České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Obložené chlebíčky

Bez tradičního českého chlebíčku si neumíme představit žádnou oslavu. Jde o druh studeného pokrmu, jehož základem je obvykle vekové pečivo, zdobené dalšími potravinami či pomazánkami. Typickým pokryvem chlebíčků jsou různé saláty, zelenina, uzeniny, sýry,

projít na článek

Jasmín nahokvětý

Jasmín nahokvětý je opadavý keř s ochablými zelenými výhony, do červena zbarvenými květními pupeny a světle žlutými nevonnými květy, které se objevují v době mezi koncem podzimu a začátkem jara. Stejně jako zimnokvět kvete jasmín (Jasminum nudiflorum) jas

projít na článek

Půdopokryvné růže

Tento druh růží neroste do výšky, ale plazí se po zemi. Růže se silně rozvětvují a zcela zakrývají půdu svými větvičkami. V každé zahradě se najdou plochy, na kterých nechceme nebo nemůžeme vysazovat vysoké rostliny či trávu. Zde jsou vhodné půdopokryvné

projít na článek

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří k tradičním receptům na vánoční cukroví. Recepty se předávají z generace na generaci a každý je zaručeně ten nejlepší. Vanilkové rohlíčky se v ústech jen rozplývají, jsou téměř návykové a podávají se jako vynikající jemné cukroví

projít na článek

Pampeliškový med

Pampeliškový med má své příznivce i odpůrce. Tento med můžete konzumovat při nachlazení a kašli. Smetanka lékařská má ovšem kladný vliv rovněž na močové ústrojí, trávicí soustavu, žlučník, játra a slezinu. Pomáhá také čistit krev, pozitivně působí na poru

projít na článek

Mazanec

Nejen na velikonoční stůl patří zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. O Velikonocích symbolizuje začátek hodování – tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost a podle křesťanské

projít na článek

Cmunda po kaplicku

Cmunda je historický název pro bramborák, jedná se o staročeské jídlo. Cmunda se jí jako samostatný pokrm, často je plněná zelím a uzeným masem. Cmundové těsto se využívá i jako obal masového řízku nebo jako příloha. Moderní varianta cmundy se připravuje

projít na článek

Frankfurtská polévka

Receptů na frankfurtskou polévku je celá řada, takže je na každém, co si do připravované polévky přidá. Frankfurtská se jmenuje proto, že se do ní původně dával frankfurtský párek. Tato polévka se řadí mezi takzvané přesnídávkové polévky, jí se s rohlíkem

projít na článek

Bojlery

Bojlery jsou zásobníkové ohřívače vody. Mají podobu tlakové nádoby uložené většinou nastojato (vertikálně), ale někdy i naležato (horizontálně). Zdroj tepla může být rozličný, například elektřina, plyn, pára, teplá voda a podobně. Podstatou je akumulace o

projít na článek

Plynový kondenzační kotel

Plynový kondenzační kotel představuje velice ekonomický způsob vytápění. Během provozu kondenzačního plynového kotle se využívá spalné teplo ze spalin, které by jinak odcházelo nevyužité. Kondenzační plynové kotle jsou ideální volbou nejen pro vytápění no

projít na článek

Viadrus Lignator

Lignator je moderní kotel určený k ekologickému spalování kusového dřeva pyrolytickým způsobem. Splňuje emisní třídu 5 dle ČSN EN 303-5. Účinnost je až 89,6 %, má ekologický provoz a vysokou životnost českého litinového výměníku. Výkon je dán podle počtu

projít na článek

Návod na výrobu leporela

Leporelo je harmonikově skládaná kniha, zpravidla bohatě ilustrovaná, s minimem textu a nízkým počtem stran. Každá ilustrace, případně fotografie, se většinou nachází na samostatné straně. Jednotlivé strany jsou navzájem slepeny či sešity za boční okraj,

projít na článek

Jak vyčistit troubu

U čištění trouby platí, že čím starší jsou nečistoty, tím je těžší je odstranit. Pokud se chcete vyhnout namáhavé práci, pak doporučujeme v ideálním případě vyčistit troubu po každém pečení. Hlavní zásadou je, že trouba by se vždy měla čistit ještě teplá.

projít na článek

Postřik česneku

Pěstování česneku se stává hitem. S nejvyšší pravděpodobností je to proto, že česnek má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví a mimo jiné přináší i gurmánský požitek. Ovšem se vzrůstající produkcí česneku dochází i k šíření škůdců, kteří ničí úrodu. S

projít na článek

Krevetová pomazánka

Garnáti a garnely jsou v podstatě synonymem pro krevety. Krevety žijí ve vodách po celém světě. Chov krevet za účelem pozdější konzumace je nejčastější v oblasti Tichého a Atlantského oceánu, u Mexického zálivu, Thajska a obecně u jihovýchodní Asie. V čes

projít na článek