České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Sekaná

Sekaná pečeně je šťavnatý masitý pokrm, na řezu s viditelnými zrny slaniny a vepřového bůčku. Na povrchu je nazlátlé barvy s typickou kůrkou po pečení.

projít na článek

Recept na sunomono

Jedná se o variantu okurkového salátu podle japonské receptury.

projít na článek

Pastrami

Pastrami je pokrm připravený z hovězího hrudí bez kosti, které se nejprve nasolí v láku, pak obalí v krustě z pepře a koriandru, vyudí a úplně nakonec zvolna uvaří na páře doměkka.

projít na článek

Rillet

Rillet nebo rillettes je masová pomazánka, která patří mezi francouzské delikatesy. Její příprava je jednoduchá, ale časově náročná.

projít na článek

Masopust

Masopust je lidový svátek, který ve své podstatě sice nemá nic společného s liturgií, ale přesto je podřízen běhu církevního kalendáře. Slaví se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. A protože je datum Ve

projít na článek

Erös pišta

Erös pišta je silný paprikový pálivý krém z mleté čerstvé pálivé papriky. Využívá se k přípravě jídel (gulášů, omáček a polévek).

projít na článek

Strouhaný křen

Křen je kořen, který má sice nevzhledný tvar, ale o to více vitamínů a minerálů. Asi vás překvapí, že co se vitamínu C týče, je dokonce srovnatelný s citrusovými plody. Navíc je zdrojem vitamínu B, draslíku, vápníku, ale i železa, má antibiotické a posilu

projít na článek

Brokolicová polévka

Měli jste brokolicovou polévku v restauraci? Četli jste o ní? Vyprávěl vám o ní někdo? Nebo jen chcete změnit svůj jídelníček, abyste nejedli pořád dokola to samé? Pak si připravte brokolicovou polévku, jež vás překvapí rychlou přípravou, ale hlavně výbor

projít na článek

Aronie

Aronie neboli temnoplodec, respektive černý jeřáb, je pohledný a nenáročný keř, který se vyplatí pěstovat. Plody totiž obsahují spoustu cenných látek, posilují imunitu, pomáhají při arteroskleróze i diabetu.

projít na článek

Donut

Jedná se o americkou koblihu, která je velice podobná středoevropské koblize. Charakteristický je pro ni otvor uprostřed. Těsto je kynuté a tepelně se upravuje smažením do tmavě zlaté barvy ve vysoké vrstvě oleje.

projít na článek

Solanum betaceum

Český název pro tuto rostlinu je rajčenka řepovitá, někdy se také můžete setkat s pojmenováním stromové rajče. Pro její plody se používá název tamarillo.

projít na článek

Čmelák

V době všeobecného poklesu počtu včel v přírodě jsou čmeláci téměř poslední alternativou pro opylení květů a dobrou úrodu. Bez jejich přítomnosti přicházíme o úrodu.

projít na článek

Pěstování brambor

Brambory jsou i v současnosti velmi oblíbenou přílohou, pěstování brambor je proto víc než praktické. V posledních letech má však pěstování vlastních brambor na zahrádkách klesající tendenci, protože brambory ze zahrádky odborníci přirovnávají k bramborám

projít na článek

Sicana odorifera

Jedná se o druh tykve, kterou možná znáte pod názvem muškátová okurka či muškátová dýně. Lze z ní připravovat pokrmy jak studené, tak i teplé kuchyně.

projít na článek

Zapečená brokolice

Brokolice má tvar růžic, které se vyznačují výrazným zeleným až modrozeleným odstínem a které jsou pevně uzavřené. Často se přirovnává ke květáku, protože ji lze i podobně upravovat. Chuť je však výraznější, místy brokolice připomíná svou chutí kedluben.

projít na článek