a na druhé teplý vzduch. Musí se umístit do příčky mezi sklepem a jinou, ideálně větranou místností.Velikost prostoru je rozhodující pro správnou volbu klimatizace - funkčnost klimatizací je určena podle objemu chlazeného prostoru při správném zaizolování. Můžeme najít klimatizace do 40m3, 90m3, nebo i 200m3. Vhodná klimatizace se vždy počítá s ohledem na zaizolování prostoru, množství skleněných výplní, umístění prostoru atd. Pro případné dotazy kontaktujte naše specialisty. Předchozí díl seriálu Jak skladovat víno zde

projít na článek

Jak vybrat klimatizaci do vinného sklepa

Plánování a stavba vinného sklepa může být velká zábava. Budete chtít moderní design nebo tradiční, zvažujete degustační místnost nebo rychlé posezení přímo ve sklepě? Tyto otázky si možná kladete, nicméně základem aktivního vinného sklepa je klimatizace

projít na článek

Jak skladovat víno 1. díl - servisní vs. skladovací teplota

Mohu nechat víno jen tak v obýváku? Nevadí když mi teplota ve sklepě kolísá? Jaká je hranice a kdy už víno trpí? Mám skladovat bílé víno v chladnějších podmínkách než červené? Tyto otázky a řadu dalších spojených se skladovací teplotou slýcháme takřka den

projít na článek

Jak si navrhnout vinný sklep

Navrhovat si svůj vlastní vinný sklep je snem každého milovníka vína. Vinný sklep chrání vaše víno před nežádoucími vlivy jako jsou teplotní skoky, nízká či vysoká vlhkost, vibrace nebo UV záření, ale zároveň můžete díky sklepu atraktivně prezentovat svou

projít na článek

1.000 nebo 10.000 vín aneb jakou kapacitu sklepa potřebuji?

Při úvahách o vytvoření prostoru na víno v domě či bytě je nutné si nejprve ujasnit požadovanou kapacitu sklepa. Doba archivace vs. kapacita sklepa Požadovaná kapacita sklepa je úzce spojena s oblastí a kvalitou vína, které budete archivovat. Pokud budet

projít na článek

Proč mít doma vinný sklep

Pokud jste nadšenec do vína a máte víno rád, pak je dobré začít uvažovat, zda vaše vinotéka nebo víno pod schody nepotřebuje něco víc. Vinný sklep chrání vaši investici V moderních vinných sklepech je možné regulovat nejen teplotu, ale i vlhkost. Víno je

projít na článek