České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Pečený losos

Jedna z nejlepších věcí, jakou můžete pro své zdraví udělat, je přidat do svého jídelníčku ryby, lososa pak především. Losos je český název pro několik druhů lososovitých ryb. Losos je doslova král rybího tuku, je jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 mast

projít na článek

Kdy stříhat kanadské borůvky

Od roku 1905, kdy začal Dr. Coville v U.S. Department of Agriculture ve Washingtonu se šlechtěním borůvek z divokých porostů, se selekcí a křížením získalo mnoho kultivarů (odrůd) a stále vznikají nové, kvalitnější. Šlechtění se zaměřuje na velikost a kva

projít na článek

Sušení hub

Češi jsou ojedinělý houbařský národ, jehož významná část se dokonce považuje za vášnivé houbaře. Ale co pak s nasbíraným pokladem? Nejčastěji se houby uchovávají sušením. Dají se tak zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přece jen po této úpra

projít na článek

Tortilla s kuřecím masem

Tortilla de patatas je původně tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z vajec, brambor, cibule a případně další zeleniny. Kromě obvyklé bezmasé tortilly se běžně připravují varianty s přidanou šunkou Jamón nebo krevetami. Tortilla de patatas se

projít na článek

Pařížské řezy

Pařížské řezy jsou velmi chutným zákuskem, který je známý v každé rodině a snad každá druhá rodina má i svůj osvědčený postup a recept na tento druh sladkého potěšení. Kdo by odolal tmavému korpusu naplněnému doslova božskou čokoládovou náplní a zdobenému

projít na článek

Episcie

Episcie se staly v současnosti objektem pěstitelského zájmu, podobně jako fialky a tořivky, a to díky barevné škále květů a listů, která je obrovská. Episcie patří do čeledi Gesneriaceae - podpětovité. Zemí původu je Kolumbie. Škůdci tyto rostliny napadaj

projít na článek

Indiánek

Indiánek je typ zákusku. Zákusky patří na každý sváteční stůl. A proč se zákusku říká také dezert? Dezert je odvozenina z francouzského desservir - "uklidit ze stolu", je to v podstatě jídlo podávané obvykle na zakončení menu. Nejčastěji ho představuje ma

projít na článek

Smil italský

Smil italský (Helichrystum italicum) je nepříliš známá bylinka z čeledi hvězdicovité (Asteraceae). Rostlina se svými listy podobá levanduli či rozmarýnu. Je to stálezelený polokeř, který dorůstá do výšky až 60 cm. Kvete od léta do podzimu krásně žlutými k

projít na článek

Houba kuřátka

Kuřátka (rod Ramaria) jsou velmi dekorativní houby, které vás zaujmou na první pohled. Existuje několik druhů, mějte se tedy na pozoru a neolizujte si prsty po jejich utržení, ač nevypadají, mohou být i jedovaté. Kuřátka jsou houby s větvenými keříčkovitý

projít na článek

Hovězí steak

Základem úspěchu je kvalitní a dobře vyzrálé maso. Jak uvádí Wikipedie, steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se zpravidla upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Jsou velmi rozšíř

projít na článek

Afrikán

Afrikán neboli aksamitník prokazatelně odpuzuje háďátka, je tedy dobré vysazovat tuto rostlinu mezi rajčata i růže. Říká se, že dezinfikuje půdu před jakoukoliv výsadbou. Je však oblíbenou potravou slimáků. Afrikán je lehce fototoxický, proto pozor na ple

projít na článek

Co se zbylou čokoládou

Čokoláda je pochoutkou všech generací. Vyrábí se z pomletých kvašených pražených zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je označován v mnoha zemích jako kakao. V americkém čokoládovém průmyslu je kakao definováno jako sušina k

projít na článek

Jogurtový dresing

Dressing (nebo také psáno počeštěně dresink, nesprávně pak dresing) je hutnější studená omáčka na salát, jejímž základem je většinou jogurt, zakysaná smetana, majonéza, sojanéza a další ingredience. Dressing můžete také koupit hotový, ten ve většině přípa

projít na článek

Zelenec

Zelenec je znám již přes 200 let. Trávovité klenuté listy této rostliny vytvářejí charakteristickou růžici. Obvykle mají světle zelenou barvu a jsou bíle pruhované. Zelenec nese na svých převislých stoncích drobné bílé květy, později vyhání mladé rostlink

projít na článek

Lobelka

Lobelka je náročná letnička. Existuje přes 300 druhů této rostliny, některé pocházejí z amerických tropů, jiné, mezi něž patří i Lobelia erinus, pocházejí z jižní Afriky, kde rostou jako trvalky. K nám byly dovezeny v 17. století. Jsou známé nízké i převi

projít na článek