Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s vanilkovým šodó 8 rohlíků 1 l mléka 12 vajec (6 na žemlovku a 6 na sníh a šodó) cukr skořice vanilka 250 ml smetany citron 6 jablek 125 g másla 500 g tvarohu Jak postupovat při přípravě žemlovky? Rohlíky nakrájíme na kolečka a dobře je namočíme ve směsi rozšlehaných 6 vajec, mléka a cukru. Plech vymažeme a dno vysteleme polovinou namočených rohlíků. Tvaroh utřeme s vanilkovým luskem a 4 lžícemi cukru. Jablka nastrouháme a smícháme se skořicí, cukrem a citrónovou šťávou. A pustíme se do vrstvení. Na rohlíky dáme tvarohovou vrstvu, pak vrstvu jablek a zakončíme opět vrstvou rohlíků. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca asi 45-60 minut při 180 ° C. Mezitím si připravíme sníh a krém. Bílky utřeme s 2 PL cukru na tuhý sníh. Takto připravený sníh natřeme před dopečením na žemlovku a dopečeme dozlatova. Vanilkové šodó si připravíme tak, že nad párou vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme 250 ml smetany ve které jsme vyvařit vanilkový lusk. Kdo má rád, může nakonec ozdobit rozinkami.
Známe je jako buchtičky s krémem, buchtičky se šodó nebo dukátové buchtičky a většina z nás je miluje, i když si je dáváme jen jednou za čas. Tenhle tradiční český pokrm se na jídelních lístcích v posledních letech objevuje stále častěji, ale můžeme si je
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky 50g másla 7-8 středně velkých jablek 180g krystalového cukru cca 560ml smetany na šlehání toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti) 4 žloutky 400-500g tvarohu (k ochu
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety) hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti) Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pom
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého) 3 velké vejce 1 šálek mléka 1 šálek nasekané šunky 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba
projít na článek