Obyčejný, chutný a lehký bramborový salát, tzv. ObSal

Taky považujete stejně jako já a moje čtenářka Kateřina Vrána Nejedlá studený bramborový (majonézový) salát z ledničky k teplému smaženému kaprovi za trošku zvláštní jídlo? Nebo jste nad tím nikdy nepřemýšleli? Ať už jste nad tím přemýšleli nebo máte podobný názor, začtěte se do následujících řádků a třeba se i inspirujte receptem na ObSal. ;-) Namísto slov „za trošku zvláštní jídlo jsem chtěla napsat „za prasárnu, ale mohla bych tím někoho urazit. Navíc si i já občas dám klasický bramborový salát k řízku nebo vánočnímu kaprovi. Jen mi vadí jeho studená podoba z ledničky Ale ohřívejte si salát, který obsahuje jogurt či dokonce majonézu? Moji rodiče tohle řeší bramborovou kaší. Když jsem u nich, ráda si tu kaši dám s nimi, ale když připravuji podobné jídlo pro manžela nebo obědvám či večeřím v jeho rodině, dám si trochu studeného salátu jako přílohu i já. Díky Kateřině máme řešení :-) Třeba jste horkokrevné typy a bramborový salát v klasické podobě vám nevadí, třeba jste se nad termickým účinkem ani nezamysleli a jen vás napadlo, jak moc je klasický „brsalát kalorický. Ale třeba vás tenhle odlehčený, bezmajonézový salát zaujme a už nebudete chtít nikdy více ten klasický, tučný a vychlazený. Uff. :-) Pojďme si ještě řici, co o salátu říká sama Kateřina a pak už přejdeme na samotný recept: Předávám dál recept na Obyčejný bramborový salát alias ObSal, jak jsme mu říkali jako děti. Dělával ho děda a já si ho dodnes dělám na Štědrý večer jako alternativu ke klasickému salátu. Líbí se mi na něm několik věcí že je vynikající, lehký, časově nenáročný a pokud se dělá před večeří, je teplý (studený klasický odleželý bramborový salát mi přijde děsná prasárna pro žaludek). Obyčejný bramborový salát alias ObSal RECEPT Co potřebujeme (množství podle „oka a počtu strávníků): Brambory vařené ve slupce (pro více porcí alespoň 6 brambor) Cibule (pro více porcí 2-3 větších cibulí) Zelená petrželka (množství dle chuti) Sůl, pepř, ocet Olej, voda Najemno nastrouhané kyselé okurky (jen podle chuti, nemusí být, počet okurek pro více porcí 2-3) Postup: Uvaříme si doměkka brambory ve slupce (já jsem pro vyzkoušení receptu ještě před Vánoci vařila dvě větší brambory a byla z toho 1,5 porce) a oloupeme je. Oloupané brambory nakrajíme nebo protlačíme přes mřížku (jak na klasický salát). Dáme je do větší mísy. Cibuli a petržel nakrájíme na drobno, ale není nutné je mít úplně nadrobounko. Připravíme si trochu oleje na pánev, rozehřejeme ji a necháme chvíli změknout (zesklovatět) cibuli. Když je hotová, přidáme ještě na chvíli petrželku. Stačí ji lehce „spařit. Směs přidáme do mísy k bramborům, ale pánev si necháme na plotně. Do použité pánve dáme trochu vody (přibližně 2 dcl, pokud děláme více porcí salátu) a trochu octu (2 lžíce octa na více porcí, ale jinak dle chuti). Směs tekutin osolíme, opepříme a necháme chvíli provařit. Přibližně 1-2 minuty. Nalejeme poté na brambory, promícháme a podle chuti případně dochutíme. Můžeme přidat najemno nastrouhané kyselé okurky. Máte hotovo. :-) Dobrou chuť, Veronika a Kateřina Ještě pár vychytávek závěrem Já jsem to při první přípravě přehnala s octem, takže jsem do pánve dle bodu 5 pak ještě dodávala trošku třtinového cukru. Můžete to také zkusit chuť salátu to zjemní. Salát si můžete připravit dopředu a klidně dát do ledničky. Pokud ho pak nechcete jíst studený, nebojte se ho ohřát znovu na pánvi. Já jsem měla vychladlé brambory, takže jsem si nechala trochu víc kyselého přelivu (připraveného dle bodu 5) a do ní pak dala na drobno nakrájená brambory a prohřála je i s kyselým nálevem. K této lehké verzi bramborového salátu se nebojte dát téměř jakoukoliv rybu nebo klidně i ten řízek. Já jsem si pro první ochutnávku přidala k salátu tresku zlehka obalenou v mouce a rychle opečenou na pánvi. PS: Podělte se s námi do komentářů, jestli vás recept zaujal, zda ho vyzkoušíte a případně se po vyzkoušení podělte, jak vám takový salát chutnal.

projít na článek

Lehký bramborový salát

Co potřebujeme? 4 vejce 150 g mrkve sterilovaný hrášek 80 g celeru 80 g petržele 70 g cibule 1 kg brambor, varný typ A dijonská hořčice 160 g nakládaných okurek v láku 1 kelímek Smetanového bílého jogurtu šťáva z jednoho citronu petrželka sůl a pepř Po

projít na článek

Bramborový salát

Nejlepší bramborový salát je samozřejmě pěkně uleželý, aby se mohly všechny chutě pěkně promísit, a proto ho připravuji vždy 23. prosince. Tento rodinný recept, připravuje jak moje babička, tak maminka. Za ta léta se dočkal i určité inovace v podobě kousk

projít na článek

Velikonoce 2023 na Svatém Tomáši velikonoční menu

VELIKONOČNÍ MENU BUDEME PODÁVAT OD 6.4.2023 DO 10.4.2023 OSTERMENU 3 dcl Špenátová polévka 69,-Kč 3 dcl  Slepičí vývar sjarní zeleninou a babiččinými nudlemi   79,-Kč 100 g Vajíčkový salátek sjarní cibulkou a ředkvičkou   89,-Kč 130 g Velikonoční nádivka

projít na článek

Bramborový salát s lososem

Tento krásný recept pro vás připravila herečka a milovnice vína Markéta Hrubešová. K receptu si vybrala Sauvignon, nebo Chardonnay. Co budeme potřebovat na salát: 8 malých nových brambor, 200 g uzeného lososa, 4 vařená vejce na zálivku: vařený žloutek, 2

projít na článek

Bramborový guláš s robi masem

Ingredience: Robi maso, brambory, řapíkatý celer cibule, cuketa, můžete dát i žampiony a baklažán(ten se nedává v případě, že máte problémy s ledvinama a máte artrozu, kurkuma, řervená paprika koriandr, česnek a koření rása nebo mahá. Osmažíte na ol.oleji

projít na článek