Klíčem k vaření s výhonky stálezelených stromů je sklízet je, když právě začnou rašit z hnědých papírových pupenů. V této fázi jsou smrkové špičky velmi jemné a mají svěží chuť, která chutná lehce po pryskyřici s náznaky citrusů. Dají se použít všechny výhonky jehličnanů s výjimkou tisu, který je prudce jedovatý.Jak smrkové výhonky dozrávají, pryskyřičný aspekt jejich chuti zesiluje. Když smrkové výhonky začnou tvrdnout, utvářet pravé jehličí a ztrácet jasnou jarní zelenou barvu, už je nepoužívejte k vaření.
V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako zán
projít na článekMladé smrkové výhonky se dají sbírat a konzumovat jen tak začerstva nebo také používat jako přírodní medicína v podobě smrkového medu. Léčivá síla smrkových výhonků, šišek a pryskyřice je v lidovém léčitelství známá už dlouhá léta. Stejně jako pampeliškov
projít na článekTento zázračný lék znaly již v dávných dobách naše milované babičky. Moje první vzpomínka na tuhle nazlátlou slaďoučkou tekutinu pochází právě z chaty prarodičů, nedaleko Písku, kde jsem trávil velkou část svého dětství. A nyní je ten správný čas na jeho
projít na článekPokaždé s příchodem jara přichází také začátek nové bylinkářské sezóny. Nejdříve začínáme sbírat různé drobné květinky, jako je například prvosenka, podběl nebo sedmikráska. Případně se zaměříme na medvědí česnek nebo mladou kopřivu. Ale velmi brzy zvedne
Sirup z jehličí posiluje náš organismus a je doslova jarním životabudičem. Mladé výhonky jehličí byly vyžívány stovky let a obsahují řadu užitečných látek od vitamínu C až po některé minerály a silici. Nejčastěji se používají ve formě sirupu, ale zázraky
projít na článek