Třetí Ruka

Třetí ruka je odborný portál zaměřený na průmyslovou ekologii, který podává čtenářům pomocnou ruku při řízení svého podnikání v oboru životního prostředí. Portál je centrem aktuálních a zásadních informací a to zejména z pohledu legislativy, dotací, odborných akcí, veřejných zakázek a všeobecného dění v oboru („monitoring tisku“). Dále se zaměřuje na oblast odpadů, vodního hospodářství, ochrany ovzduší, chemických látek a přípravků (CHLP), posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), posuzování koncepcí na životní prostředí (SEA) a energetiku. Informujeme také uživatele o zajímavých rozhovorech a diskuzí v hlavních mediích.

projít na web

Společně ochrana přírody a pomoc lidem

Dnes, stejně tak jak od samého počátku lidské civilizace, se každý z nás denně potýká s nepříznivými vlivy počasí a prostředí. Obklopujeme se věcmi, mnohé z nich nosíme na svém těle, chrání nás a pomáhají vytvářet naši vlastní identitu. Jsou nám stále nab

projít na článek

Oranžové kontejnery pomáhají lidem v nouzi

Oranžové kontejnery, do kterých se dá odložit nepotřebné oblečení, boty a doplňky, zná dnes většina Pražanů, většina je také již někdy použila. Firma Potex, jíž nádoby patří, dokáže nepotřebné šatstvo dále využít a dát mu další život. Každý týden zaměstna

projít na článek

Zachraň jídlo upozorňuje na množství potravinového odpadu

Plýtvání jídlem je problém, který se týká každého z nás. Vyhazujeme prošlé jídlo v našich kuchyních, nedojedené porce v restauracích a jídelnách. Ke ztrátám dochází i v supermarketech, které odstraňují jídlo s blížící se dobou spotřeby nebo s poškozeným o

projít na článek

Záznam z konference Předcházení vzniku odpadů na internetu

Na internetu na adrese http://www.tretiruka.cz/media-a-odpady/predchazeni-vzniku-odpadu/konference-pvo-6-7-10-2015/videozaznam/ jsou již vystaveny videozáznamy všech přednášek synchronizované s příslušnými prezentacemi. Samotné prezentace tam najdete též,

projít na článek

Předcházení vzniku odpadů je stěžejní záležitostí – zpráva z konference

Druhý ročník konference Předcházení vzniku odpadů se setkal, podobně jako ten první, s velikým zájmem. Je moudré si uvědomit, že odpadům je lepší předcházet, než pak s nimi nakládat, a ti, kdo se konference účastnili, si to zjevně uvědomují. Po slavnostn

projít na článek

Konference Předcházení vzniku odpadů již příští týden

Již příští týden, konkrétně v úterý 6. a ve středu 7. 10. se uskuteční 2. ročník konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ. Bude se konat v Kongresovém centru ČVUT Masarykova kolej v Praze-Dejvicích, ulice Thákurova 1. Stále je možné se přihlásit k účasti. Pro

projít na článek

Zdrojovna - ČESKÁ REPUBLIKA BUDE MÍT PRVNÍ CENTRUM PRO OPĚTOVNÉ POUŽITÍ

Zdrojovna je kreativní recyklační dílna a komunitní centrum. Vznikla v Praze v listopadu 2013 a cílem projektu bylo otevřít první centrum pro opětovné použití v České republice. Inspirací k jejímu vzniku byl francouzský systém pro opětovné použití a zejm

projít na článek

Opětovné využití – správná cesta nebo slepá ulička?

Pod názvem Opětovné použití ve střední Evropě – politika a příklady z praxe se v listopadu v Praze uskutečnila konference, která byla vyvrcholením tříletého mezinárodního projektu CERREC. Spoluřešitelem projektu za českou stranu bylo sdružení CZ BIOM a to

projít na článek

Opätovné použitie v Slovenskej republike

Slovenská republika zatiaľ neurobila žiadne oficiálne systematické opatrenia na podporu predchádzania vzniku odpadov. Orgány štátnej správy sa síce nebránia činnosti opätovného použitia, ale neposkytujú žiadny právny rámec na podporu týchto činností. Okre

projít na článek

O konferenci Předcházení vzniku odpadů byl obrovský zájem

Česká republika se přiřadila k zemím EU, které se vážně začaly zabývat problematikou předcházení vzniku odpadů. Aula Vysoké školy zemědělské v Suchdole hostila dne 2. října 2014 historicky první celonárodní konferenci Předcházení vzniku odpadů, kterou poř

projít na článek

Konference FOOD WASTE 2014 proti plýtvání potravinami v České republice

Více než polovina české populace považuje plýtvání a vyhazování potravin za vůbec nejzávažnější problém, který se potravin týká. Vyplývá to z výzkumu na téma plýtvání, který realizovala exkluzivně pro konferenci FOOD WASTE 2014 společnost IPSOS. Konferenc

projít na článek

STOP plýtvání potravinami! Co jsou a co chtějí potravinové banky

Vloni v létě se ke mně dostal novinový článek s výmluvným nadpisem „Milion tun potravin končí v koši“. Nikdo u nás množství likvidovaných potravin neeviduje, milion tun je odhad. Když pomineme potraviny, které podlehly zkáze, přece ještě zůstává takové mn

projít na článek

Množství rozdaných potravin roste

Potravinová banka v Ostravě (dále PBO) je jednou ze tří potravinových bank v ČR s charitativním zaměřením, jejichž prostřednictvím lze pomoci lidem v nouzi. Všechny je sdružuje Česká federace potravinových bank se sídlem v Praze. Posláním občanského sdruž

projít na článek

Prevence plýtvání potravinami pomůže potřebným

Potravinová banka Praha byla založena v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank. Hlavním cílem potravinové banky je předejít plýtvání potravinami tím, že shromažďuje potraviny od dárců za účelem jejich další redistribuce potřebným. Banka

projít na článek

Data na obalech potravin

Na obalech potravin povinně musí být uvedeno datum a ne každému je zcela jasné, co přesně vypovídá (někdy jsou i data dvě, navíc datum výroby). Podle sdělení Státní zemědělské a potravinářské inspekce existují pouze dva druhy časových údajů na obalech pot

projít na článek