Syntetická barviva jsou nejčastěji azobarviva, fenylmethanových barviv, nitrobarviva, pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová a indihoidní. Mohou mít negativní účinky na konzumenty přibarvovaných potravin. Postupně byly u některých barviv prokázány karcinogenní účinky, hemolytické působení, inhibice některých enzymů, negativní působení na žaludeční sekreci, některá, mohou škodit také obsahem reziduí z výroby (různých uhlovodíků, těžkých kovů), alergické reakce.
POTRAVINÁŘSKÁ BARVIVA (neboli jedlá barviva, jedlé barvy) jsou barviva , která se přidávají do potravin pro zvýraznění barvy či chutě. Přítomnost těchto barviv musí být uvedena na obalu výrobku. Barviva jsou označovaná čísly E 100 až E 180 .
projít na článekÉčka neboli konzervanty, barviva, stabilizátory a jiné látky, nás na obalech potravin tak trochu děsí. Vyskytují se zprávy o alergických reakcích, hyperaktivních dětech a jiných zdravotních problémech, které souvisejí s obsahem éček.Pojďme se jim tedy pod
projít na článekŠkodlivé látky konzumujeme (nejen v potravinách) nevědomky či dobrovolně, často prý pod vlivem zloducha-reklamy. Popletený spotřebitel pak neví, co činí… Vědí to odborníci?
projít na článekNa rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky . Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhej
projít na článekKniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná po
projít na článek