SYNTETICKÁ BARVIVA V POTRAVINÁCH

Syntetická barviva jsou nejčastěji azobarviva, fenylmethanových barviv, nitrobarviva,  pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová a indihoidní.    Mohou mít negativní účinky na konzumenty přibarvovaných potravin. Postupně byly u některých barviv prokázány karcinogenní účinky, hemolytické působení, inhibice některých enzymů, negativní působení na žaludeční sekreci, některá, mohou škodit také obsahem reziduí z výroby (různých uhlovodíků, těžkých kovů), alergické reakce. 

projít na článek

PŘEHLED POTRAVINÁŘSKÝCH BARVIV

POTRAVINÁŘSKÁ BARVIVA   (neboli jedlá barviva, jedlé barvy) jsou barviva , která se přidávají do potravin  pro zvýraznění barvy či chutě.  Přítomnost těchto barviv musí být uvedena na obalu výrobku.   Barviva jsou označovaná čísly  E 100  až  E 180 . 

projít na článek

ÉČKA V POTRAVINÁCH -úvodník

Éčka neboli konzervanty, barviva, stabilizátory a jiné látky, nás na obalech potravin tak trochu děsí. Vyskytují se zprávy o alergických reakcích, hyperaktivních dětech a jiných zdravotních problémech, které souvisejí s obsahem éček.Pojďme se jim tedy pod

projít na článek

ČEHO SE NEBÁT V DOBĚ JEDOVÉ

  Škodlivé látky konzumujeme (nejen v potravinách) nevědomky či dobrovolně, často prý pod vlivem zloducha-reklamy. Popletený spotřebitel pak neví, co činí… Vědí to odborníci?

projít na článek

DOMÁCÍ PEMPELIŠKOVÝ SIRUP

Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup  neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky . Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhej

projít na článek

kNIHA: DOBA JEDOVÁ

Kniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná po

projít na článek