České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Řez švestek

Švestky nevyžadují precizní prořezávání jako jablka a hrušky, ale více prospívají, když se odstraní a ztenčí staré dřevo, čímž se zajistí, že vyprodukují co nejvíce ovoce. Zahrádkáři řadí řez švestek k těm komplikovanějším úkonům. Slivoň, jak se strom spr

projít na článek

Krtek obecný

O krtcích panuje mnoho mýtů, že jsou slepí. Není to však pravda. Opravdu vidí. Mají sice zakrnělé oči a vidí velice slabě, ale přesto jsou schopni vnímat své okolí. Svým způsobem krtek vlastně není škodlivý, protože se živí různými druhy hmyzu, ale jeho p

projít na článek

Zavařování kukuřice

Kukuřice je svým složením přirozeně bezlepková a splňuje tak zásady dietních opatření takto nemocných. Díky množství sacharidů, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin je kukuřice vhodnou potravinou rovněž pro děti. Látky obsažené v kukuřici po

projít na článek

Pletení česnekového copu

Zhotovení dokonale vypadajícího česnekového nebo cibulového copu není snadné. Napoprvé vám nejspíš nevznikne výstavní kus. Ale pokud se nechcete prodejem copů živit, ale pouze si jimi přizdobit kuchyň, pak to určitě zkuste. V tomto článku naleznete různé

projít na článek

Nemoci okurek

Okurky, které se pnou po opoře, prospívají velmi dobře. Porost je vzdušný, a tudíž odolnější vůči nemocem, rostliny dávají velmi kvalitní plody po dlouhou dobu. Na síti je můžete úspěšně pěstovat ve skleníku i na záhonu. Okurka je popínavá liána, a proto

projít na článek

Zaštipování hokaida

Dýně hokaido milují kompost. Sazeničky do něj stačí vsadit někdy v květnu, když už nehrozí mrazy (takzvaně po zmrzlících), a pak občas zalévat. Pokud je kompost na slunci, bude se jim obzvlášť dařit. A když kompost nemáte, tak stačí navršit kopec zeminy i

projít na článek

Choroby sazenic rajčat

Rajčata jsou podobně jako další zelenina náchylná vůči nejrůznějším plísním. I proto se vyplatí provzdušnit spodní lístky, aby nedocházelo k případné kumulaci vlhkosti. Dovolit si to logicky můžeme až u vzrostlejších sazeniček. Následné pěstování pod stří

projít na článek

Hovězí guláš z kližky

Správně udělaný guláš je gurmánským požitkem. Kolik masa, tolik cibule, říká jedno pravidlo. Ano, guláš je poté přirozeně zahuštěný právě tou rozvařenou cibulí a má také příjemnou nasládlou chuť. Druhou ingrediencí je nakrájené kvalitní maso, hovězí je ne

projít na článek

Ranunculus

Ranunculus je hlíznatá rostlina. Jejím původem jsou horské oblasti jižní a střední Evropy. Má středně velké zelené listy, roztřepené či vícetvaré. Barva květů může být bílá, růžová, červená, žlutá. Květy se objevují podle druhu od března do června – asijs

projít na článek

Psí víno

Psí víno patří mezi popínavé rostliny. Zpočátku je nutné rostlině zajistit oporu, později se šlahouny přichytávají samy. Listy rostou na dřevnatých stoncích a jsou podle druhu pětilaločné nebo třílaločné. Od jara do léta jsou lesklé, tmavě zelené, s podzi

projít na článek

Chleba ve vajíčku

Chleba ve vajíčku může být buď mastná a dosti nezdravá večeře, nebo si jej můžete připravit zdravěji – použijte například celozrnný chleba, který obsahuje daleko více vlákniny, a pánev můžete olejem jen potřít. Dobrý je řepkový olej, který se tak snadno n

projít na článek

Ořechové řezy

Ořechové řezy patří mezi moučníky, které zcela jistě obohatí váš sváteční stůl. Variací tohoto zákusku je nespočet. Moučníky jsou oblíbené právě pro typickou chuť, kterou jim ořechová jádra dodávají. A protože se v našich krajích nejvíce pěstuje ořešák vl

projít na článek

Bramborové placky

Bramborové placky jsou skvělé jako příloha a dobře zastoupí i hlavní jídlo. Chutnají jako vylepšené bramboráky, ale bramboráky to nejsou. Placky, případně postaru placek – to když se z těsta upekla jedna velká placka v pekáči – patří k tradičním českým po

projít na článek

Smažený celer

Celer je poměrně velká a nepříliš vzhledná zelenina, ze které však můžete vykouzlit vynikající pokrmy. V průběhu roku lze prakticky kdykoliv koupit celer skladový. Prodává se bez natě a má osekané kořeny ve spodní části. V létě a na začátku podzimu je pak

projít na článek

Tatarák z lososa

Za název tatarák podle legendy vděčíme kočovným Tatarům, kteří jej při svých nájezdech na Evropu do našich končin jen tak mimochodem zanesli. Tatarský biftek prý patřil k jejich oblíbeným receptům, zejména kvůli jeho jednoduchosti. Tatarák ovšem nemusí bý

projít na článek