Poradna výživy

Poradna výživy ve zdraví a nemoci Vám pomůže zredukovat případnou nadváhu, ale také Vám poradí se změnami v jídelníčku v důsledku nemocí (diabetes, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, celiakie, aj). Věnujeme se také poradenství při potížích s kojením a odvykáním kouření.

projít na web

Používání laktační pomůcky

Laktační pomůcka je zařízení umožňující kojící matce dokrmovat dítě odstříkaným mateřským mlékem, umělým mlékem, glukózou s přídavkem kolostra nebo glukózou, aniž by musela používat dudlík. Časné používání umělých náhrad prsu může způsobit "zmatení lahví"

projít na článek

Zdravě a aktivně v srdci Moravského krasu

1800,- Kč za 3 dny a 2 dvě noci s polopenzí v srdci Moravského krasu. Seznamte se s novými trendy ve výživě, zjistěte svou fyzickou kondici, vyzkoušejte přípravu jídel z neobvyklých surovin a poznejte přírodu Moravského krasu. To vše a mnohem více v unik

projít na článek

Historie diabetu a objev inzulinu

Diabetes je dnes závažným zdravotně-sociálním problémem všech vyspělých společností. Závažnost diabetu je umocněna především jeho komplikacemi jako jsou srdečně cévní onemocnění, nervové komplikace, ledvinné a další, které jsou příčinou vysoké nemocnosti

projít na článek

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je nejčastější nemocí srdečně-cévního systému. V České republice hypertenze postihuje 15-20% populace, ve věkové skupině nad 60 let je postiženo 30-40% populace. Vysoký krevní tlak často nepůsobí nemocné osobě žádné obtíže, jeho důsle

projít na článek

Vláknina

Vlákninou se označuje část stravy, která není rozkládána enzymy trávicího ústrojí člověka. Prochází tak (s výjimkou části rozpustné vlákniny) v nezměněné formě tenkým střevem a může být fermentována teprve účinkem enzymů mikroflóry tlustého střeva za vzni

projít na článek

Sacharidy

Sacharidy představují další základní složku stravy. Vznikají v přírodě v buňkách fotoautotrofních organizmů tzv. fotosyntézou. Jejich zdroji v potravě jsou kromě mléka potraviny rostlinného původu. Tvoří velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvo

projít na článek

Zdroje a funkce vitamínů

VITAMIN ZDROJE FUNKCE A (RETINOL) Máslo, tučné mléčné výrobky, vejce, játra, rybí tuk, roztíratelné jedlé tuky Podpora očního barviva, podpora imunitního systému, stavba a podpora epitelu (kůže

projít na článek

Vitaminy

Vitaminy jsou organické látky neenergetické povahy, které organizmus potřebuje, ale neumí je sám syntetizovat vůbec, nebo jen nedostatečně, a proto musí být přijímány v potravě (s výjimkou vitaminu D). Vitaminy se vyskytují v malých koncentracích praktick

projít na článek

Pitný režim

V případě nedostatečného příjmu tekutin se dostavuje pocit žízně, který je vyvolán stimulací mozkových center (hypothalamus) při vyšší osmolalitě (zahuštění) tekutin. U starších osob a malých dětí není tento pocit natolik silný, aby byly tekutiny přijímán

projít na článek

Voda

Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství

projít na článek

Ateroskleróza

Ateroskleróza je příčinou závažných onemocnění srdce a cév, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých zemích. Nejzávažnější z nich je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda (mozková mrtvice). Tato porucha je charakterizována degenerativn

projít na článek

Označování biopotravin

Každá biopotravina musí být označena grafickým znakem BIO s nápisem “Produkt ekologického zemědělství“ (Obr.č.1). Takto označená potravina musí byt vyprodukovaná podle Zákona o ekologickém zemědělství, a také musí byt ověřena jednou z nezávislých kontroln

projít na článek

Kojení vs. umělá mléčná výživa

Umělá mléčná výživa jistě jste se již setkali s billboardy, reklamami nebo vzorky. Je tato výživa tak ideální a bezpečná, jak se nám snaží její výrobci vnutit? Nebo je bychom ji měli pokládat za léčivo, které může pomoci, ale také ublížit? Kojení je n

projít na článek

Mýty a pověry o kojení

Jistě jste se i vy setkala se spoustou zaručených rad od babiček o tom co jíst, pít nebo jak se chovat pokud kojíte své dítě. Zde je přehled těch nejznámějších, které však ne vždy vedou k pozitivnímu výsledku…. Časté kojení snižuje tvorbu mléka Na

projít na článek

10 nejčastějších otázek o kojení

Pokud máte doma novorozeně, je pro vás vše nové a jistě Vás trápí řada otázek. Jak často kojit? Nevychovám si závisláka? Kdy začít přikrmovat? Následující článek se Vám na tyto a jiné pokusí odpovědět. Jak často kojit? Tady platí jednoduchá zá

projít na článek