Znojemská omáčka hovězí pečeně sknedlíky

Pamatujete si z dětství na znojemskou omáčku? My ano, z domova, ze školní jídelny i z hospody, když se jelo na výlet s rodinou. Znají ji i vaše děti? U nás doma patří znojemská mezi českou klasiku, kterou moc rádi vaříme. Milujeme hovězí maso, ale ještě víc nakládané okurky. Někdo je do omáčky přidává až na konci a dochucuje ji lákem, my ji už s okurkami vaříme. Chuť se krásně propojí a omáčka není tak kyselá. Podává se s houskovými knedlíky, kynutými nebo můžete vyzkoušet jednoduší verzi s práškem do pečiva. Znojemská omáčky s knedlíky 4 porce příprava: 2,5 hodiny Co na znojemskou? 800 g hovězího válečku 50 g špeku 2 lžíce oleje 2 cibule ½ lžičky drceného kmínu sůl a pepř 1 l hovězího nebo kuřecího vývaru 2 lžíce plnotučné hořčice 1 lžíce hladké mouky 200 g nakládaných okurek (bez láku) Co na knedlíky? 500 g polohrubé mouky špetka soli 1 prášek do pečiva 1 vejce 250 ml vlažné vody 4 rohlíky (ideálně den staré) Jak na to? Troubu předehřej na 180°C. Hovězí váleček našpikuj nebo můžeš špek nakrájený na malé kostičky přidat do základu (dle chuti). Na pánvi na rozpáleném oleji maso zprudka orestuj ze všech stran (tzv. zatáhni). Vyndej ho z pánve a na výpeku orestuj nakrájený špek, polovinu nasekané cibule a drcený kmín. Přendej do pekáčku spolu s masem, osol, opepři a podlij ¼ (studeného) vývaru. Peč přiklopené asi 2 hodiny, dle velikosti masa. Mezi tím na pánvi orestuj dohněda zbytek cibule. Vmíchej hořčici a krátce restuj (asi 2 minuty). Poté zapraš moukou, restuj a vše zalij zbývajícím vývarem. Pořádně promíchej tak, aby nevznikly žádné hrudky. Jakmile se omáčka začne vařit, přidej ¾ nakrájených okurek na půlměsíčky a pomalu vař. Půl hodiny předtím, než se ti maso upeče, začni připravovat knedlíky. Mouku smíchej se solí a práškem do pečiva, přidej vejce a vodu, vše promíchej. Pak přidej na malé kostičky nakrájené rohlíky, vše důkladně vypracuj. Z těsta vyválej 2 knedlíky, ty uvař ve vroucí vodě 15 minut, protoč (obrať) a z druhé strany dalších 15 minut. V páře stačí 26 minut. Vyndej, propíchej párátkem a nakrájej (ideálně režnou nití) na plátky. Upečené maso vyndej z pekáčku a výpek z něj přidej do omáčky. Dochuť jí solí, pepřem a podle potřeby můžeš přidat hořčici. Na posledních 10 minut přidej i zbylé okurky. Pokud se ti zdá omáčka příliš kyselá, doslaď ji jednoduše cukrem. Maso nakrájej na plátky a podávej spolu s knedlíky a omáčkou. Článek Znojemská omáčka hovězí pečeně s knedlíky se nejdříve objevil na SLEPIČÁRNA.

projít na článek

čtvrtek 26.11

Polévka: Hovězí vývar s nudlemi a vajíčkem (1,3,7,9)     Jídlo 1: Mexické palačinky gratinované s masovou směsí a pikantním hermelínem (1,3,6,7,9) Jídlo 2: Smažený květák, brambory, tatarská omáčka (1,3,7,9) Jídlo 3: Zeleninový s

projít na článek

Sous Vide Medium-Rare pečeně

3 ingredience a vykouzlíte něco skutečně neopakovatelného Tento bezbožně lahodný recept od #anovafoodnerd Vincenta Meliho promění tradiční pečeni na lahodné jídlo připomínající ten nejdražší steak! Příspěvek Sous Vide Medium-Rare pečeně pochází z Sous vid

projít na článek

Jak ušetřit na zdravém jídelníčku

Drahá volba = Hovězí svíčková Levná volba = Vepřová panenka Hovězí svíčková patří k nejkvalitnějším, nejjemnějším a také nejchutnějším druhům masíčka - ALE - Za tuhle dávku bílkovin si ale také připlatíš, což není vždy zrovna vítaná záležitost. Vepř

projít na článek

Valentýn ve Viole

Valentýnské menu 13.2. – 14.2. Předkrm: Pro pány: 50 g Paštika z husích jater s brusinkovou omáčkou a čerstvou bagetkou Pro dámy 50 g Tatarák z lososa s limetkovou šťávou a bylinkovou bagetkou Hlavní chod: Doporučeno pro pány: 150 g Konfitovaná hovězí lí

projít na článek

Limitovaná edice Dvouručák

Láďa Grileman král všech grilů v exkluzivní spolupráci s kapelou KONTRAFAKT. Koncert KONTRAFAKT v O2 aréně exkluzivně přinese dvouručák prémiový hovězí burger, který již před koncertem můžete zakoupit v našich prodejnách.

projít na článek