Tento zázračný lék znaly již v dávných dobách naše milované babičky. Moje první vzpomínka na tuhle nazlátlou slaďoučkou tekutinu pochází právě z chaty prarodičů, nedaleko Písku, kde jsem trávil velkou část svého dětství. A nyní je ten správný čas na jeho přípravu, protože jaro je v plném proudu a smrkům už raší nové výhonky, které jsou plné vitamínu C, antioxidačních flavonoidů a fenolů. Při pravidelném užívání posílí imunitu, usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. A nejlepší na tom je, že příprava sirupu je nesmírně jednoduchá a zvládne ji naprosto každý. Budete potřebovat: mladé smrkové výhonky třtinový cukr velkou sklenici 30 minut sbírání 15 minut přípravy 7+ dní na odležení 1. Natrháme si čerstvé smrkové výhonky, které mají zářivou světlezelenou barvu. Ideální jsou ty, které měří okolo 5 až 10 cm. Ideální dobou pro jejich sběr je květen a červen. Samozřejmě sbírejte v místech, kde není automobilová doprava, v hlubších lesích. Ideálně z náletů, určitě se vyhněte lesním školkám, abyste neničili něčí práci. 2. Před nakládáním výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a nechte okapat. 3. Do vymyté sklenice postupně vrstvěte výhonky a třtinový cukr. Jako první vrstva by měly být výhonky a jako poslední cukr. Výhonky vždy dobře upěchujte. Já dělám vrstvy zhruba stejně silné, tzn. jeden centimetr upěchovaných výhonků a jeden centimetr cukru. Takto vrstvy střídejte, až zaplníte celou sklenici. 4. Sklenici zakryjte celofánem, který zajistíte gumičkou, nebo můžete (stejně jako já) použít uzavíratelnou sklenici, ale je pak třeba ji občas otevřít a nechat odfouknout, zvláště v prvních dnech. 5. Postavte na slunné a teplé místo a nechte 1-3 týdny louhovat. Doba záleží hodně na teplotě a také na šťavnatosti výhonků. Na chladném a stinném místě může louhování trvat i déle. 6. Když je všechen cukr rozpuštěný a sirup hotový, sceďte ho přes sítko a plátýnko do vhodně velké uzavíratelné lahve a skladujte na tmavém chladném místě (například v lednici). #ftg-1717 .tile .icon { color:#ffffff; }#ftg-1717 .ftg-items .loading-bar i { background:#666; }#ftg-1717 .ftg-items .loading-bar { background:#fff; }#ftg-1717 .tile .icon { font-size:12px; }#ftg-1717 .tile .icon { margin: -6px 0 0 -6px; }#ftg-1717 .tile .caption-block .text-wrapper span.text { font-size:12px; }#ftg-1717 .tile .caption-outside .text-wrapper span.text { font-size:12px; }#ftg-1717 .tile .caption-block .text-wrapper span.title { font-size:14px; }#ftg-1717 .tile .caption-outside .text-wrapper span.title { font-size:14px; }#ftg-1717 .tile { background-color: transparent; }#ftg-1717 .tile .caption-block .text-wrapper span.text { color: #ffffff; }#ftg-1717 .tile .caption-block .text-wrapper span.title { color: #ffffff; }#ftg-1717 .tile .caption-outside .text-wrapper span.text { color: #ffffff; }#ftg-1717 .tile .caption-outside .text-wrapper span.title { color: #ffffff; }#ftg-1717 .tile .ftg-social a { color: #ffffff; }#ftg-1717 .tile .caption-block { transition-duration:0.25s; }#ftg-1717 .tile .tile-inner:before { background-color: #000000; }#ftg-1717 .tile .tile-inner:before { background-color: rgba(0, 0, 0, 0.8); }#ftg-1717 .tile:hover img {-moz-transform: ;-webkit-transform: ;-o-transform: ;-ms-transform: ;transform: ;}Recept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekRecept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekRecept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekRecept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekRecept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekRecept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekRecept: Sirup ze smrkového jehličí- fotograf Radek HavlíčekjQuery('#ftg-1717 img.item').removeAttr('src');jQuery(document).ready(function () {setTimeout(function () {jQuery('#ftg-1717').finalTilesGallery({minTileWidth: 250,margin: 10,loadMethod: 'sequential',nonce: '6bc97aa3d7',galleryId: '17',setupFilters: true,layout: 'final',debug: false,gridSize: 25,disableGridSizeBelow:800,allowEnlargement: true,imageSizeFactor: [ [4000, 0.3],[1024, 0.3],[768, 0.2],[640, 0.3],[320, 0.2]],selectedFilter: 'n-a'});jQuery(function () {(function () {var rel = '';jQuery('#ftg-1717 .ftg-lightbox').click(function (e) {rel = jQuery(this).attr('rel');jQuery('#ftg-1717 .ftg-current').removeClass('ftg-current');jQuery('#ftg-1717 [rel="'+rel+'"]').addClass('ftg-current');});})();});}, 0);});
Sirup z jehličí posiluje náš organismus a je doslova jarním životabudičem. Mladé výhonky jehličí byly vyžívány stovky let a obsahují řadu užitečných látek od vitamínu C až po některé minerály a silici. Nejčastěji se používají ve formě sirupu, ale zázraky
projít na článekI když nepochází z našich krajů je zázvor neocenitelným pomocníkem při léčbě nachlazení a dalších souvisejících nemocí. Nejčastěji ho známe v podobě zázvorového čaje, ale recept na zázvorový sirup není také vůbec složitý, a za vaši námahu vás odmění snadn
projít na článekJavorový sirup vyniká především chutí, která je výrazná, ořechovo-medová, a buď si ji zamilujete, nebo javorový sirup opravdu nebude nic pro vás. Na rozdíl od cukru obsahuje pouze 65 % sacharózy (bílý cukr obsahuje 99 %). A právě tento fakt činí javorový
projít na článekBez černý je skvělým přírodním pomocníkem při nachlazení. Vyrobit si můžete domácí bezový sirup. Při správném skladování v chladu navíc vydrží sirup i několik měsíců. Ingredience: Bezové květy 2 kg cukru 2 citróny 1 pomeranč 2 litry vody (z kohoutku přev
projít na článekDotaz: Dobrý den, mám prosbu, potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe. Mám metabolický syndrom, to znamená vysoký tlak, cukrovku a cholesterol. Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný. Děkuji za recept.
projít na článek