Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku podle Jamieho Olivera 150 g rozinek, asi 100 ml tmavého rumu, 10 plátků kvalitního toastového chleba, 6 velkých vajec nejlépe v biokvalitě, 600 ml smetany ke šlehání, typ de luxe (40 % tuku), 450 ml mléka, 200 g světlého přírodního krupicového cukru + 50 g na posypání žemlovky, kůra z 1 pomeranče, 3 zralé banány Jak postupovat při přípravě žemlovky? Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C, plynovou na stupeň 5. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem tak, aby byly pokryté. Nechte 30-60 minut odležet, zatímco se budete věnovat přípravě žemlovky. Každý toast rozkrojte na 4 trojúhelníky, takže jich budete mít 40. Prošlehejte vejce, smetanu, mléko, 200 g cukru a většinu pomerančové kůry v míse. Oloupejte banány a nakrájejte je na hezky baculatá kolečka. Až budou rozinky pěkně nasáklé, sceďte je a rum zachyťte do misky, pak ho přilijte k vaječné směsi. Dobře promíchejte. Nechte si stranou 8 trojúhelníčků chleba a pár rozinek. Do formy vyskládejte vrstvu chleba a posypte polovinou banánů a rozinek. Pokryjte další vrstvou chleba, posypte zbylými banány a rozinkami. Kousky chleba, které jste si dali stranou, namočte do vaječného krému a položte navrch, krém pak rovnoměrně rozlijte do formy, aby všechno hezky nasáklo. Posypte 50 g cukru, zbylými rozinkami a pomerančovou kůrou, vložte do předehřáté trouby a pečte 40-45 minut, až bude povrch zlatý a krém bude krásně bublat. Podávejte na zahřátých talířích nebo v miskách zakápnuté trochou horkého krému z formy.
The post GPE U13 a U15 v Plzni: Dvakrát 2. místo pro Olivera Vízka! appeared first on Hamr Praha.
projít na článekBábovka je pečivo s dírou uprostřed. Jedná se o tradiční druh pečiva, které dostávala jako odměnu za pomoc při porodu porodní bába (dnes dula), odtud jméno bábovka. Původně měla bábovka podobu těsta prokládaného vrstvami ovoce, pravděpodobně jako dnešní ž
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety) hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti) Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pom
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého) 3 velké vejce 1 šálek mléka 1 šálek nasekané šunky 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba
projít na článek