Co to je flamendr? Hýřil, prostopášný nedbalec, fláma. Oslovení Ty Flamendře! bylo používáno v Praze pro člověka nedbalého a docela zpustlého. Příklad z historických pramenů uvádí: Syn pana Žampacha řaděn [byl] do třídy tak zvaných pražských flamendrů, zvláštní to kasty bez zaměstnání, bez tužeb, bez plánů, po většině ošuntělé.Do češtiny se dostalo pravděpodobně v 17. století, když Albrecht z Valdštejna nechal zřídit pluk žoldnéřů. Tehdy jeho verbíři dali dohromady vojsko z vojáků různých národností, hodně též z Nizozemska a Flander. Tito cizí vojáci v Čechách v zimě odpočívali a užívali svůj volný čas vesele a bujaře. Německy se Vlám označuje Flamländer, odtud flamendr. V Praze se také díky tomu začalo pojmenovávat oblíbené jídlo těchto lidí, což byl guláš flamendr. Jídlo Flamendr je z hovězího masa, sladkokyselé okurky, sterilované feferonky a kečupu. My se v našem článku podíváme na recepty z vepřového masa.
500 g vepřového bůčku 3 lžíce mleté sladké papriky 1 lžíce chilli v prášku 2 lžíce sójové omáčky 2 lžičky česnekové pasty 3 lžíce plnotučné hořčice 2 lžíce soli 1 lžíce mletého pepře Vepřový bůček rozdělíme na menší kusy…
projít na článekVepřový bůček na venkovní grilovačku připravený metodou sous vide. Výborný recept!
projít na článekPerkelt neboli maďarský pörkölt je pokrm podobný českému guláši. Je to národní pokrm. Jedná se o kostky vepřového, hovězího, skopového, jehněčího či drůbežího masa podušené na cibulce a sádle, v pokrmu pak nesmí chybět ani mletá červená paprika, samozřejm
projít na článekMáte rádi řízky? Pak vyzkoušejte například variantu z mletého masa se sýrem. Určitě nebudete litovat. Český holandský řízek se vyrábí z tučnějšího masa (vepřový bok), do kterého se přidává sýr (většinou eidam), trocha mléka, vejce, sůl a koření. Hmota se
projít na článekESSENS Vědecká rada pro vás připravila jedinečný produkt ESSENS Collagen FISH, rovněž s vysokým obsahem kolagenu 7 000 mg, díky čemuž se řadí mezi špičku na světovém trhu. ESSENS Collagen FISH je obdoba ESSENS Collagen, vepřový kolagen však byl nahrazen r