Třetí ruka je odborný portál zaměřený na průmyslovou ekologii, který podává čtenářům pomocnou ruku při řízení svého podnikání v oboru životního prostředí. Portál je centrem aktuálních a zásadních informací a to zejména z pohledu legislativy, dotací, odborných akcí, veřejných zakázek a všeobecného dění v oboru („monitoring tisku“). Dále se zaměřuje na oblast odpadů, vodního hospodářství, ochrany ovzduší, chemických látek a přípravků (CHLP), posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), posuzování koncepcí na životní prostředí (SEA) a energetiku. Informujeme také uživatele o zajímavých rozhovorech a diskuzí v hlavních mediích.
Dnes, stejně tak jak od samého počátku lidské civilizace, se každý z nás denně potýká s nepříznivými vlivy počasí a prostředí. Obklopujeme se věcmi, mnohé z nich nosíme na svém těle, chrání nás a pomáhají vytvářet naši vlastní identitu. Jsou nám stále nab
Oranžové kontejnery, do kterých se dá odložit nepotřebné oblečení, boty a doplňky, zná dnes většina Pražanů, většina je také již někdy použila. Firma Potex, jíž nádoby patří, dokáže nepotřebné šatstvo dále využít a dát mu další život. Každý týden zaměstna
Plýtvání jídlem je problém, který se týká každého z nás. Vyhazujeme prošlé jídlo v našich kuchyních, nedojedené porce v restauracích a jídelnách. Ke ztrátám dochází i v supermarketech, které odstraňují jídlo s blížící se dobou spotřeby nebo s poškozeným o
Na internetu na adrese http://www.tretiruka.cz/media-a-odpady/predchazeni-vzniku-odpadu/konference-pvo-6-7-10-2015/videozaznam/ jsou již vystaveny videozáznamy všech přednášek synchronizované s příslušnými prezentacemi. Samotné prezentace tam najdete též,
Druhý ročník konference Předcházení vzniku odpadů se setkal, podobně jako ten první, s velikým zájmem. Je moudré si uvědomit, že odpadům je lepší předcházet, než pak s nimi nakládat, a ti, kdo se konference účastnili, si to zjevně uvědomují. Po slavnostn
Již příští týden, konkrétně v úterý 6. a ve středu 7. 10. se uskuteční 2. ročník konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ. Bude se konat v Kongresovém centru ČVUT Masarykova kolej v Praze-Dejvicích, ulice Thákurova 1. Stále je možné se přihlásit k účasti. Pro
Zdrojovna je kreativní recyklační dílna a komunitní centrum. Vznikla v Praze v listopadu 2013 a cílem projektu bylo otevřít první centrum pro opětovné použití v České republice. Inspirací k jejímu vzniku byl francouzský systém pro opětovné použití a zejm
Pod názvem Opětovné použití ve střední Evropě – politika a příklady z praxe se v listopadu v Praze uskutečnila konference, která byla vyvrcholením tříletého mezinárodního projektu CERREC. Spoluřešitelem projektu za českou stranu bylo sdružení CZ BIOM a to
Slovenská republika zatiaľ neurobila žiadne oficiálne systematické opatrenia na podporu predchádzania vzniku odpadov. Orgány štátnej správy sa síce nebránia činnosti opätovného použitia, ale neposkytujú žiadny právny rámec na podporu týchto činností. Okre
Česká republika se přiřadila k zemím EU, které se vážně začaly zabývat problematikou předcházení vzniku odpadů. Aula Vysoké školy zemědělské v Suchdole hostila dne 2. října 2014 historicky první celonárodní konferenci Předcházení vzniku odpadů, kterou poř
Více než polovina české populace považuje plýtvání a vyhazování potravin za vůbec nejzávažnější problém, který se potravin týká. Vyplývá to z výzkumu na téma plýtvání, který realizovala exkluzivně pro konferenci FOOD WASTE 2014 společnost IPSOS. Konferenc
Vloni v létě se ke mně dostal novinový článek s výmluvným nadpisem „Milion tun potravin končí v koši“. Nikdo u nás množství likvidovaných potravin neeviduje, milion tun je odhad. Když pomineme potraviny, které podlehly zkáze, přece ještě zůstává takové mn
Potravinová banka v Ostravě (dále PBO) je jednou ze tří potravinových bank v ČR s charitativním zaměřením, jejichž prostřednictvím lze pomoci lidem v nouzi. Všechny je sdružuje Česká federace potravinových bank se sídlem v Praze. Posláním občanského sdruž
Potravinová banka Praha byla založena v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank. Hlavním cílem potravinové banky je předejít plýtvání potravinami tím, že shromažďuje potraviny od dárců za účelem jejich další redistribuce potřebným. Banka
Na obalech potravin povinně musí být uvedeno datum a ne každému je zcela jasné, co přesně vypovídá (někdy jsou i data dvě, navíc datum výroby). Podle sdělení Státní zemědělské a potravinářské inspekce existují pouze dva druhy časových údajů na obalech pot