K čemu je dánská metla na těsto neboli brodpisker a jak vám pomůže?

Umíchat, uhníst těsto na domácí chléb, to je někdy pořádná dřina. Pokud pečete ve větším, běžný robot větší dávku těsta hnětat už nezvládá a vařečkou se docela nadřete. Naštěstí existuje šikovný pomocník – Dough Whisk neboli dánská metla, zvaná také brodpisker. Jak vypadá a k čemu se vám hodí? Čtěte dál. Mícháte doma často těsto? To řídké se hodně lepí na vařečku a tuhé zase hníst ani moc nejde. Jedině rukama. Ale ruce jsou pak celé olepené, což bývá i jeden z důvodů, proč se řada hospodyněk do pečení chleba raději ani nepouští. Jak mít během chlebo-akce stále čisté ruce? Vezměte do ruky dánskou metlu. Dánové jí říkají brodpisker. Možná ji používala i vaše babi, pod anglickým označením Dough Whisk. Prolezte půdu, třeba odpočívá ve staré kredenci. „Dánka“ je speciálně určená na míchání a hnětení těsta na pečivo i chléb. Bývá vyrobená ze silného drátu, s bytelnou dřevěnou rukojetí. Dánská metla na hnětení těsta. Tahle „holka“ se na první pohled moc nepovedla Pokud dánskou metlu uvidíte prvně, může její asymetrie navodit dojem, že se tohle náčiní ve výrobě nějak nepovedlo. Že by si vynálezce trochu „přihl“? Kdepak, v tomto případě „pije jako Dán“ neplatí. Tvar drátěných ok metly je vytvořený takto záměrně. Netradiční tvar je výsledkem dlouhého bádání našich předků. 3,5mm nerez a bukové madlo i pro silné ruce Dánská metla má 3 různě velká oka z ohnutého nerezového 3,5mm drátu. Vydrží hodně. Pro pevný úchop slouží dlouhá, masivní rukojeť z tvrdého bukového dřeva. Celková délka metly je 37 centimetrů. Možná by se s ní dal hrát i badminton. Největší z ok má průměr 85 mm. Dánská metla z 3,5mm nerezového drátu a bukového dřeva. Jen 5% odpor oproti vařečce Mezery mezi oky jsou tak akorát. Díky tomu těsto umícháte poměrně lehce. U některých výrobců se dočtete, že dánská metla má pouze 5% odpor vůči těstu oproti běžné placaté vařečce. Vařečka navíc mívá o dost slabší rukojeť, takže hníst s ní těsto je jako za trest. Dánská metla má mnohem menší odpor než vařečka, míchání jde snadněji. Míchejte husté „hroudy“ i hydratované „lepidlo“ S dánskou metlou umícháte poměrně hutná těsta, například z žitné i celozrnné mouky. Ale také s ní v pohodě zvládnete naopak dost řídké, hodně hydratované a lepivé těsto. Takové přesně potřebujete, pokud si chcete pochutnat třeba na francouzském rustikálním chlebu – bagetách Pain à Ľancienne podle věhlasného pařížského pekaře Philippe Gosselina. S „dánkou“ umícháte tuhá i lepivá těsta. Vmícháte semínka, ovoce, ořechy i čoko Pomocí metly zvládnete do těsta vmíchat také semínka, bylinky, koření, ořechy, kousky ovoce, cibule či sýru nebo čokolády. Dánskou metlu vyčistí každá štětka Jak metlu vyčistit? Doporučuji metlu na těsto hned po práci umýt pod tekoucí vodou pomocí štětky na nádobí. Jde to dobře. Pokud na to zapomenete a necháte těsto na metle zaschnout, namočte ji na nějakou dobu do sklenice s vodou a nechte odmočit. Pak už půjde umýt v pohodě. Ukázka práce s dánskou metlou, jde to rychle. S „dánkou“ otočíte koblihy i knedlíky Dánská metla je velkou pomocnicí nejen každého pekaře a pekařky, ale hodí se i kuchařům. Dobře se s ní otáčejí a vytahují koblížky z oleje nebo otáčejí knedlíky v horké vodě. Dánské metly na e-shopu Zevsi.cz Dánská metla z Česka Metla s dánským názvem brodpisker – důležitý pekařský pomocník – který si můžete rovnou objednat zde, pochází z české dílny. Žádný drek z Asie, který se vám rozsype při prvním větším záběru v těstě na Šumavu. Kvalita české dánské metly je zaručena a ověřena během letité praxe. Všechny výrobky a suroviny, které na shopu Zevsi pořídíte, osobně dlouhodobě ověřujeme a používáme. Tip: Peče někdo u vás doma? Dánská metla je parádní dárek! Chcete se dál dřít s mísením těsta vařečkou nebo si to ulehčíte po dánsku? The post K čemu je dánská metla na těsto neboli brodpisker a jak vám pomůže? appeared first on Zevsi.cz.

projít na článek

Šlehačková roláda bez mouky

Roláda bez mouky a ještě za 30 minut i se servírováním? Tohle si nemohl nechat Láďa Hruška ujít. Ingredience: 6 vajec 3 lžíce moučkového cukru 4 lžíce kakaa 1 smetana ke šlehání Čokoládové lupínky/banán 1 ztužovač do šlehačky Postup: Rozdělíme si žloutk

projít na článek

Výborné těsto na poctivé palačinky, které vás dostanou

Jak je to možné, že jsou palačinky tak oblíbené? A znáte recept na výborné těsto, které vám zaručí vynikající, poctivé palačinky, jako by byly od babičky? Máme pro vás skvělý základní recept a také nějaké tipy a inspiraci pro přípravu vynikajících palačin

projít na článek

Nemoci varlete

Nemoci varlat jsou nebezpečné nejen svým vlivem na plodnost mužů, ale také proto, že mohou pacienty ohrozit na životě. Mezi nejvýznamnější nemoci varlat patří nádory, záněty, torze varlete, varikokéla neboli rozšíření žil šourku a hydrokéla neboli nahroma

projít na článek

Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Mnoho lidí má o významu slova růžovka neboli rosacea jen mlhavou představu. Jedni si pletou růžovku s růží, jiní se domnívají, že jde o druh muchomůrky nebo o ženu, která nosí všechno v růžové barvě. Když už někdo o této kožní chorobě slyšel, mylně se dom

projít na článek

Jak jsem začal s kukuřicí – tortilly a nachos

Produkty z kukuřice mě zajímají už mnoho let, doteď jen jako konzumenta. Tím však nemám na mysli popcorn nebo bourbon, který je z větší části z kukuřice vyrobený taky. Jednou z mých oblíbených je mexická kuchyně, tortilly nebo třeba nachos. Tak jsem si je

projít na článek